Защо за нас, потребителите, ще бъде трудно да си планираме

...
Защо за нас, потребителите, ще бъде трудно да си планираме
Коментари Харесай

Двойни тарифи и стандарти шашкат потребителите

Защо за нас, потребителите, ще бъде мъчно да си планираме разноските за еленергия? След намесата на омбудсмана Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент от енергийното министерство се коригираха, че няма да плащаме по двойна цена? Как това ще ни улеснява в идния тежък отоплителен сезон? Защо такситата извиват ръцете на общинарите в столицата и картелно съглашение ли желаят те? Разговарям с ръководителя на Асоциация „ Активни консуматори ” Богомил Николов.



Никой по света не обича промени. Много е мъчно за всички държавни управления на всички места, когато подхващат стъпки за реформиране на която и да е система.

Ясно е, че всяка смяна се приема не еднопосочно от всички консуматори.

Предполагам, че главният мотив на енергийното министерство да си отдръпна концепцията за двойна цена, е обвързван с това, че има фамилии, които се отопляват главно единствено на ток и те няма по какъв начин да се оправят в границите на плануваните 800 киловата сила и ще ги надвишават. Така вместо да се помогне за реализация на концепцията тези, които имат по-голяма консумация на еленергия да заплащат повече и да се лимитират, ще бъдат осъдени най-бедните. Според мен това е главната причина да се отдръпна предлагането на министерството. Иначе сходни практики има в доста други страни в Европейски Съюз /б.ред., в които заплатите са в пъти по-високи от нашите/. Тези 800 киловата са на по-ниска цена и това е бонус. Но очевидно няма да стане. Сега от министерството стартират една отдавнашна наша теза, че би трябвало да има баланс сред другите типове сили.



В момента най-опасната наклонност е хората да се втурнат да си сменяват вида на отопление. Те схващат, че да се греят с ток е три пъти по-изгодно, в сравнение с да го вършат с пелети или газ. Помощите по този начин би трябвало да се разпределят, че да има баланс сред другите типове отопления. В противоположен случай ще настане още по-голям безпорядък. На доста места постройките не са проектирани единствено за отопление с ток да вземем за пример и това ще обуславя голям брой повреди през зимния сезон.

Затова е значимо да се създадат планове и да се гласоподават помощи както беше през предходната година

и те да бъдат заложени в бюджета. Парадоксът, който може да се случи е, че помощи може да се обезпечат единствено за компаниите, а не и за семействата. Това ще бъде прекомерно необичайно. Ясно е, че цената на парното и на тока е контролирана и тя ще се поддържа по този начин, само че въпросът е да се помогне на хората, които се отопляват с дърва, пелети и газ. Дървата и пелетите са на свободен пазар, газът потегли надолу, само че не е доста несъмнено по какъв начин ще продължи.

Засега се отсрочва концепцията всеки битов консуматор да е като борсов сътрудник на енергийния пазар. В момента има един снабдител на ток, а концепцията беше да се освободи пазара тъй че всеки от нас да има опция да си сортира сред 10-15 снабдители на еленергия. Моментът обаче в този момент не е подобаващ по тази причина, тъй като поради рецесията може да се стигне до шоково повишаване на цените. Ето за какво по тази тематика евентуално ще си приказваме след 2025 година, в този момент не е на дневен ред за потребителите.



Ние не можем да разберем и друго –

що за логичност е това таксиметровият отрасъл да договаря картел с общината.

Това мозъка ми не го побира. Вчера стачкуваха, заплашваха и упорстват общината да им гласоподава минимална цена. Това е пазарната цена – 1,05 лева на км., само че те желаят СОС да им я вдигне. Извинете, но, в случай че пет компании се договорят за една цена, ние това го назоваваме картел. Ако общината обаче гласоподава сходно нещо, това ще го назоваваме Наредба?!

Чакаме с вяра, че общинският съвет няма да гласоподава сходно безсрамие, а ще остави пазара да си дефинира цените. Защо хлебарят, месарят идр. примерно работят по пазарните правила, а на такситата СОС ще им дефинира цените! По каква логичност? Парите не им стигали, разноските им се нараснали и впрочем, ами да си вдигнат цените сами. Ако ще вършим пазарна стопанска система да вършим, в случай че ли не да се връщаме там, където си бяхме преди 32 години.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР