Застрахователите са сред най-значимите институционални инвеститори, като съществен дял от

...
Застрахователите са сред най-значимите институционални инвеститори, като съществен дял от
Коментари Харесай

Зам.-министър Добрева участва в откриването на конференцията „140 години застраховане в България“

Застрахователите са измежду най-значимите институционални вложители, като значителен дял от активите им са вложени в страната, в това число в държавни скъпи бумаги.

С оглед на демографските и климатични промени се чака ролята на бранша да нарасне посредством предлаганите благоприятни условия и артикули за пенсионно, здравно и имуществено обезпечаване. Вашата промишленост съумя да утвърди своята роля за развиването на стопанската система на страна, както и за стабилността на финансовия бранш в сходство с най-хубавите практики и условия на европейския пазар “, това съобщи заместник-министърът на финансите Даниела Добрева в приветствието си по време на разкриване на конференцията „ 140 години обезпечаване в България “, проведена от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

В изявлението си тя обърна внимание на провокациите пред застрахователния бранш, подбудени от развитията в политическата, икономическата и обществена среда в Европа и света. Акцент в приветствието беше подложен и върху процеса на преразглеждането на правната рамка на Европейски Съюз в региона на застраховането. Основните цели на обсъжданите промени са да се укрепят финансовите позиции на застрахователните сдружения, да се обезпечи покритие на необятен набор от опасности, да се усъвършенства отбраната на потребителите и да се предотврати изпадането на застрахователи в неплатежоспособност. Измененията в регулацията ще допринесат за завършването на Съюза на финансовите пазари и за финансирането на екологичния и цифровия преход.

Заместник-министърът на финансите открои ролята на застраховането в региона на финансовата просветеност. Тя акцентира, че една от главните цели на Министерството на финансите е да координира националната политика в тази сфера. „ Отговорност както на страната, по този начин и на застрахователната общественост е подобряването на финансовата просветеност на жителите, като консуматори на застрахователни услуги. Това е от изгода както за тях самите, по този начин и за обществото и бизнеса като цяло, с главно отражение върху развиването на стопанската система в страната “, съобщи Добрева. 

Участниците в конференцията бяха осведомени с напредъка по осъществяването на признатата през 2021 година по самодейност на Министерството на финансите Национална тактика за финансова просветеност от Калоян Симеонов – заместник-ръководител на междуведомствената работна група по финансова просветеност и специалист в МФ.

Приветствия във връзка 140 години обезпечаване в България и 30 години от основаването на АБЗ и презентации направиха Петра Хилкема – ръководител на Европейския орган за обезпечаване и пенсионно обезпечаване (EIOPA), Михаела Кьолер – шеф на Европейската федерация на застрахователите (Insurance Europe), Дидие Милеро – началник на секция „ Застраховане и пенсионно обезпечаване “ в Главна дирекция „ Финансова непоклатимост, финансови услуги и съюз на финансовите пазари “ на Европейската комисия, и  Бойко Атанасов – ръководител на КФН.

По време на форума бяха разисквани разнообразни аспекти на новостите в регулаторната рамка и опциите на застраховането да обезпечи напълно или да добави съществуващите обществени механизми за отбрана от разнообразни опасности. Внимание беше обърнато и на методите, по които застрахователният инструментариум може да усъвършенства достъпа до опазване на здравето и да отстрани спомагателните заплащания, по какъв начин може да се употребява за в допълнение обезпечаване на жителите за пенсионния интервал, по какъв начин могат да бъдат адресирани климатичните опасности и увеличаващите се загуби за стопанската система и семействата в резултат на естествени бедствия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР