Засилен трафик се очаква днес и по пътищата в страната

...
Засилен трафик се очаква днес и по пътищата в страната
Коментари Харесай

Засилен трафик в края на почивните дни, вижте няколко златни правила

Засилен трафик се чака през днешния ден и по пътищата в страната във връзка края на почивните дни.

За празничните дни по данни на туроператори всеобщо хотелите и къщите за посетители са били цялостни на 100%. Масово почиващите освобождават хотелските стаи към обяд и по тази причина се чака в следобедните часове трафикът да се ускори още.

Очаква стотици хиляди българи да се върнат по домовете си.

Засилено е и полицейското наличие по пътищата на страната. Пътните служители на реда не престават да правят инспекции за шофиране след приложимост на алкохол и наркотични субстанции, както и за водачи, които карат без книжки.

Тръгнете по ярко, призоват от КАТ. Не чакайте последния миг!

23 златни правила преди тръгнем на път по празниците

1. Изберете уместно време за пътешестване на дълги дистанции, с цел да избегнете върховото натоварване на пътищата – по-добре е това са става в светлата част от денонощието. Преди да планирате пътуванията, безусловно се осведомете за прогнозата за времето, пътната конюнктура и предстоящи затруднения.

2. Преди пътуването прегледайте главно редовността на спирачната система, светлините, чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, заредете с незамръзваща течност резервоара им, погледнете и подгряващото устройство на задното стъкло. Осигурете си аварийни крушки за възможна замяна.

3. Не рискувайте, в случай че автомобилът ви е още с летни или износени гуми. Заредете с повече гориво, защото може да се наложи дълго и постепенно предвижване в колона.

4. Зад кормилото по дългия маршрут би трябвало да е допустимо най-опитният лидер от фамилията /компанията/.

5. Не си определяйте и не договаряйте авансово прецизен час на идване. Евентуалното забавяне ще ви тормози и ще ви подтикне към рисково ръководство с превишена скорост и неправилни изпреварвания.

6. Преди пътешестване с автомобила - на посетители или към заведение, авансово определете лидер от компанията, който сигурно ще остане изтрезнял от самото начало до завръщането.

7. Ако след приложимост на алкохол сте склонни да седнете зад кормилото или да предоставите колата си на другар от компанията – също пиян, по-добре е още преди сядането на масата да дадете ключовете на автомобила на човек, който не би позволил това нарушаване.

8. Скрийте автомобилните ключове на несъмнено място, в случай че има заплаха вашият недееспособен наследник или щерка да подкарат колата ви без позволение.

9. При придвижване в колона не правете непотребни опити за изпреварване, те няма да ви обезпечат значително напредване напред. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната и да се движите на подобаваща по-голяма отдалеченост, която не тормози сътрудника ви в автомобила пред вашия.

10. При дълготрайно придвижване зад мудни товарни коли и натоварен срещуположен трафик не губете самообладание и не изпреварвайте рисково, до момента в който не възникне нужната удобна обстановка за маневрата с добра видимост.

11. При шофиране по пътища със заснежена и заледена настилка управлявайте гладко, без внезапно форсиране и лишаване на газта, намалявайте скоростта благодарение на мотора при включена предавка, съвсем без да употребявате спирачките. Крайно рисково е внезапното прекъсване, което може да докара до загубване на надзор и плъзгане на автомобила.

12. За да не предизвикате запушване при интензивно градско придвижване и образували се колони, не навлизайте в кръстовището даже и на зелен сигнал, в случай че то още не е освободено. Асо попаднете в запушване, запазете успокоение и бъдете търпеливи. Прояви на раздразнителност, настъпателност, опити за рискови маневри, няма да ускорят колоната, а единствено ще усложнят обстановката.

13. Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, неотложно загасете мотора, затворете компактно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте тъкмо напътствията на контролните органи.

14. При формиране на колона на автомагистрала, не заемайте спешната лента, с цел да има достъп за коли за спешна помощ, коли на полицията, “Гражданска отбрана ” и снегопочистващи машини.

15. Ако лидерът надвишава скоростта и прави рискови изпреварвания, не се тормозете като пасажер да му извършите забележка и коригирате държанието му, тъй като при възможна акцидент пострадали ще бъдете и вие.

16. При придвижване по мрачно намалявайте скоростта, когато превключвате от дълги на къси светлини, с цел да имате опция да спрете в зоната на видимостта пред вас. Така ще се предпазите от боричкане на погрешно движещ се пешеходец с тъмни облекла, който ще забележите късно, на броени метри пред автомобила.

17. Ако видите пешеходец в несъответстващо положение, спрете и го изведете отвън платното и сигнализирайте на тел. 112. Същото можете да извършите и в случай че не можете да предотвратите шофиране от пийнал или недееспособен лидер.

18. Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в обитаемоте места се движат доста забързани пешеходци и деца. Те могат ненадейно да се появят пред автомобила. Най-уязвими са възрастните пешеходци, които постоянно пресичат платното погрешно.

19. В обитаемо място и покрай него бъдете внимателни, защото се движат пешеходци в тъмни облекла, несигнализирани колела, каруци и други транспортни средства.

20. Не сядайте зад кормилото, в случай че не са минали най-малко 8 часа от времето на приложимост на алкохол, както и директно след щедро нахранване.

21. Поставяйте безусловно защитните колани преди пътуването и настоявайте всички ваши спътници в автомобила да сторят това.

22. Не забравяйте, че децата ви постоянно би трябвало да пътуват в специфичните за тях столчета и седалки. Неизползването на предпазните системи са измежду преобладаващите аргументи за починалите и ранени деца при произшествия.

23. Отложете пътешестване и посещение, в случай че изискванията за придвижване са усложнени, в случай че нямате задоволителен опит при шофиране при зимни условия или в случай че автомобилът ви не е квалифициран и изцяло оборудван. Не се поддавайте на настояванията на вашите близки и другари да потеглите, с цел да не изпуснете гостуването и трапезата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР