Застрахователи искат размерът на обезщетенията за неимуществени вреди да се

...
Застрахователи искат размерът на обезщетенията за неимуществени вреди да се
Коментари Харесай

Застрахователи искат обвързване на обезщетенията с минималната работна заплата

Застрахователи желаят размерът на компенсациите за неимуществени вреди да се обвърже с минималната работна заплата.

Методиката беше предоставена като план да бъде направена от Гаранционния фонд със законодателна корекция в Кодекса за застраховането в края на предходната година. Съгласно законовата делегация, методиката би трябвало да обхване критериите по които да се дефинират компенсациите за имуществени и неимуществени вреди в следствение на телесни увреждания или породена гибел на пътя. Това е, което планът залага и като цел и като обсег. Въведени са методите по които това пресмятане да става по клиенски способи, а за останалите по разходни документи. Въведени са критерии, които са много прецизни. Това включва и едно приложение, което е с доста описания на вероятните травматични увреждания. Така изчисленията на неимуществените вреди ще става въз основата на така наречен травматични точки. Това важи за определянето на неимуществена щета като болки и премеждия при телесно увреждане. Стойността на травматичната точка в плана се предлага да бъде обвързана с минималната работна заплата за страната, която за тази година е 560 лева Оттам нататък се умножава броя на травматичните точки по цената на минималната работна заплата за страната и се дава размерът на компенсацията за неимуществени вреди. Към него по-късно се прибавя и компенсацията за имуществена щета - като загуба на приход при телесните увреждания. Възможно е при този вид увреждания, потърпевшото лице дълго време да не бъде на работа или да бъде в неспособност да упражнява специалността си, при което то търпи и една серизона имуществена щета. При телесните увреждания травматичните точки са по този начин разчетени, че оптималният им брой да е 200. Но те могат да бъдат в допълнение корегирани с избрани коефиценти според от особеностите на случая. От позиция на тези 200 точки може да се каже, че има някакъв горен предел. Това съобщи Константин Велев, ръководител на Асоциацията на българските застрахователи, съобщи кореспондент на Novini.bg

Той даде образец с млад мъж, който е с апмутирана ръка и му е изплатено обезщетение в размер на 150 000 лева по сегашната методика, а съгласно новата система - той е щял да получи 200 000 лева Обезщетенията би трябвало да се дефинират по измерими критерии, а подобен е загубата на приход, загубата на прехрана, имуществената щета и надлежно да бъде лимитирано компенсацията за неимуществени вреди. По думите му има и случаи, при които компенсацията остава не променено, както и такива, при които размерът му е понижен.

Велев беше безапелационен, че не може да се приказва за увеличение на цените на застраховката.

Това методика на българските застрахователи ли е или е на цялото общество. От информацията, с която се срещнах напълно незадълбочено, на пръв прочит сред три и 5 пъти по-ниски компенсации ще получават потърпевшите в ПТП от в този момент настоящата правосъдна процедура. Чух цифрата от 80 000 лева за смъртен случай, която ще е най- високата в случай, че сега съдът присъжда сред 120 000 и 150 000 лева без лихвите. Виждате, че приказваме за разлика от съвсем два пъти. Така разяснява желаните промени Владимир Тодоров - Председател на УС на Българската асоциация на потърпевшите при злополука. Той бе безапелационен, че застрахователите желаят да заплащат по-малко. "Надявам се, че това ще бъде един работен план, който Комисията за финансов контрол няма да допусне да се случва в тези граници ", разяснява още той. На въпрос дали е вярно да се обвързва с приходите и с размера на минималната работна заплата, Тодоров съобщи, че това което е чул е, че наследниците на по-бедните ще получават по-ниски обещетения, а наследниците на по-боготите - по-високи. Сами си задайте въпроса дали това е заслужено. Гарадционният фонд от всички застраховки, които ние плащаме, са към 4 млн. полици гражданска, а от тях 12 лева отиват в Гаранционния фонд - по какъв начин той ги харчи и какъв брой заплаща на консултанти - това ние желаеме да разберем, сподели още Владимир Тодоров.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР