Затлъстяване, рак, проблеми със сърцето – известно е, че боклучавата

...
Затлъстяване, рак, проблеми със сърцето – известно е, че боклучавата
Коментари Харесай

Момче ослепя след години ядене само на чипс и пържени картофи

Затлъстяване, рак, проблеми със сърцето – знае се, че " боклучавата храна " води до това. Но е вест, че придържащите се към нея може и да ослепеят.

Случаят е разказан в медицинския вестник Annals of Internal Medicine и е представен от Би Би Си. Пострадалият е 17-годишен англичанин. Той е увредил зрението си непоправимо, откакто няколко години ял най-вече пържени картофи, чипс и бял самун и отвреме-навреме – салами.

На 14 години момчето е отишло при персоналния си доктор с недоволството, че му е зле и се усеща изтощен. Диагностицирано е с недостиг на витамин Б12, предписани са му хранителни добавки, само че нито ги е пило, нито е трансформирало храненето си. Три години по-късно момчето е отведено в Бристолската очна болница поради прогресираща загуба на зрение.

" Храненето му се състоеше в порция пържени картофи от локалната будка за риба с картофки. Всеки ден. Също по този начин е хапвал и чипс " Прингълс ", от време на време филия бял самун с резенче шунка. Никакви плодове и зеленчуци ", споделя доктор Дениз Атан. " Обясни, че избрани текстури на храната го нервират, тъй че чипсовете и пържените картофи били единственото, което желал и можел да яде. "

Изследванията демонстрират, че момчето страда от недостиг на витамин Б12, както и на мед, селен и витамин Д. Макар тежестта му да е било в нормата, то се оказва тежко недохранено.

А зрението се е влошило толкоз доста, че потърпевшият влиза в критериите, изисквани, с цел да бъде диагностициран със слепота. Той няма да може да кара и ще му е доста мъчно да чете, гледа телевизия или да разграничава лица. Но въпреки всичко може да се разхожда, защото му е останало периферно зрение.

Състоянието му се назовава " хранителна оптична невропатия " и може да се лекува, в случай че се открие задоволително рано. Но с минаването на времето нервните нишки в зрителния нерв умират и вредите стават непоправими.

Такива случаи се срещат доста рядко, само че родителите би трябвало да се наясно до каква щета може да си нанесат злоядите деца и да потърсят помощ от експерт, споделя доктор Атан. " Най-добре е да не се притеснявате прекомерно доста, само че умерено да оферирате 1 или 2 нови храни с всяко ястие " е нейният съвет.

Освен това припомня, че мултивитамините могат да са в помощ на хранителния режим, само че не и да заместят здравословното хранене. " Много по-добре е витамините да се одобряват посредством разнообразна и уравновесена диета ", сочи тя и акцентира, че прекомерно огромна доза от някои витамини – да вземем за пример витамин А – може да бъде токсична.

Веганите са по-застрашени от дефицит на Б12 и съответните проблеми със зрението, в случай че не компенсират по някакъв метод веществата, които другояче биха приемали с месото, споделя още тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР