Затихването на епидемията от COVID-19 в България към момента е

...
Затихването на епидемията от COVID-19 в България към момента е
Коментари Харесай

България и Европа се бавят, а индийският вариант на коронавируса настъпва

Затихването на епидемията от COVID-19 в България все още е реалност. Засега в България не откриваме индийски вид на ковид (те са няколко), само че репортаж на Българска национална телевизия сподели експерт от Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ), съгласно който обстановката е динамична – тъй като в Европа към този момент има огнища, въпреки и към момента да няма данни някъде да е избухнал епидемиологичен гърмеж поради индийски вид.
На този декор, Европейската комисия прикани Европейски Съюз координирано да разиска и приложи ограничения за ограничение на пътувания от и към Индия. И до момента в който апелът на Европейска комисия към момента не се трансформира в бързи дейности, то графика, оповестена в профила на математика Лъчезар Томов, ясно демонстрира по какъв начин в Европа така наречен троен индийски мутант (заради три разновидности в S-протеина – белтъкът, с който коронавирусът прониква в човешките клетки) B.1.617 към този момент почва да завзема територия. Данни от Германия, Белгия, Нидерландия, Швейцария демонстрират, че този вид излиза преди всичко измежду секвенираните проби, изпреварвайки английския (B.1.1.7) и южноафриканския (B.1.351) разновидности. Същото се вижда във Англия и Съединени американски щати, като във Англия нарастването на случаите с индийски вид се дължи на втората генетична линия на индийския вид (B.1.617.2).
Все още не е изцяло ясно какъв брой ефикасни са имунизациите против ковид във връзка с индийския вид. Засега се смята, че всички ваксини пазят от тежко превозване на заболяването, само че това не е 100 % гаранция.
В мнения във Facebook специалистът Георги Маринов, който работи в Департамента по генетика на университета Станфорд, разяснява, че индийският „ троен ” вид става по-заразен поради присъща за него разновидност - P681R. По думите му, тази разновидност сама провокира развой, който прави разновидността по-заразен, до момента в който в други разновидности за това е била нужна композиция от две разновидности.

Ако при сегашните равнища на признати в болница влезем в нова вълна, обстановката може бързо да стане доста сериозна, предизвести и пулмологът доктор Александър Симидчиев. Причината – към момента сме надалеч като спад на товара върху лечебните заведения по отношение на това, което беше сред първата и втората вълна. Към днешна дата (13 май), а когато третата вълна на COVID-19 в България стартира,, заболели от ковид.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР