Заставам категорично зад отвореното писмо на свободните учени от БАН

...
Заставам категорично зад отвореното писмо на свободните учени от БАН
Коментари Харесай

Вежди Рашидов: БАН е институция за авторитетна наука, а не за политически шантаж

Заставам изрично зад отвореното писмо на свободните учени от Българска академия на науките проф. Симеон Съйнов и ст.н.с.д-р Георги Райчевски и се опълчвам на опитите името на Академията да бъде употребявано за политически напън и шантаж, съобщи през днешния ден член-кореспондентът на Българска академия на науките Вежди Рашидов  Вежди Рашидов Вежди Рашидов е български ваятел, министър на културата в кабинета на Бойко, оповестиха от парламентарната комисия по културата и медиите.

На митингите през днешния ден аз не виждам да участват българските лекари, които месеци наред непрекъснато работят за предотвратяване и лечение на българските жители от ковид, не виждам нито един от огромните и почтени български създатели, които се борят за запазването на българския дух и на българската просвета в сложни дни на пандемия, не виждам българските инженери и служащи от предприятия, не виждам и земеделците, които са на полето и събират житото, с цел да имат и през тази зима българите своята издръжка, не виждам българските учители, които се приготвят за новата образователна година и на които разчитаме за образованието на нашите деца, както не виждам и огромните българските учени, с помощта на които българската просвета се развива по този начин, че да е уважавана в Европа и света, декларира Вежди Рашидов  Вежди Рашидов Вежди Рашидов е български ваятел, министър на културата в кабинета на Бойко.

Той споделя, че би могъл да одобри, че една група хора, някои от които с неразбираеми биографии, си разрешава да си присвои понятието народ.

"Тогава би трябвало да си зададем въпроса другите какви са - не са ли народ? Кое е народът - протестиращите по площадите или тези, които всеки ден са на работните си места. За да имаме народ, са нужни работещите и градивни хора, а не хора, които от заран до вечер показват експанзия, цинизъм, вдигайки бесилки и носейки ковчези за бъдещето, които окупират нелегално градове, които атакуват брутално майки с деца, чупейки имуществото им. Недопустимо е поругаването на здания монументи на културата като ги обстрелват с яйца и домати. Тези артикули не са оръжия против здания, а биха послужили за храна на нуждаещите се. Ами прекъсването на метрото не беше ли вандалски акт, който хвърли в смут и стрес жителите на София. Нима не е посягане обсебването на кръстовища, които принадлежат на всички, търкалянето на парапети, пейки и кашпи, барикадирането на основни места? Навсякъде по света собствеността е неприкосновена ", декларира Вежди Рашидов  Вежди Рашидов Вежди Рашидов е български ваятел, министър на културата в кабинета на Бойко.

В своето изказване Рашидов споделя, че не за това е живял и работил близо 70 години.

"Благодаря за такава "демокрация "! А работата на Българска академия на науките е да излезе от старите наследени навици и да влезе в ролята си на свободна научна организация, подмладена, енергична и жива, каквато в действителност е основана в миналото. Именно по тази причина поддържам демократично мислещите учени и стоя до тях без политическите си пристрастия ", разяснява Вежди Рашидов  Вежди Рашидов Вежди Рашидов е български ваятел, министър на културата в кабинета на Бойко. Той е учен на Международната академия по изкуствата в Москва, член е на Европейската академия по изкуствата в Париж, член-кореспондент е на Българска академия на науките и е почетен професор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР