Затворник от Пловдив осъди държавата за причинените му емоционални вреди

...
Затворник от Пловдив осъди държавата за причинените му емоционални вреди
Коментари Харесай

Пловдивски затворник осъди държавата за рекордно обезщетение

Затворник от Пловдив осъди страната за породените му прочувствени вреди след 590 дни зад решетките. Магистратите са присъдили 16 хиляди лв. обезщетение по отношение на мъжа. За първи път сходна сума се присъжда от пловдивските магистрати на лишен от независимост.

Престъпникът е гражданин на пандиза в Пловдив от 2015 година до април 2020 година. След излизането си от зандана, той е подал тъжба против Групово дело „ Изтърпяване на наказанията” за породените му душевен и прочувствени вреди по време на престоя си зад решетките. Претендираната сума е била 20 хиляди лв..

В тъжба до Административен съд, мъжът е показал, че претърпял същински призрачен сън в пандиза. Той е показал, че е нямал персонално пространство, защото в килиите е било препълнено с хора и е липсвало пространство. Освен това, поради пренаселеността не е имало задоволително въздух, а прозорците били дребни и неотваряеми. Липсвала светлина и топлота. Хигиенните условия също били безчовечен – липсвала топла вода, санитарните възли били мръсни, казанчетата не работели и нямало шумоизолация. В самите бани постоянно липсвала вода, а под 5-6 душа били принудени да се къпят по 30 пандизчии. В жалбата си мъжът добавил още, че поради изискванията зад решетките е получил респиратирни и дихателни болести, защото липсвало отопление, нямал завивки и одеяла. Той получил и обриви, защото в килиите имало бълхи и дървеници, а спалното долни дрехи не се сменяло и перяло.

Не на последно място пандизчията се оплакал от неналичието на съответно лекуване. Той бил с сложена диагноза „ Леко умствено закъснение “. След осъществения първичен обзор, по отношение на него не са осъществявани никакви психически интервенции и това безучастие от страна на затворническата администрация е довело до утежняване на психическото му положение. Това пък от своя страна довело до съществуване на гастрит, за което виновните лица в пандиза не са взели съответни ограничения.

След жалбата на мъжа, в Административен съд било формирано дело. Представени били голям брой документи от пловдивския затвор, едни от които контракти за стерилизация и за поддръжка.

В правосъдна зала е станало ясно, че по отношение на мъжът е взимано отношение по отношение на лекуването му. Нещо повече – той е взел участие в групови сеанси и в обществени стратегии. Що се касае за хигиената, пред съда е бил възложен правилникът за вътрешен ред, съгласно който почистването е обвързване на лишените от независимост. Предоставен бил и график за пране на спалното долни дрехи, за разчистване на общите елементи и санитарните възли.

В правосъдна зала е бил разпитан различен лишен от независимост, съкилийкник на мъжа.

Първият разказал, че неведнъж съседът му по легло е търсил здравна и психична помощ. Такава му е била отказвана. Отказвано му е било и промяна на спалното долни дрехи. Що се отнася до хигиената, пандизчията добавил, че и все още на разпита му, стаите били цялостни с инсекти.

В последна сметка магистратите се съгласиха с жалбата на пандизчията по отношение на неналичието на персонално пространство, съществуването на инсектициди и липса на съответна помощ. Според тях са били нарушени главните човешки права на ограничения от независимост.

Така Административен съд осъди Групово дело „ Изтърпяване на наказанията” за породените вреди на пловдивчанина.

„ Обезщетението, което е най-справедливо в този случай да се присъди, е в размер на 15 672.00 лв., от които 2 328.00 се присъждат поради неналичието на задоволително чиста повърхност за обитаване на затворническите пространства, която се установи в границите на общо 582 дни, и 13 344 лв. за неналичието на здравно обслужване и съществуване на насекоми в килиите за времето на престой на ограничения от независимост от 07.05.2015 година до 20.07.2015 година, когато е обитавал в Ареста – Пловдив и от 21.07.2015 до 11.02.2019 година и от 09.08.2019 година до 26.05.2020 година, когато е обитавал в Затвора – Пловдив.

Според този съд, точно посоченият размер най-точно и надлежно ще овъзмезди претърпените душевен увреждания от ищеца и този размер точно подхожда на съответната преценка, направена от състава на база откритите по делото обстоятелства и съгласно публичния аршин за справедливост”, се споделя в решението на съда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР