Затлъстяването е комплексно заболяване. Метаболитният синдром е системно заболяване, а

...
Затлъстяването е комплексно заболяване. Метаболитният синдром е системно заболяване, а
Коментари Харесай

Д-р Миронова: Затлъстяването е комплексно заболяване, а не козметичен дефект

„ Затлъстяването е сложно заболяване. Метаболитният синдром е редовно заболяване, а не козметичен недостатък и включва голям брой органи и системи, което имат потребност да бъдат във фокуса на разнообразни експерти, освен ендокринолози “. Това сподели в подкаста на БНР „ В центъра на системата “ ендокринологът доктор Десимира Миронова от УМБАЛ „ Лозенец “.

Тя съобщи, че Метаболитният център на болничното заведение разполага с всички експерти, които са нужни, с цел да се построи едно сложно лекуване на това хронично заболяване.

„ Самото затлъстяване е явно. Това, което е законспирирано зад болестта, са затрудненията от хроничното инфектиране. Последните клинични изследвания потвърждават, че мастната тъкан е най-големият ендокринен орган, тъй като в нея се синтезират редица хормони. Тези хормони, които са стотици и не всички са изучени, оказват въздействие върху сърдечносъдовата система, върху гастроинтестиналния тракт, върху половата система и оттова и върху репродуктивните проблеми “, сподели още доктор Миронова и посочи, че всичко, което е обвързвано с прекомерно огромна функционалност или недостиг на функционалността, е във фокуса на метаболитните болести. Наднорменото тегло не е заболяване, заболяване е затлъстяването и фокусът на фармацевтичната промишленост е ориентиран там, акцентира тя.

По думите й в Метаболитния център задачата на експертите е да се помогне на от ден на ден хора да трансформират метода си на живот. „ Идеята не е да се виждаме един път седмично за вливки, фокусът е да наблюдаваме хроничното заболяване, да обучим пациентите по какъв начин да живеят с него и те да знаят по какъв начин да трансформират живота си - не с диета за една седмица, а с цялостна смяна в метода на живот “, описа тя.

Д-р Миронова акцентира, че над 30 на 100 от българите страдат от затлъстяване и наднормено тегло. „ Тоест съвсем всеки трети има този проблем. На последния Конгрес по ендокринология в Истанбул на Европейската асоциация по ендокринология стана ясно, че над 260 хиляди химични сътрудници от околната среда имат отрицателен резултат върху тялото ни и имат връзка със затлъстяването “, заяви ендокринологът.

Тя описа, че здрави хора не престават да идват, с цел да им се изпише хапче за намаляване, което е за заболели, а здравите постоянно намират опрощение за какво не могат да трансформират метода си на живот и на хранене. „ Купуват си хапчето на своя и глава и се връщат при нас с недоволства, като не схващат, че това не е хранителна добавка, това е медикамент, който се приема под лекарско наблюдаване “, сподели доктор Миронова.

От групата на JLP има все още регистриран медикамент, който е за затлъстяване и за всекидневна приложимост, и за хора без диабет, сподели още тя.

„ Предстои да дойдат в България още по-нови молекули, идва полипептидната епоха, само че това са медикаменти и с доста прекрасен резултат, само че са за хора със затлъстяване, със захарен диабет. Те са регистрирани за лекуване на втори вид захарен диабет, който е вследствие на разпрострат метаболитен синдром. Това са новаторски молекули, които към този момент демонстрират добър резултат и при неалкохолната стеатозна болест. Те са по нова формула, това е мултипептид, който работи отново на равнище JLP, единствено че подтиква JLP по доста нов метод, новаторски и съумява да докара до доста добра редукция на тегло - близо 20 на 100 редукция от общата мастна тъкан в границите на от 6 месеца до една година “, описа доктор Десимира Миронова.

Целия епизод на подкаста може да чуете
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР