Застаряването е ключовият процес на демографската ситуация в България. Това

...
Застаряването е ключовият процес на демографската ситуация в България. Това
Коментари Харесай

България се топи с един средно голям град годишно

Застаряването е основният развой на демографската обстановка в България. Това е един от изводите, който Христина Христова, консултант по обществената политика в Министерския съвет и някогашен обществен министър, уточни в студиото на „ Тази заран " по БТВ във връзка демографската рецесия и процесите, които я оформят.
„ Три демографски процеса дефинират демографската обстановка - раждаемост, смъртност и миграция. И трите са неподходящи сега ", уточни тя.

Според статистиката намаляването на популацията е с към 48-50 хиляди души годишно, което е равно на един междинен български град.

Оказва се, че явлението не е неповторимо за България - това е наклонност в целия Европейски съюз.

„ По раждаемост сме равни на Гърция, Швейцария, Малта, има даже по-силни стопански системи с по-ниска раждаемост сега ", сподели тя.

При нас казусът е намаляването на популацията се съпровожда с развой на застаряване, което натоварва всички системи - обучение, опазване на здравето и други Половината от напускащите страната са младежи, които биха дали добър натурален приръст, стана ясно още от думите на специалиста.

Числата сочат, че през 2001 година на 100 души излизащи в пенсия са постъпвали 124 души на пазара на труда. Преди година на 100 излизащи постъпват 63.

„ От 1986 година сме с негативен натурален приръст, а дамите в детеродна възраст ще намалеят с половин милион до 2030 година ", сподели още Христова.

Данните сочат, че имаме доста аборти и двойки с фертилни проблеми.

„ Явиха се нови форми на семейство - хората към този момент не подписват брак публично. Но тези партньорства са малко по-нетрайни и може да се отрази на качеството на живот на детето ", сподели тя и посъветва, че е добре взаимното общуване да се уреди законово и хората да се възползват от права.

В момента има 181 обитаеми места без хора, живеещи в тях, а в София, Варна и Пловдив се намира една трета от популацията на България.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР