Завършиха преговорите на Продължаваме промяната (ПП) за сключване на коалиционно

...
Завършиха преговорите на Продължаваме промяната (ПП) за сключване на коалиционно
Коментари Харесай

Новите коалиционери заговориха за изцяло нов външен имидж на България и пътна карта за РСМ

Завършиха договарянията на " Продължаваме промяната " (ПП) за подписване на съдружно съглашение с Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и ДБ по последната тематика - " Международни връзки ". Дискусията бе извършена от съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков.

Всяка една от партиите показа своето виждане за развиването на външната политика.

" Продължаваме промяната "

Петков съобщи, че брандът на България трябвало да стане " Страната, която съумя да изкорени в бързи мащаби казуса с корупцията ".

Спряганият за нов външен министър в проектокабинета на Политическа партия Даниел Лорер показа целите на партията за външната политика: задачата на външна политика на България - да сътвори напълно нов имидж на страната, отстояване на националния интерес в участието на Европейски Съюз и правата на индивида, привличането на интернационалните вложители, продължение на ефективни усилия за привличането на най-малко една европейска организация у нас, присъединение в Организацията за икономическо сътрудничество и раз до 2023 година, безвизов режим със Съединени американски щати, регулиране на благоприятни условия за безвредно и сигурно електронно гласоподаване или гласоподаване по пощата за жителите в чужбина, промяна в ДАБЧ, България да бъде виждана като водач на Балканите, влизане в Шенген, присъединение към Еврозоната и дейна акция към българските жители какво значи присъединението към еврото.

Политическа партия настоя за задълбочаване на връзките с останалите балкански страни. Важно е да запазим доброжелателния звук на договарянията и всички досегашни детайли от преговорната позиция на България с РСМ, да заседават двустранните комисии сред България и РСМ в къс период, директна авиолиния сред София и Скопие, създаване на кулоар 8, общ културен календар, акомодация на учебниците, с цел да може езика на омразата да изчезне, интеграцията на РСМ в ЕС с помощта на техническата експертиза на България и историческата комисия да продължи своята работа, настоя Лорер.

" Демократична България "

Стефан Тафров показа целите съгласно Демократична България в региона на интернационалните връзки и външната политика: активно присъединяване на България в европейския развой като индивид, а не като обект, реализиране на интеграцията на Западните Балкани в Европейски Съюз, задълбочаване на интеграцията на България в Европейски Съюз и НАТО, интензифициране на разговора с РСМ, опазване на добросъседски връзки с Турция, по-тясно ангажиране с общите отбранителни структури с НАТО, подсилване на околните политически връзки с Англия след излизането ѝ от Европейски Съюз, партньорски връзки със Съединени американски щати, равноправни връзки с Русия, задълбочаване на връзките с Япония, Южна Корея и Северна Америка, взаимноизгодно съдействие с Китай, усилване на разговора със страните в Близкия Изток и Северна Африка и спешна промяна в политиката за промотиране на българския бизнес отвън Европейски Съюз.

Демократична България настоя за борба против всеки опит да бъдем позиционирани отвън Европейски Съюз. Членството на страните от Западните Балкани в участието на Европейски Съюз и НАТО е от основно значение, както и дейно средство за прекратяване на геополитически фактори да открият надзор, сподели Тафров.

Според Тафров България да формулира своите претенции към РСМ в една пътна карта. Не сме в състояние да разменяме бъдеще за минало, само че рискуваме да загубим едното и другото. Оставането на РСМ отвън Европейски Съюз е голям риск за националния интерес, предизвести той.

Пътна карта би трябвало да съдържа следните претенции за излизане от блокажа към Скопие: съответен график за обща инфраструктура, постоянни и общи съвещания по Договора за другарство и добросъседство, стратегия за сигурността, службите и защитата, канон от общи фигури и празници, проверка на учебниците по история, проучването на литературата на двете общности в учебните заведения в оригинал, стратегии за продан сред студенти, възпитаници, фонд за финансиране на интернационално експертно присъединяване, указател на движими и недвижими културни монументи сред България и РСМ, цялостна цифровизация и кодификация на историческите документи, свързани с общата история, възобновяване на войнишките монументи, съответна реабилитация на репресираните от югославския режим. Такава карта, интегрирана в процеса на преговори би запазила опцията ни да наложим следващо блокиране преди присъединението, в случай че изискванията не се извършват по график, сподели Тафров.

За Турция Демократична България упорства опазване на добросъседски връзки на кардинална основа, като се преустановят опитите за интервенция в българските вътрешни работи в интерес на избрани партии.

За Русия Демократична България желае българо-руските връзки да бъдат градивни, само че да се обясни един характерен въпрос - връщане на България от Русия на архивите, отнесени по време на Втората международна война.

В региона на европейската политика от Демократична България упорстват реформиране на европейската политика за леговище, присъединение към Еврозоната, Шенген, потребление на целия капацитет на новия европейски механизъм за господство на закона, интензивно присъединяване на България в използването на зелената договорка, Европейски Съюз да бъде обсъждан като инструмент на обществено контролиране, задълбочаване на европейската интеграция в региона на сигурността и защитата, консолидиране на общоевропейска енергийна политика, обезпечаване на задоволителни доходи от Европейски Съюз за осъществяване на общите политики, недопускане на модела Европа на две скорости.

Няма сполучлива външна политика, в случай че тя е слаба вътрешна, акцентира Тафров и добави, че страната ни не употребява в цялостна степен капацитета на българите в чужбина.

" ИТН "

От партията на шоумена Слави Трифонов оферират промяна в Министерство на външните работи, като активността на ДАБЧ да бъде върната в работата ведомството, връщането на културните институти в Министерство на външните работи, увеличение на бюджета на министерството, създаване на стратегия за кариерното развиване на младите дипломати в Министерство на външните работи и усъвършенстване на административните звена.

Другите оферти са: действителното присъединяване на България във външната политика на Европейски Съюз в главните му посоки, възстановяване на разговора с Русия, разширение на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани, България би трябвало да излезе с общо мнение и да удостовери своята рамкова позиция по отношение на РСМ. Проблемите на България със Западните Балкани са доста по-големи от проблемите на България с Република Северна Македония, настояват от Има Такъв Народ.

Нищо не е сложено като авансово изискване в новия преговорен развой с РСМ. Това, което Има Такъв Народ желаят, е да се случат няколко неща: гарантиращ документ, че няма малцинствени и териториални искания, да бъде преустановен езикът на омразата и други България се намира в сложна обстановка, в която няма аналог с друга страна членка на Европейски Съюз. Защо имаме толкоз доста външни рецесии, които не сме разрешили, недоумяват те.

Основно предложение на Има Такъв Народ е да бъде построена една външнополитическа идея, която да влезе в Народното събрание и да бъде основа на бъдещите общи трендове и България да си тръгне по метода, по който е на картата на външната политика.

Има Такъв Народ упорстват за преразглеждане на Закона за българите, живеещи отвън Република България, като ДАБЧ не попада въобще в закона. Основните елементи на програмата на Има Такъв Народ за външната политика са още: възобновяване и одобряване в доверието в България, привличане на задгранични вложения във всички сфери, развиване на нови артикули, услуги и пазари, осъществяване на интернационалните планове с процеси на възобновяване на страни потърпевши от войни или естествени бедствия и промотиране на българския туризъм.

Има Такъв Народ желаеха още ускорено присъединение към Организация за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), единна външнополитическа идея за външна политика и цялостна информационна тактика за България.

Българска социалистическа партия

Кристиан Вигенин показа целите на социалистите в региона на външната политика. Сред тях са: външнополитическа тактика за дълготрайно виждане на реализацията на българската външна политика, отстояване на българските национални ползи, ценене на суверенитета, добросъседството и районното съдействие, поддръжка за българските жители отвън България, понижаване на военното опълчване в околните до България райони.

България ще бъде интегрална част от Европейски Съюз тогава, когато и западните Балкани са част от Европейски Съюз, акцентира Вигенин. Сред другите цели пред алените са: развиване на кулоар номер 8, правата на българските национални малцинства в Сърбия и Албания, основаване на обезпечена финансова-национална политика със прилежащите страни, съгласуваност на политиките в областта на районното съдействие, нова външна тактика за българите в чужбина, нов Закон за българите, живеещи отвън Република България, по-голям финансов запас към застраховане на политиката за българските общности зад граница и други

Приоритетни сфери на съдействие с Русия, анулация на европейските стопански наказания на съветската страна, стратегическите отношение със Съединени американски щати и задълбочаване на икономическото съдействие с Китай, настояха от Българска социалистическа партия.

Ключовите цели на Българска социалистическа партия са въвеждане в законодателството всички детайли, които са свързани с насилието над дами и РСМ. Трябва да се търси трайно и стабилно решение на противоречивите въпроси по присъединението на РСМ в Европейски Съюз и без да се вършат взаимни отстъпки във връзка с историческата истина, настоя Вигенин.

Според него би трябвало да се поддържа необятното единодушие на българската политика по отношение на РСМ, да се придържаме към рамковата позиция за разширение на Европейски Съюз, основаване на работна група, която да изготви обзор на постигнатото досега и да предложи ограничения за реализиране на прогрес по тематиката с РСМ. Българска социалистическа партия открои още два външни целта: присъединяване на България в Еврозоната и в Шенген.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР