Завършила история на изкуството в Италия, Лоренца Джованели е офис

...
Завършила история на изкуството в Италия, Лоренца Джованели е офис
Коментари Харесай

Лоренца Джованели: Обещахме на Кристо, че ще построим Мастабата

Завършила история на изкуството в Италия, Лоренца Джованели е офис управител на последния огромен план на Кристо, " Плаващите кейове ", осъществен през 2016 година От 2017 година до 2020 година тя работи в Ню Йорк в непосредствена непосредственост с родения в България актьор и оказва помощ за организирането на изложения и изявления, свързани с изкуството на Кристо и Жан-Клод. В сегашния миг продължава да работи интензивно за фондацията, която носи тяхното име и ръководи креативния им списък.Изминаха две години, откогато сбъднатата фантазия на Кристо и Жан-Клод - " Опакованата триумфална арка в Париж " притегли като магнит милиони фенове на изкуството им, а преди дни в каталога на Taschen се появи и колекционерското издание, отдадено на плана. То е в стеснен тираж (№ 501-2500) и всяко копие е подписано от дългогодишния фотограф на артистичния тандем - Волфганг Фолц.
Източник: Taschen
Завършила история на изкуството в Италия, Лоренца Джованели е офис управител на последния огромен план на Кристо, " Плаващите кейове ", осъществен през 2016 година От 2017 година до 2020 година тя работи в Ню Йорк в непосредствена непосредственост с родения в България актьор и оказва помощ за организирането на изложения и изявления, свързани с изкуството на Кристо и Жан-Клод. В сегашния миг продължава да работи интензивно за фондацията, която носи тяхното име и ръководи креативния им списък.

Изминаха две години, откогато сбъднатата фантазия на Кристо и Жан-Клод - " Опакованата триумфална арка в Париж " притегли като магнит милиони фенове на изкуството им, а преди дни в каталога на Taschen се появи и колекционерското издание, отдадено на плана. То е в стеснен тираж (№ 501-2500) и всяко копие е подписано от дългогодишния фотограф на артистичния тандем - Волфганг Фолц.
Източник: Taschen
В него с изключение на красивите фотографии, проследяващи реализацията на плана в Париж, са включени текстове от племенника на Жан-Клод - Джонатан Уилям Хенъри, арт историчката Лор Мартин-Пуле, американският публицист Майкъл Кълин и самата Лоренца Джованели. Разговаряме за бъдещето на фондацията и креативното завещание на Кристо и Жан-Клод в навечерието на рождения им ден - и двамата са родени на 13 юни 1935 година, тя в Казабланка, той в Габрово.
Поканата за събитието в Базел, с което ще бъде маркиран 88-ият рожден ден на Кристо и Жан-Клод Какво се случва с фондацията на Кристо и Жан-Клод и кои са плановете, върху които работите дружно с племенника на Кристо, Владимир Явашев?
е последното, върху което работихме всички дружно, а в това време приготвяме и едно празненство в Базел, по случай 88-ия рожден ден на Кристо и Жан-Клод на 13 юни. Това съответствува с откриването на фамозния арт конгрес в Базел и са поканени доста хора, които имат отношение към изкуството на двамата.
Реклама
Книгата, която наблюдава реализацията на 60 годишната фантазия на Кристо и Жан-Клод за пакетиране на Триумфалната арка, е първият план, върху който работим без надзора на Кристо, тъй че се надявам резултатът да оправдава упованията. Фондацията " Кристо и Жан-Клод " към момента не работи с цялостен потенциал, макар че през последните две години и половина сме доста дейни в дейностите, свързани с премиите за млади гении, които фондацията връчва от няколко години насам, както и с реализацията на бъдещи планове. Имаме доста хрумвания за създаване.

Един от главните ни цели е да приключим. Владимир Явашев, шеф по плановете на фондацията, реализира необикновен прогрес през последните няколко месеца, тъй че в действителност се надяваме най-сетне да забележим концепцията на Кристо и Жан-Клод, появила се през 1977 година, осъществена в идващите 5-7 години .
Фотограф: © Wolfgang Volz Източник: Christo and Jeanne-Claude Foundation
Все още не сме получили публично позволение, само че договарянията вървят и се надяваме на позитивни резултати. В момента работим по проект за финансиране, защото Мастабата ще бъде по-скъпа от всеки различен план на Кристо и Жан-Клод . На Владимир му хрумна концепцията да създаде план на NFT (незаменими токени, които играят ролята на дигитален документ за достоверност на дадена творба), който да поддържа реализацията на Мастабата.

Успоредно, създаваме задачата на фондацията, която ще бъде фокусирана върху поддържането на артистичното завещание на Кристо и Жан-Клод. Моето главно предизвикателство ще бъде привличането на по-млада аудитория, изключително на тези, които в никакъв случай не са претърпели нито един от техните планове.
Реклама
Като историк на изкуството съм също мощно ангажирана с обработката на архива на Кристо и Жан-Клод, както и с отговорността да го направя наличен за всички, които желаят да научат повече за живота, работата и техния революционен метод към изкуството. Продължаваме да работим с музеи, културни и просветителни институции, с цел да съхраняваме и предизвикваме интереса към наследството на Кристо и Жан-Клод .
Източник: Taschen Вие бяхте доста покрай Кристо в последните години от живота му. Кое беше най-важното за него като актьор и какъв беше неговият проект за активността на фондацията?
Кристо работеше постоянно самичък в студиото си, по този начин беше до последния му ден. Винаги изтъкваше, че ние ( така наречен " работно семейство " ) работим с него, а не за него. Имах привилегията да бъда призната в фамилията на Кристо и да работя покрай него през последните пет години от живота му. Процесът на образование беше натоварен, извънредно подтикващ и толкоз въодушевяващ, че в никакъв случай няма да се отблагодаря задоволително за времето, което Кристо по този начин обилно показа с мен.

Фондацията е основана с желанието да запази всичко това, което той и Жан-Клод са основали дружно, и да го показа с актуалните и бъдещите генерации . Кристо непрекъснато изтъкваше смисъла на изкуството и какъв брой е значимо любознанието в живота. Много обичаше, когато хората му задаваха въпроси и проявяваха интерес към нови неща. " Любопитството те държи жив " , обичаше да споделя. И тъкмо това би трябвало да прави фондацията: да подтиква любознанието, да популяризира познания, да бъде ентусиазъм.
Какво беше изкуството за Кристо?
За Кристо изкуството беше личният му живот. Беше хубост, независимост, наслада, истина в деяние . Връщам се постоянно към това, което ми сподели един път: " Изкуството е изобретение, иновация, дълбока задача за намиране на най-съвременния, нов израз. Изкуството е повече от всичко друго в живота. То основава това, което никой не е виждал преди. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР