Засилване на фокуса към полицентричното регионално развитие и градско развитие,

...
Засилване на фокуса към полицентричното регионално развитие и градско развитие,
Коментари Харесай

В партньорство с JASPERS МРРБ ремонтира лечебни заведения и центрове за медицинска помощ

Засилване на фокуса към полицентричното районно развиване и градско развиване, според Пакта от Амстердам и в осъществяване на Градския дневен ред за Европейски Съюз ще са главните цели на Министерството на районното развиване и благоустройството в границите на българското председателство на Европейски Съюз. Това съобщи заместник-министър Деница Николова по време на форума „ JASPERS-Комитет на районите: разговори за осъществяване на градския дневен ред на Европейски Съюз ". „ Основната политика, която ще водим на равнище Европейски Съюз, ще бъде да търсим опциите за отчитане и на функционалните зависимости сред огромните и дребните градове и останалите обитаеми места и да търсим опциите за общо районно обмисляне и поддръжка посредством финансовите запаси, с които се чака да разполагаме след интервала на 2020 година ", уточни зам.-министър Николова. Тя акцентира, че България се пробва да наложи полицентричното развиване на районите като политика от 2010 година, само че заради лимитираните финансови благоприятни условия, районите регистрират вътрешно районни и междурегионални диспропорции.

Зам.-министър Николова обърна внимание, че методите за осъществяване на кохезионната политика на Европейски Съюз ще бъдат изменени като сега се търсят и образуват новите модели за финансиране след 2020 година По думите й, един от вероятните модели за финансиране на планове ще бъдат финансовите принадлежности и нисколихвеното кредитиране. В това отношение България има опит с самодейността JESSICA, която даде опция за реализирането на планове, които обезпечават своята резистентност посредством приходите, които генерират във времето. „ Това е един от моделите, който ще бъде предпазен и очакван като опция за финансиране за интервала след 2020 година ", съобщи зам.-министър Деница Николова. По думите й сме изправени и с предизвикването, че новата кохезионна политика ще бъде с по-ограничени средства, което ще докара до условие от Европейска комисия всеки план да има освен принос за развиване на районите и задачите на съответна стратегия, както и към развиването на националните територии, само че и да има принос и добавена стойност към Европейски Съюз. „ Това е мъчно постижимо и насочва напъните в практическо използване на партньорствата от Пакта на Амстердам във връзка с образуване на общи планове, които да могат да бъдат изпълнявани посредством другите форми на бъдещо финансиране след 2020г. ", акцентира Деница Николова.

По отношение на съдействие с JASPERS зам.-министър Николова уточни, че този инструмент спомогна доста да имаме построени и функциониращи планове, които са свързани с внедряване на ограничения в поддръжка на плановете за интегриран градски превоз в огромните градове. В сегашния програмен интервал в партньорство с JASPERS следва реализацията на огромните планове за „ Модернизация на системата за незабавна здравна помощ " на Министерство на здравеопазването и „ Интегриран столичен градски превоз - фаза ІІ " на Столична община. С първия от тях Министерството на здравеопазването ще обнови и модернизира сградния фонд и оборудването в системата за незабавна здравна помощ. Предвидено е дейностите да обзет незабавните отделения на 34 лечебни заведения, 27 центъра за незабавна здравна помощ и разкритите към тях 170 филиали за незабавна здравна помощ в цялата страна. Проект „ Интегриран столичен градски превоз - фаза ІІ " би трябвало да надгради постигнатите резултати от осъществяването на плана през предходния програмен интервал.

„ В дух на последователност България ще направи и своята крачка да обезпечи опцията за продължение на към този момент стартирани и утвърдени политики от страна на държавното управление, каквото е следенето на осъществяването на Градския дневен ред и осъществяването на Пакта от Амстердам и образуваните 12 партньорства ", сподели още зам.-министър Николова. България има присъединяване в 4 от тях. София взе участие в партньорство на тематика „ Дигитален преход ", Бургас се включва в тематика „ Градска подвижност ", Габрово - в тематика „ Иновативни публични поръчки ", и Министерство на околната среда и водите работи по тематика „ Климатична акомодация ". „ Мисля, че по своята същина България сподели в границите на стартирането на политиката за осъществяване на Градския дневен ред, посредством Пакта от Амстердам, че имаме своето мощно наличие като европейски градове и институции, че можем да формираме политики, а освен да пазиме готови от нас планове, търсещи финансиране. България ще направи всичко допустимо в границите на идното председателство на Европейски Съюз да затвърдим тази си роля като присъстващи във всички партньорства, в това число и такива, които занапред ще бъдат образувани на равнище Европейски Съюз, посредством формата на групата за градско развиване. Ще проследим тяхното взаимоотношение при образуването на политики и търсенето на нови благоприятни условия за техния преход от позиция на синергия сред тях ", означи Деница Николова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР