Завърши седмата подред археологическа експедиция на Националния исторически музей (НИМ)

...
Завърши седмата подред археологическа експедиция на Националния исторически музей (НИМ)
Коментари Харесай

Нови находки разказват за древния град Хрисосотира

Завърши седмата поред археологическа експедиция на Националния исторически музей (НИМ) на полуостров Хрисосотира до град Черноморец, оповестиха от НИМ. Оттам прецизират, че изследванията са се осъществили със средства на Министерството на културата, съгласувани и с логистична поддръжка на Министерството на защитата.

Проф. доктор Иван Христов е провел разкопки в югоизточния бранш на обекта на повърхност от 265 кв. м. Там в началото е проучена огромна жилищна постройка от шести век. Археолозите са почнали и разкопки до югоизточната брегова линия, където са локализирали индустриалния бранш на града.

Открити са две пещи за битова керамика, стопанска постройка и следите на още няколко уреди, които евентуално са също пещи от късната древност.

За първи път екипът на проф. Христов попада и на останките на огромна антична сграда, която евентуално е огромна базилика, доразвита в по-късни столетия като манастирски комплекс.

Съществува огромна възможност до крепостните стени на Хрисосотира да е бил ситуиран известният манастир " Св. Никола ", за чието битие черпим данни от средновековните писмени извори, допълват от НИМ.

Паралелно с това изобретение на терена е локализиран некрополът на крепостта и мястото на така наречен манастирски бунар. Благодарение на изследванията на археологическата карта на Бургаския залив се маркира огромен късноантичен комплекс, състоящ се от фортификационни, жилищни, икономически и паметни структури, обхващащи повърхност от близо 100 дка.

Разкопките ще продължат планово и през идващите години, прецизират от НИМ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР