Завършваме годината със сериозен политически хаос и несигурност в икономиката.

...
Завършваме годината със сериозен политически хаос и несигурност в икономиката.
Коментари Харесай

Недостиг или спад на цените на горивата през 2023г.

Завършваме годината със сериозен политически безпорядък и неустановеност в стопанската система. Политиците вършат безумни популистки разноски на фона на наближаващите избори. Има пай небосвод на обмисляне, което е съдбовно в икономическия развой. Влизаме в 2023 година в среда на неустановеност по доста линии. Това сподели пред NOVANEWS икономистът Кузман Илиев.

По думите му в капиталоинтензивните браншове като строителството за 9 месеца има спад с 9% в продукцията.

Последни дни за зареждане на автомобила с отстъпка

" Кризата въздейства на пазара на недвижимите парцели, а оттова стартират да се тормозят хората дали ще си запазят работата. Отстъпката за горивата не взема решение нищо, хубаво е да платиш по-малко, само че не е определящо. В един миг можем да имаме дизелова рецесия, която да касае промишлеността и храната. Не знаем дали ще имаме количествата петрол, което да се преработи в рафинерията. Алтернативни количества можем да внасяме от Саудитска Арабия, това изисква логистика. Европа е в доста тежка обстановка поради тавана на цената на петрол, от тази ресурсна война ще страдат елементарните хора ", изясни той.

Според него високата цена е по-малкото зло, тъй като ресурсът може да го няма в бензиностанциите.

 istock istock
" Досега 50-60% от дизеловите артикули идваха от Русия. Самите американци си споделят, че при тези високи цени и комплицираната зимна конюнктура, може би ще понижат количествата на полутечен газ. Така няма да можем да си заредим газохранилищата в Европа, ще има недостиг към 30 милиарда, а може и повече. Влизаме в поредност зими, ще е въпрос на стратегическо мислене да се обезпечат количества газ. Катар и Алжир са алтернативата, по тази причина би трябвало да сме дипломатични с тях ", безапелационен е Илиев. И добавя, че е нужно да се построи нова АЕЦ.

Икономистът Румен Гълъбинов счита, че би трябвало да се види дали обезщетенията за тока би трябвало да продължат по същия метод.

" Да, ние би трябвало да догонваме пенсиите и минималната заплата, само че дали би трябвало да се усилват в този момент едновременно? Не е ли по-добре да се раздели сумата по нарастването с няколко месеца? Ако продължаваме да финансираме всички увеличени разноски в страната с нов дълг, дали следващата година по това време няма да приказваме за нарастване на налози? ", попита той.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР