Затворът ИК-3, известен катоПолярен вълк“,е създаден през 1961 г. на

...
Затворът ИК-3, известен катоПолярен вълк“,е създаден през 1961 г. на
Коментари Харесай

„Полярен вълк”: Жестокият руски затвор, в който Навални намери смъртта си

Затворът ИК-3, прочут като„ Полярен вълк “,е основан през 1961 година на мястото натрудов лагер от сталинската система ГУЛАГ. Направен е за пандизчии, които са строели железопътна линия през Арктика, която е поръчана от Сталин, само че по този начин и не е била приключена напълно.

Именно тук се оказа лобното място на съветския опозиционен водач Алексей Навални . Колонията, известна със своя непоколебим режим, се намира зад Полярния кръг в селището Харп в Ямало-Ненецки самостоятелен окръг.


„ Веднага щом прекрачиш прага, ти дават да схванеш, че си в чистилище, където нямаш права и няма на кого да се оплачеш “, свидетелства украинският кинорежисьор Олег Сенцов, прекарал 5 години в различен локален затвор – „ Полярна мечка “. Повечето пандизчии там са наказани за тежки закононарушения .

ИК-3 е измежду най-суровите и отдалечени затвори в Русия , написа " Ню Йорк Таймс ". Затворниците там са изложени на дълги, тъмни и студени зими , както и облаци от комари през лятото.

Иван Жданов, шефът на антикорупционния фонд на Навални, съобщи преди време, че изискванията в " Полярен вълк " са тежки, със специфичен режим в зоната на безконечна заледеност . Покойният към този момент опозиционен водач хипотетично се е намирал там от втората половина на декември 2023, откакто няколко седмици неговият екип не можеше да наблюдава къде е изместен той.

" Там е доста мъчно да се стигне, а и няма системи за доставка на писма ", написа Жданов в X. Харп се намира на над 3000 километра от Москва , а пътят с трен от столицата до там лишава 44 часа . Именно от там в новогодишното си обръщение в „ Телеграм “ Навални изпрати „ арктически обятия “ на последователите си .

" Все още не е било по-студено от -32 С ", сподели тогава Навални в осъществявания със жлъч пост. " Нищо не ободрява по този начин, както разходка в Ямал в 6:30 сутринта ".

" Дори при тази температура можете да се разхождате повече от половин час единствено в случай че съумеете да си отгледате нов нос, нови уши и нови пръсти ", прибавя опозиционният водач.

Той разгласява и фотография на мястото, несъмнено за разходки - оградено с бетонни стени, с железни решетки, с дължина 11 и широчина 3 крачки.

Източник:Deutsche Welle, Българска телеграфна агенция, The New York Times блиц.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР