Застреляй ме! Убий ме! Просто го направи! - това са

...
Застреляй ме! Убий ме! Просто го направи! - това са
Коментари Харесай

Suicide by cop - новата заплаха за US-полицията

" Застреляй ме! Убий ме! Просто го направи! " - това са eдни от най-шокиращите думи, които един служител на реда може да чуе. Шокиращо е, че въобще някой може да изиска това. Но се случва.

Suicide by cop - и подобен термин съществува към този момент в Уикипедия. Откакто този нов феномен стартира да се трансформира в проблем за американската полиция. Самоубийство благодарение на служител на реда - колкото и неуместно да звучи, ими и такова нещо - това е нахлуване или провокативно държание против чиновник на реда, за да бъде провокиран да употребява оръжието си. Смъртоносно, против индивида, който желае да почине. Медиите в Съединени американски щати го назовават още " синьо самоубийство " - от цвета на полицейската униформа.



" Когато се сблъскват с хора в психическа рецесия, които от време на време са въоръжени с нож или друго оръжие, офицерите се оказват със слаба или никаква подготовка да намерят опция на оръжието си ", призна шефът на полицията в Лос Анджелис Мишел Мур на конференция през август.

От близо 1000 съдбовни стрелби на полицията в Съединени американски щати всяка година специалистите считат, че около 100 са самоубийства благодарение на ченге. Защото полицейските ръководства нямат протокол за справяне в такива случаи. Ченгетата нормално неведнъж викат: " Хвърли ножа! " и се надяват на най-хубавото. Но това не е задоволително. Затова през октомври водещата полицейска организация предложи управление за образование на годишната среща на Международната асоциация на началниците на полицията в Чикаго. Някои от шефове на ръководствата в огромни градове възприемат предлагането като добър метод за понижаване на случаите, при които се постанова пукотевица.

В него е заложено, че чиновниците на реда би трябвало първо да мислят за личната си сигурност и тази на близките хора. Да не насочват оръжието си към индивида, да се отдалечават на безвредно разстояние и да вземат участие в диалог, а не да крещят команди.

" Ако насочиш револвер към някого и кажеш: " Тук съм, с цел да Ви спася ", това има двусмислено обръщение. Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да сведем до най-малко потреблението на мощ и да увеличим оптимално шанса за спасяването на живот ", добави Мишел Мур.

Указанията не важат в случаите, когато евентуалният самоубиец има револвер. Тогав служителят би трябвало да се прикрие и да извика подкрепление. Ако индивидът има нож, униформеният би трябвало да поддържа безвредно разстояние и да употребява транспортно средство или различен огромен предмет, с цел да резервира дистанцията. Полицаите в Съединени американски щати от дълго време се образоват да откриват 21-футова зона сред себе си и човек с нож, само че те са задоволително бързи, с цел да съумеят да извадят оръжието си и да стрелят, даже в случай че хипотетичният нападател е по-близо.

" Когато човек има смъртоносно оръжие и употребява някакъв тип животозастрашаваща мощ, е малко евентуално всички произшествия да бъдат сполучливо позволени без потребление на мощ. Можете да контролирате себе си, само че не можете да контролирате своя съперник напълно ", разяснява Джим Паско от друга полицейска организация.

А Джош Хилинг, патрулен служител на реда в Глендейл, Охайо, който неотвадна прострелял мъж, който го нападнал с нож на автомагистрала, описа какво е претърпял:

" Единственото, което ми беше в главата, беше да викам:  " Хвърли ножа, хвърли ножа! ". Извиках го към 100 пъти. Но нямаше резултат. Всички поддържат връзка по друг метод. Явно от време на време би трябвало да се откри различен метод да се прокомуникира посланието ".

Полицейският отдел за психологично оценяване разполага със особено подготвени чиновници за справяне с произшествия с психологично здраве и следене на събития, при които субектите или устно заявяват, че желаят да бъдат убити от полицията, или са работили нападателно, с цел да насърчат разстрела. Протоколът включва в това число образование на диспечерите на тел. 911, които да разпознават индикациите, които дава евентуалният самоубиец, тъй че да могат да пратят точно тези подготвени чиновници на мястото. Проучването откри 419 такива епизода в Лос Анджелис за пет години, от 2010 година до 2015 година От тези 419 случая чиновници от Лос Анджелис са употребявали смъртоносна мощ единствено седем пъти, убивайки петима от хората. Ранен е един офицер.

" По-малко смъртоносна мощ ", като зашеметяващи оръжия или снаряди с гумени патрони, е употребена 71 пъти. Никаква мощ сила не е употребена останалите 341 пъти, или 81%. Причината е, че в отдела за психологично оценяване в локалната полиция има 70 добре подготвени чиновници в положително психологично здраве, подготвени да реагират на сходни произшествия 24 часа дневно.



Скрийншот

Полицейската организация обаче отбезва, че не всеки път шоковите револвери, лютите спрейове или сходни средства са задоволителни да се оправи служителят със обстановката, даже е допустимо тя да ескалира. Електронните контролни оръжия не съумяват да деактивират обекта в към 40% от случаите, демонстрират публични данни. При случай тази година полицията употребява три зашеметяващи револвера, пикантен спрей, стремително взривно вещество и гумени патрони в опит да спре мъж с два ножа, само че в последна сметка не съумява и се постанова да бъде убит.

Има и случаи, в които полицаи успяват да избегнат стрелбата, когато опасността против тях не е огромна. Видео от предходната година демонстрира по какъв начин млад мъж безусловно приканва униформените: " Застреляйте ме! Не ми се живее повече! ". Спасява го това, че не е въоръжен, тъй че чиновниците на реда просто го арестуват.

През 2017 година пък полицията в град Форт Колинс в щата Колорадо популяризира запис, сниман от камера, прикрепена към тялото на еднообразен чиновник. Тогава 24-годишен мъж, е прострелян, при случай, който по-късно е избран от управляващите като опит за самоубийство. Остин Снодграс се обадил в полицията и съобщил, че нападател е наръгал съквартиранта му. Когато ченгетата се доближили до къщата, той ги посрещнал с револвер, който по-късно се оказал игачка, и траял да върви към тях, макар че неведнъж му било подредено да хвърли оръжието си. Тогава единият еднообразен го прострелва.



Снимка: Larimer County Sheriff`s Office

Малко по-късно, когато качват ранения млад мъж в колата за спешна помощ, той споделя: " Това беше подправено позвъняване, аз се обадих, никой различен не беше потърпевш ". Заради дейностите си обаче той е наказан. А следствието заключава, че служителят, който е стрелял по него, е работил изцяло правомерно, даже, по думите на районния прокурор - " професионално и самоуверено ".

Статистиката включва и различен вид провокация, която самоубийци провокират служители на реда не с ориентирано против тях оръжие, а против различен граждански, посредством осъществяване на някакво закононарушение или задействане на бомба - същинска, или хипотетична.

В полицията в Съединени американски щати към този момент разпознават и втори вид suicide by cop - когато човек, който е направил закононарушение, преследван е от полицията и е по този начин притиснат, че схваща, че ще бъде хванат. Тогава взема решение, че по-скоро ще почине, в сравнение с да бъде задържан - животът просто към този момент не си коства да се живее, в случай че ще е в пандиза. Така решева да предизвика служителите на реда да го убият. 

След формалното признание на феномена, двама откриватели Марк Линдзи и Дейвид Лестър, стартират да ровят в остарели случи, някои от преди десетилетия.

Един от тях е още от 1 август 1966 година, когато 25-годишният Чарлз Джоузеф Уитман - някогашен морски пехотинец, убива 16 души от университетска кула в Тексаския университет в Остин, преди да бъде убит от двама служители на реда. Според създателите едният от тях - Хюстън Маккой, има вяра, че Уитман e можел да убие него и сътрудника му Рамиро Мартинес, само че " той ни чакаше и искаше да бъде убит ".

Междувременно Американската асоциация по суицидология към този момент има статистика за профила на евентуалните самоубийци, които са желали да бъдат убити от служители на реда:

95% са мъже, 5% дами

Средната възраст е била 35 година при мъжете и 40 година при дамите

41% от мъжете са били кавказци, 26% - испаноговорящи, а 16% - афроамериканци

50% от жение са били кавказзи, 25% - испаноговорящи

37% от мъжете и 42% от дамите са били несемейни

29% от мъжете и 50% от дамите са имали деца

54% от мъжете са били безработни

29% от мъжете не са имали жилища

62% от мъжете и 100% от дамите са имали доказано или евентуално психологично заболяване

80% от мъжете са били въоръжени - от тях 60% - огнестрелно оръжие, 26% са имали ножове

100% от дамите са били въоръжени - 50% са имали огнестрелно оръжие,  50% са имали нож

19% са употребявали подправено оръжие или са симулирали владеене на оръжие

87% от хората са осъществили самоубийствени връзки преди и/или по време на случая

36% са били под въздействието на алкохол.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР