Затегнатите условия на пазара на труда и нарастващият недостиг на

...
Затегнатите условия на пазара на труда и нарастващият недостиг на
Коментари Харесай

БНБ прогнозира увеличаване на заплатите у нас

Затегнатите условия на пазара на труда и възходящият дефицит на работна ръка ще продължат да оказват натиск за увеличение на заплатите у нас, превишаващо по ритъм растежа на продуктивността на труда.
В резултат повишението на заплатите ще поддържа повишаването на действителния наличен приход на домакинствата и частното ползване през целия планиран интервал, само че ще докара и до по-високи разноски за труд на единица продукция на компаниите.
Това се предвижда в Макроикономическата прогноза на Българска народна банка, цитирана .
От банката чакат растежът на номиналните разноски за труд на единица продукция да доближи 12.6% през 2023 година и последователно да се забави до 6.2% през 2024 година и до 5.2% през 2025 година По-високите разноски за труд от своя страна биха могли в дългосрочен проект да намалят ценовата конкурентоспособност на българските компании, което би лимитирало и опциите за напредък на износа, написа в разбора.
По отношение на лихвите от банката показват, че процесът на повишение на лихвените проценти в страната продължава да протича относително постепенно, като по-съществено повишаване се следи в бранша на нефинансовите предприятия. Очаква се възходящата динамичност на лихвените проценти по депозитите и кредитите да се резервира до началото на 2025 година, след което до края на прогнозния небосвод лихвените проценти да се задържат покрай достигнатите равнища, само че да са малко по-ниски от тези в миналата прогноза, което отразява обновените пазарни упования за по-съществено намаляване на краткосрочните лихвени проценти на паричния пазар в еврозоната.
Същевременно  безработицата остава на исторически ниско равнище през 2023 година в сходство със затегнатите условия на пазара на труда и запазващата се наклонност към по-голямо търсене на работна ръка в стопанската система спрямо предлагането. Очакваме коефициентът на безработица да се намали гладко до 4.1% през 2024 година и до 3.6% през 2025 година вследствие на планувания стопански напредък и намаляването на популацията в трудоспособна възраст.
От Българска народна банка прогнозират растежът на действителния БВП в България за 2023 година да възлезе дефинитивно на 1.8% (спрямо 3.9% през 2022 г.), което ще се дефинира най-много от повишаването на частното ползване и позитивния принос на чистия експорт, до момента в който изменението на запасите ще има забележителен негативен принос за изменението на икономическата интензивност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР