Затоплянето на Земята води до пагубни последици – историческа суша,

...
Затоплянето на Земята води до пагубни последици – историческа суша,
Коментари Харесай

Мрачна прогноза – до 2050 г. Статуята на свободата ще бъде под вода

Затоплянето на Земята води до пагубни последствия – историческа суша, опасни наводнения и топящи се ледници в Арктика. Освен това е причина за още едно тестване, което слага човечеството натясно съвсем без право на анулация – драстичното повишаване на морското ниво – развой, който според учените ще продължи десетилетия.

Ново изследване на учени от Climate Central демонстрира, че бъдещето може да наподобява изключително страховито. Прогнозата им е, че някои от най-емблематичните забележителности в света като Бъкингамския замък и Статуята на свободата е прекомерно евентуално да се окажат под вода до 2050 година.



Поразителни контрасти сред света такъв, какъвто го познаваме през днешния ден, и незнайното бъдеще може да се появят, ако не се подхващат незабавни ограничения за понижаване на въглеродните излъчвания. Според учените от американската организация Climate Central ни чакат сходни трагични обрати при опазване равнището на излъчванията и покачване на температурите с 3 градуса.

Дори при повдигане единствено с 1,5 градуса на температурите до 2050 година оптималното нарастване, препоръчано от Организация на обединените нации като част от Парижкото съглашение за климата, към момента ще съществува опция за наводнения, алармират учените. 

При не изключително оптимистичните прогнози, в които емисиите не престават да се повишават след 2050 година, температурата на планетата може да се вдигне с още 3 градуса през 2060 или 2070 година.

" Изборите през днешния ден дефинират нашия път ", споделя Бенджамин Щраус, академик в Climate Central и автор на отчета.

За изследването са употребявани световни данни за надморската височина и популацията, с цел да се проучват елементи от света, които ще бъдат най-уязвими при повишаване на морското ниво.

Според тях даже кулата “Джеда ”, план за небостъргач, висок 1 км, в Саудитска Арабия, няма да остане невредима след приливна вълна. При актуалните прогнози се чака пустинният Дубай също да бъде наводнен, а високите кули да стърчат посред океана в духа на някоя антиутопична история.  Големите крайбрежни градове в Азия и дребните острови като Бахамите, Малдивите и Карибите също са застрашени от надигащата се вода. Подобна злощастна съдба евентуално чака и Пентагона, елементи от Хавана, южноафриканската столица Кейптаун, Глазгоу и Лондон.

Мрачни прогнози има и за България. Според Climate Central в най-лошия сюжет Бургас ще се озове под морското ниво, в случай че повишението на международните океани продължи и градът ще стане ненаселен.



За да устоят на приливите и отливите, някои от огромните крайбрежни градове ще би трябвало да вкарат невиждана световна отбрана като специфични морски стени. И въпреки богатите страна да могат да си го разрешат, остава под въпрос бъдещето на по-бедните, които не могат да си го разрешат

Според отчета - Китай, Индия, Виетнам и Индонезия влизат в топ пет страни, които са най-уязвими при дълготрайно повишаване на морското ниво.

" Нивата на морето се повишават в международен мащаб, което способства за по-честите наводнения по бреговете, като да вземем за пример наводненията във Венеция през 2019 година "  – споделя доктор Мат Палмър, академик от Университета в Бристол пред " Дейли Мейл ".

Според друго изследване, 410 милиона души в света ще бъдат изложени на риск от повишението на морското ниво до 2100 година Учени са употребявали прогноза за повишаване на водата с близо метър, с цел да ревизират какво ни чака на фона на изменението на климата след 79 години.  Резултатът: 72% от живеещите в тропиците и 59% в Азия са в риск от приливна вълна.

" В ръцете на международните водачи е да решат дали ще оказват помощ или ще извърнат тил на бъдещето на човечеството с дейностите си през днешния ден против изменението на климата ", споделя Щраус пред " Си Ен Ен ". Изказването е във връзка идната на  31 октомври среща на върха на Организация на обединените нации за климата. 
 Грета Тунберг осмя международните водачи
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР