- Застаряването на работната сила- Стресът на работното място и

...
- Застаряването на работната сила- Стресът на работното място и
Коментари Харесай

БСК стартира мащабен 4-годишен проект в областта на човешките ресурси

- Застаряването на работната мощ
- Стресът на работното място и така наречен бърнаут
- Ефектите от цифровата промяна и съпътстващия проблем за киберсигурността
- Експертния потенциал на браншовите и районните работодателски организации
- Това са част от акцентите, включени в най-новия план на БСК

Българската стопанска камара (БСК) започва осъществяването на 4-годишен план по Програма „ Развитие на човешките запаси " 2021-2027 година, финансиран от Европейския обществен фонд плюс. Партньори на БСК при осъществяването на плана са Министерството на труда и обществената политика (МТСП) и Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ).

Проектът „ Заедно за устойчива претовареност " е на обща стойност 7 666 139,96 лева и е ориентиран към основаването на удобна среда и принадлежности за пригаждане на политиките по ръководство на човешките запаси и на индустриалните връзки към измененията на пазара на труда, произлизащи от дигитализацията, прехода към климатична индиферентност и влошената демографска обстановка в България.

В рамките на плана ще бъдат осъществени 91 изследвания, 5 разбора и 25 отчета. Част от изследванията ще изследват положителните интернационалните практики и корпоративен опит в региона на: ръководството на смяната, гения, организационната просвета и работодателската марка, в подтекста на възрастовото разнообразие на работната сила; ръководството на напрежението и професионалното привършване (бърнаут); основаването, развиването и потреблението на аналитични данни за потребностите от нови умения; оценка на потребностите във връзка с кръговата стопанска система и зеления преход, въвеждането на нисковъглеродни, ресурсно ефикасни и безотпадни процеси и технологии.

Ще бъдат създадени и внедрени 9 модела и 7 електронни инструмента в региона на ръководството и образованието на човешките запаси. Също по този начин, ще бъдат направени четири наръчника и 79 образователни и сертификационни стратегии.

360 заети лица, както и мениджърски екипи от разнообразни сектори и райони, ще преминат серия от образования, включително академия за меки умения и 17 вида образования за развиване на на практика умения по внедряване на новаторските модели и наръчници в активността на предприятията.

Планирани са и редица други действия, ориентирани към адаптиране на МСП към измененията на пазара на труда, в резултат на повишените условия в региона на осведомителната и мрежова сигурност, включително създаване на справочник, осъществяване на съвещания, образования и други

Специален фокус в границите на плана ще бъде подложен върху три извънредно значими казуса на пазара на труда - ръководството на възрастовото разнообразие и поколенческите разлики в предприятията, напрежението на работното място и така наречен бърнаут (професионалното прегряване), както и акомодацията на предприятията и заетите лица към измененията, свързани с цифровия преход в развиването на човешките запаси и пазара на труда. Голяма част от анализите, изследванията, образованията и консултациите са ориентирани точно към тези три тематики.

Сред основните задания на плана е и повишението на потенциала и експертизата на районните и браншови организации, които са част от мрежата на БСК, с оглед включването им във всички стадии на цикъла на Европейския учебен срок и развиването на нови индустриални връзки в подтекста на Индустрия 4.0. В тази връзка ще бъдат образувани 20 дискусионни форума (разпределени по политики), свързани с индустриалната и обществената политика, зеления и цифровия преход и устойчивото развиване. Браншовите и районните организации ще бъдат подкрепени да развият лични информационни канали, както и умения за обществено говорене, участия в публични конгреси, медии и други Предвижда се изработването на 10 информационни проекти на организации от мрежата на БСК, създаване и поддържане на 10 страници във Фейсбук, организирането на 10 конференции и 240 медийни участия, разпространяването на 240 прессъобщения и 48 бюлетина „ Социален разговор ", както и създаването на 20 типа дипляни по разнообразни тематики.

За първи път в България ще бъде построена и внедрена Електронна система (специализирана онлайн платформа) за изследване, трансфер и потребление на аналитични данни за потребностите от нови умения на работната мощ, обхващаща бази от данни за 5 стопански бранша (бранша) и 5 района.

На база извършените разбори, изследвания и полемики, ще бъдат направени 5 проекта за деяние и минимум 20 позиции с рекомендации и оферти за възстановяване на обществените политики по основните за плана тематики. Предвижда се и подготовката на мнения по нови законодателни актове на Европейски Съюз, национални промени и политики.

Проектът започва публично на 15 януари т.г. и ще продължи до 31 декември 2027 година, като се чака да дефинира фокуса на уговорките и държанието на БСК в този интервал, а точно - с акцент върху цифровата промяна, демографските отблясъци върху пазара на труда, напрежението на работното място, уменията на бъдещето и други публично значими проблеми освен за България, само че и за света.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР