Затвореният бивш министър-председател на Тайланд Таксин Шинаватра скоро ще излезе

...
Затвореният бивш министър-председател на Тайланд Таксин Шинаватра скоро ще излезе
Коментари Харесай

Освобождават от затвора бившия министър-председател на Тайланд

Затвореният някогашен министър-председател на Тайланд Таксин Шинаватра скоро ще излезе на независимост от ареста, откакто съгласно министъра на правораздаването на Тайланд предварителното му освобождение беше утвърдено, единствено шест месеца след трагичното му завръщане в кралството.

Съобщението поставя завършек на една невероятна политическа сага, траяла десетилетия, която ще докара до завръщането на една от най-противоречивите политически фигури в Тайланд в всекидневието.

Таксин, глава на фамозна политическа династия и някогашен притежател на британския футболен клуб " Манчестър Сити " от Висшата лига, беше министър-председател от 2001 година до свалянето му от власт по време на боен прелом през 2006 година, до момента в който беше в Ню Йорк.

Той се завърна в Тайланд от 15-годишно самоналожено заточение на 22 август и беше наказан на осем години затвор за спор на ползи, корист с власт и корупция по време на ръководството си. Таксин беше приет за отговорен по обвиняванията задочно по време на изгнанието си.

Скоро стана ясно, че завърналата се политическа фигура няма да прекара доста време зад решетките. Малко повече от седмица по-късно кралят на Тайланд Маха Ваджиралонгкорн понижи присъдата на Таксин от осем на една година затвор, откакто милиардерът подаде молба за кралско опрощение.

Във вторник министърът на правораздаването на Тайланд Тауи Содсонг удостовери пред CNN, че Таксин е един от 930-те пандизчии, които са били предварително освободени този месец.

Thailand’s former Prime Minister Thaksin Shinawatra to be freed: Reports
— Al Jazeera English (@AJEnglish)
74-годишният Таксин получи право на предварително освобождение, защото попада в категорията пандизчия на възраст над 70 години и или има съществено хронично заболяване. Освен това той към този момент е излежал повече от половината от присъдата си, съобщи министърът.

След произнасянето на присъдата му предходната година Таксин е бил изместен в болница заради стягане в гърдите, високо кръвно налягане и ниски равнища на О2, съгласно тайландския отдел за осъществяване на наказванията.

По време на ръководството си Таксин беше извънредно известен измежду селската и работническата класа в Тайланд, само че политиката му беше анатема за богатите елити и консерваторите, които го упрекваха, че е рисков и подкупен популист.

Популярността на Таксин измежду огромна част от обществото му разреши да сътвори политически джуджета, които под някаква форма преобладаваха в тайландската политика през последните 20 години.

Въпреки физическото си неявяване в страната, Таксин резервира голямо въздействие върху тайландската политика и остава в центъра на бурния и постоянно изпълнен с принуждение политически пейзаж в страната.

До предходната година политическите партии, свързани с Таксин, печелеха най-вече места на всички избори от 2001 година насам.

Дори и през днешния ден Pheu Thai - последната партия от могъщата политическа династия Шинаватра, учредена от Таксин - е в държавното управление, откакто влезе в ръководеща коалиция с някогашните си военни противници след изборите през май 2023 година

Кандидатът на партията Стрета Тависин стана 30-ият министър-председател на Тайланд през август, единствено няколко часа след завръщането на Таксин в страната.

Някои анализатори считат, че Таксин може да е сключил договорка с авторитетната консервативна и роялистка върхушка в страната за завръщането си - поради правосъдните му присъди и обвиняванията против него - в подмяна на понижен период на отнемане от независимост, снизходително отношение или вероятно опрощение.

Although he never served a day of an 8-year prison sentence drastically reduced by royal pardon upon his return from exile in August 2023, former Prime Minister Thaksin Shinawatra has been granted parole.

My latest for
— Matt Hunt (@WritingByMatt)
Според известията Таксин е отрекъл да е сключвал такава договорка.

Освобождаването му от пандиза обаче връща в Тайланд една велика и разединяваща фигура в под напрежение политически миг.

В същото време Таксин към този момент не съставлява същата опасност за открития ред спрямо по-новите генерации опозиционни политици, които получиха голяма поддръжка измежду младите гласоподаватели в Тайланд и в този момент са изправени пред съществени правни компликации.

След като завоюва най-вече гласове на изборите през 2023 година, прогресивната партия " Движение напред " не беше позволена до сформиране на държавно управление поради радикалната си платформа, която включваше промени на монархията в кралството - тематика, която е извънредно табу.

Миналия месец тайландски съд постанови, че партията би трябвало да приключи акцията си за изменение на прословутия непоколебим кралски закон за клюка в страната, като съобщи, че " Движение напред " и нейните водачи, в това число някогашната вяра за премиерския пост Пита Лимджароенрат, се пробват да смъкват конституционната монархия посредством дейностите си.

Сега в изборната комисия е подадена петиция с искане за разформироване на партията, която остава извънредно известна измежду младежите в страната.

За разлика от тях, по време на предизборната акция партията Pheu Thai ясно сподели, че няма желание да се пробва да трансформира закона за lese majeste, който постоянно се употребява против критиците както на монархията, по този начин и на политическата върхушка.

Миналата седмица Ройтерс заяви, че Таксин е изправен пред вероятни обвинявания в lese majeste според тайландския закон за кралската засегнатост, само че не е ясно дали прокурорите ще придвижат жалбата.

Съгласно закона всеки може да подаде тъжба, а управляващите са длъжни да проведат следствие.

През януари тайландски апелативен съд в четвъртък удължи присъдата на мъж до рекордните 50 години затвор за засегнатост на монархията, което се счита за най-тежкото наказване, налагано в миналото по закона за lese majeste, съгласно група за отбрана на правата на индивида.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР