Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при

...
Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при
Коментари Харесай

Невероятна новина за застраховката Гражданска отговорност

Завишение от 400% и цена от към 1200 лева при актуалните условия за наложителната застраховка “Гражданска отговорност ” ще заплащат единствено 0,6% от притежателите на коли, или близо 18 хиляди души. Това демонстрират плановете за резултата от въвеждане на системата “бонус-малус ”, оповестява " Труд ".

Попадането в групата с най-голямо завишение на цената ще става след тежка злополука, довела до гибел, или след 8-9 по-леки нарушавания на пътя. 78% от притежателите на коли, или към 2 млн. души, ще употребяват бонус от полицата, защото са изрядни водачи. Още първата година след въвеждане на системата “бонус-малус ” те ще употребяват отстъпка от 10%, а на втората година отстъпката им ще бъде 20%.

За да употребяват оптималния
бонус от 25% обаче, ще би трябвало да карат без нарушаване в продължение на 7 години. Разчетите демонстрират, че 44% от притежателите, или близо 1 млн. души, ще доближат до оптималния бонус. Така при сегашни цени от към 300 лева, за “Гражданска отговорност ” те ще заплащат 225 лева Не е ясно обаче за тези седем години с какъв брой ще нарасне базовата цена на полицата и дали действително всяка година ще заплащат по-малко от миналата. Въвеждането на системата “бонус-малус ” по света е довело до понижаване на злополуките и жертвите – с сред 15% и 30% в другите страни. В България резултатът може да е и по-голям, тъй като хората са чувствителни към цената на всяко нещо, за което заплащат. Очаква се огромна част от неприятните водачи да трансформират държанието си, с цел да не влошат досието си и да заплащат по-скъпа “Гражданска отговорност ”. Примерните водачи пък ще получат бонус за държанието си на пътя. Застраховката както и до момента ще се подписва за всеки автомобил. Но при нарушаване на пътя негативни точки и порисков клас ще се поставят както на колата, по този начин и на притежателя.

За осъществяване на административно нарушаване при шофиране в чужбина няма да се завишава цената на застраховката “Гражданска отговорност ”. Например, в случай че получим санкция за превишена санкция в Гърция, рисковият ни клас като водачи в системата “бонус-малус ” няма да нараства. Причината за това е, информация за санкцията няма да постъпи в осведомителната система за полицата. Цената на полицата обаче ще нараства, в случай че причиним произшествие на пътя в чужбина и българският осигурител изплатищета по полицата. При инспекция в “Гаранционния фонд ” за рисковия клас на всеки автомобилще има данни както за към този момент влезнали в действие наказателни постановления за нарушавания, по този начин и за евентуално допустимо повишение на рисковия клас на колата. Например снимане на колата с превишена скорост незабавно ще се записва в системата като опция на покъсен стадий да се вдигне цената на полицата, даже в случай че фишът още не е връчен.

При продажба на използван автомобил историята за направените нарушавания ще върви дружно с колата, планува системата “бонус-малус ” за установяване на цената на “Гражданска отговорност ”. Целта е водачите с доста нарушавания да не могат да трансферират автомобила си на баба или малко дете, които нямат катастрофи на пътя и по този начин да избегнат заплащането на по-висока цена на полицата. При покупка на използван автомобил хората ще може да вършат безвъзмездна информация в “Гаранционния фонд ” за неговия “бонус-малус ” клас. С смяна в Закона за придвижване по пътищата нотариусите може да бъдат задължени да вършат тази информация. Така новият притежател ще знае дали с колата са правени нарушавания и каква цена за полицата ще заплаща. Очаква се такива информации да може да се вършат от април 2019 година Непродаваемище бъдат единствено колите на водачи с доста нарушавания, които заплащат с 400% поскъпа “Гражданска отговорност ”. Ако колата има по-малък рисков клас и завишение на цената от да вземем за пример 30%, новият притежател може да се спазари за цената – 3 годинище заплаща по-скъпа лавица ище купи колата, в случай че му създадат отстъпка от цената от 300 лева

При въвеждане на системата “бонус-малус ” може да се стигне до обстановка водачите, които създадат злополука, да предпочетат да платят породените от тяхщети на другия автомобил, вместо да се увеличи техният рисков клас като водачи и да нарасне цената на тяхната “Гражданска отговорност ”. Например неспазване на отдалеченост и лек удар на колата начело ще води до завишение на цената на полицата със 190%, в случай че се викне пътна полиция, попълни се протокол ищетата бъде платена от застрахователя. Освен това виновният водач ще заплаща по-скъпа лавица в продължение на 5 години. В този случай по-изгодно за отговорния водач ще бъде да заплати от джоба си за ударената ризница и казусът изобщо да не стига до застрахователя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР