Завишени нива на азотен диоксид по големите кръстовища в центъра

...
Завишени нива на азотен диоксид по големите кръстовища в центъра
Коментари Харесай

Отчетоха завишени нива на азотен диоксид във въздуха на София

Завишени равнища на азотен диоксид по огромните кръстовища в центъра на София са регистрирани през последните месеци. Това завеи в ефира на БТВ заяви Стефан Димитров от airsofia.infо.

„ Започнахме още през юни да измерваме с изключение на фините прахови частици, само че и азотния диоксид – характерен за автомобилния трафик и го направихме през лятото, тъй че да няма подозрения от къде произтича той. Започнахме със София, само че сега измерваме и в други огромни градове на страната. Резултатите от август и септември демонстрираха, че даже и на празен град, имаме проблем на оживените кръстовища и там, където има трафик”, посочи Стефан Димитров.

През последните 4 месеца доброволци мерят равнищата на азотен диоксид във въздуха в София, като на 30 места слагат специфични измервателни уреди. В централната част на града доброволческите станции са единствените, които наблюдават за качеството на въздуха, защото станциите на екоминистерствсто са ситуирани в по-крайните квартали на града.

Освен азотния диоксид, проблем е и превишената централизация на фини прахови частици (ФПЧ), вследствие на което по данни на СЗО 41 души всеки ден умират прибързано.

Изследванията на Диомитров демонстрират още, че в огромните жилищни квартали на София няма проблем, само че в центъра на града, в оживения трафик или когато се разхождате в близост или спортувате, имате огромен проблем, уточни още Стефан Димитров.

По думите му мръсният въздух е изключително рисков за децата, тъй като се носи в ниското.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР