Зависи от цената, която сме готови да платим. С тези

...
Зависи от цената, която сме готови да платим. С тези
Коментари Харесай

Кога можем да се откажем от руския газ? Обяснението на министъра на енергетиката |

" Зависи от цената, която сме подготвени да платим ". С тези думи енергийният министър Александър Николов отговори на въпроса по кое време се отхвърляме от съветския газ.

" Цената на природния газ зависи от голям брой показатели и от съответни точки, на които е доставяна. Естествено, когато транспортните разноски са по-високи, т.е. когато не е стандартна доставка, цените са по-високи. Поради тази причина България е една от страните, които инициира общ метод на равнище Европейски Съюз, с цел да можем да приказваме за количества в доста по-голям размер и това да се употребява за по-добра цена ", изясни той пред публицисти в Народното събрание.

По време на чуването му в парламентарната комисия по енергетика той сподели, че в случай че България реши напълно да се откаже от съветския газ, то това би означавало 40% нарастване на цената на синьото гориво.

Преди седмица България предложи страните от Европейския съюз да подписват групови контракти за покупка на газ и по този начин да се реализира спестовност от мащаба. Тогава министър председателят Кирил Петков изясни, че подобен метод е вероятен и напомни общоевропейските контракти за покупка на ваксини. 

До момента няма прогрес по този въпрос, само че с оглед убийствата на цивилни в Буча въпросът за отричане от съветския газ се слага все по-често. 

Вчера ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейска комисия постанова Тя позволи, че такава стъпка ще се обмисля и за съветския газ и нефт.

Николов разяснява и решението за ембарго на въглища. По думите му то няма да се отрази на България, защото страната разчита на личен запас. Според министъра актуалните събития демонстрират какъв брой е значимо страните да разчитат на местни източници.

Интерконекторът

По време на днешното съвещание на енергийната комисия още веднъж бе издигнат въпросът за Интерконектора с Гърция. Емил Георгиев от Българска социалистическа партия попита по кое време градежът ще бъде приключен и ще има ли закъснение. Министърът посочи, че от 1 юли тръбата би трябвало да е подготвена, а до септември се чака да потече азерски газ, който ще е задоволителен за 30% от потребностите на страната.

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС направи любопитното предложение на 1 юли комисията да има изнесено съвещание до Интерконектора, който да им бъде показан персонално от министъра.

Предложението беше отхвърлено от ръководещите, а опозицията попита " Кой криете? ".

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи пък предвижда, че до 1 юли по тръбите най-вече да потече вода.

Планът за възобновяване

Николов отбрани плана за геотермалните източници, заложен в Плана за възобновяване. Именно този план беше измежду предложенията, които опозицията най-яростно подлагаше на критика.

Днес Росица Кирова от ГЕРБ-СДС съобщи, че в българската акватория няма води с такива високи температури и не е обосновано да се влагат 343 млн. лева за подобен план.

Министърът пък съобщи, че точно Планът дава опцията за развиване на националните енергийни източници.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР