Защото този път тръгваме по различен начин. Този път никой

...
Защото този път тръгваме по различен начин. Този път никой
Коментари Харесай

Отново управленска защита за Белене, имало интерес и от Франция, не само от Китай

Защото този път тръгваме по друг метод. Този път никой не споделя, че страната дава едни и пари или че ще подсигурява инвестицията на някой. Тръгваме по пазарен метод – това е най-сигурната гаранция, че планът има икономическа вероятност. Така вицепремиерът Томислав Дончев отбрани рестартирането на плана АЕЦ " Белене ".
Според Дончев, при идването на частен вложител щяло да е несъмнено, че ще има пазаруване на ток и от други страни в района. Той беше безапелационен пред Нова телевизия, че против " план на пазарен принцип " имало единствено политически причини.
Да, в случай че АЕЦ " Белене " бъде издигнат, ще е с съветски реактори, тъй като сме си ги купили, призна Дончев, който съобщи и, че продажбата на тези реактори не можела да стане без експлицитната воля на производителите т.е. на " Атомстройекспорт ". Относно рисковете от градежа – да вземем за пример сеизмичния риск, вицепремиерът беше сбит – доста било рисково, когато политиците се правели на специалисти. Според мен по отношение на сеизмологичния риск би трябвало да се изричат единствено сеизмолози , посочи той.
Същевременно енергийният министър Теменужка Петкова сподели пред bTV, че към плана " Белене " има интерес с изключение на от Китай и още от Areva и Framatom, която се управлява от EDF . Ядреният риск остава в България – по тази причина не е удачно да се продаде целият план, а НЕК да взе участие с апортна вноска на активите. Надявам се с активите, за които към този момент сме дали пари – съоръжение, площадка и разрешителни, да имаме блокираща квота, посочи Петкова.
Припомняме, че в края на предходната седмица тя разгласи, че ще се прави оценка на нематериалните активи , защото на материалните към този момент има оценка и в случай че планът е 10,5 милиарда евро, както предлага Българска академия на науките – да не надвишава тази граница, той страната до момента е дала 3 милиарда лв. и това е малко над 10%, а блокиращата квота би трябвало да е 34% .
Относно нуклеарният риск до момента ръководещите още не разясняват каква стойност на риск ще подсигурява . Съгласно формален отчет на юридическата адвокатска фирма Hunton & Williams, основан на проучване на Парижката спогодба за компенсации на трета страна в областта на нуклеарната енергетика, подписана на 29 юли, 1960 година и на Виенската спогодба за цивилен компенсации при нуклеарен случай, подписана на 21 май, 1963 година,! Към Виенската спогодба има спомагателен протокол от 1997 година и в него се показва, че " отговорността на оператора е неограничена, само че всяка страна, инсталираща нуклеарна мощ, може да уточни предел на финансова отговорност от оператора на стойност не по-малко от жестоко " - член 9, т.1, корекция на член 7 от 1963 година. Възможно е сумата да е по-малка съгласно типа на нуклеарната апаратура, само че следователно страната, инсталираща мощността, би трябвало да обезпечи средства при положение на повреда, в случай че вредите не са покрити от размера на застраховката и в сходство с границата от най-малко 400 млн. $.
Западните Балкани
Иначе Дончев беше безапелационен, че срещата на върха на Европейски Съюз на тематика „ Западните Балкани” е триумф, тъй като България е вкарала тематиката в политическия дневен ред на Европа. С каква скорост ще върви е различен въпрос, стана ясно от думите на вицепремиера. Той акцентира, че „ постепенно и неотменимо” увещание на жителите на Западните Балкани, че няма друга опция. Ако няма дълбока увереност, нищо няма да се получи, посочи Дончев, който обаче уточни и, че същото важи и за жителите на към този момент влезлите страни в Европейски Съюз – там също би трябвало да има разбиране в поддръжка на разширението (бел. ред. – според " Евробарометър " 47% от жителите на Европейски Съюз не желаят ново уголемение, като 64% от французите и 63% от германците са на това мнение). Освен това, не е ли по-добре за България да е оградена от страни-членки на Европейски Съюз – с цел да си богат, би трябвало да имаш богати съседи, сподели Дончев.
Относно пакет " Мобилност ", вицепремиерът съобщи, че този пакет опонира на свободното придвижване на хората. Как ще вменяваме на един транспортьор къде и за какъв брой време ще върви в границите на Европейски Съюз – ами той може да желае да иде в Испания, на посетители на тъща си, съобщи Дончев. Той подсети, че доста огромни западноевропейски вериги са влезнали в България и потребителите, както и самите търговци, са удовлетворени. С тази теза Дончев загатна, че би трябвало да има взаимност.
Конкурираме се с бизнеса – по този начин Дончев изясни информацията, че държавната администрация се е нараснала с 10 000 чиновници. Вицепремиерът сподели това предвид на тезата, че страната търсела качество.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР