Затвореният бивш президент на Малдивите беше преместен под домашен арест, след като неговият партиен кандидат спечели президентството

...
Затвореният бивш президент на Малдивите Абдула Ямин беше преместен от
Коментари Харесай

Затвореният бивш президент на Малдивите Абдула Ямин беше преместен от затвора в домашен арест, изпълнявайки кампанията обещание на неговия партиен кандидат, който спечели балотажа на президентските избори

От МОХАМЕД ШАРУХАН Associated Press, 1 октомври 2023 г., 9:56 ч. Изборен балотаж.

Ямин излежава присъда в затвора за подкупи и пране на пари по време на президентството си от 2013 до 2018 г. Трансферът му е нареден от напускащия президент Ибрахим Мохамед Солих по искане на новоизбрания президент Мохамед Муиз.

Муиз ще положи клетва на 17 ноември.

Избирателната комисия в неделя е освободена официалните резултати от съботния балотаж, които показват 54,04% от гласовете за Муиз, а Солих получава 45,96%. Първият тур се проведе по-рано през септември, като нито един от осемте кандидати не осигури повече от 50%.

Изборите се възприеха като виртуален референдум за това коя регионална сила е Китай или Индия — ще има най-голямо влияние върху държавата на архипелага в Индийския океан, разположена стратегически по протежение на ключов корабен маршрут Изток-Запад.

Муиз, считан за прокитайски настроен, обеща, че ще премахне индийските войски от Малдивите и ще балансира търговските отношения на страната, които според него са силно в полза на Индия.< /p>

Индия, която е домакин на много малдивци, смята страната за разположена в нейната зона на влияние, докато Китай е включил Малдивите като част от своята инициатива „Един пояс, един път“ когато Ямин беше президент. Проектът има за цел да построи железопътни линии, пристанища и магистрали за разширяване на търговията — и влиянието на Китай — в Азия, Африка и Европа.

Индийският премиер Нарендра Моди поздрави Муиз за победата му на изборите.

„Индия остава ангажирана с укрепването на изпитаните във времето двустранни отношения между Индия и Малдивите и подобряването на цялостното ни сътрудничество в региона на Индийския океан, “ каза той в X, известен преди като Twitter.

Съединените щати също поздравиха Муиз, като казаха, че двете страни имат силни отношения, основани на взаимно уважение и споделени интереси.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР