Защо Владимир Путин толкова се страхува да не бъде убит?

...
Защо Владимир Путин толкова се страхува да не бъде убит?
Коментари Харесай

Путин: Човекът и неговите мотиви - какво знаем за руския диктатор

Защо Владимир Путин толкоз се опасява да не бъде погубен? И какво ще стане с него, в случай че загуби войната?

Владимир Путин е индивидът, който върна войната в Европа, като изпрати танковете си в Украйна на 24 февруари предходната година.

Why is Vladimir Putin so afraid of being assassinated? And what will happen to him if he loses the war? We spoke to experts to paint a picture of the man who invaded Ukraine
— Sky News (@SkyNews)
Малко се знае за дейностите на Кремъл и за душевното положение на Путин - за неговите жители той е признакът на Русия, а на своите съратници в Кремъл той предлага метод да се вкопчат във властта и благосъстоянието, показва Sky News.

В блога на Sky Nwes онлайн от Украйна тази седмица са провели поредност от диалози, синтезирани в осем елементи, задавайки въпроси на специалисти за това какви са претекстовете на съветския президент.

Ето какво споделиха те:

Първа част: Как ранният живот на Путин повлия на кариерата му?

Владимир Путин израснал в руините на следвоенния Ленинград - в този момент прочут като Санкт Петербург - и от дребен бил част от уличните банди.

Детството му било „ относително тежко “, което го карало „ непрекъснато да търси сигурност “ поради усещането му за света и „ какъв брой рисков и нерешителен може да бъде животът “, сподели Марк Галеоти, основен шеф на Mayak Intelligence и старши помощник в Royal United Институт за услуги (RUSI), пред SKY News.

Искал да се причисли към „ най-голямата тайфа в града “ и откакто напуснал университета, се включил към Комитет за Държавна сигурност (на СССР) - службата за сигурност на тогавашния Съветски съюз.

Младият Путин бил разказан от Филип Шорт, публицист и създател на „ Путин: Живот и времена “, като „ разкъсан “ и „ млад гамен въпреки и не толкоз огромен, колкото по-късно стана “.

ICYMI:'s recent commentary for explores the unforeseen and dangerous consequences of the war in Ukraine for Russia.
Read her analysis of the risks and challenges President Vladimir Putin faces⬇️
— Carnegie Endowment (@CarnegieEndow)
Дори като млад той „ в никакъв случай не издаваше доста за себе си или за това, което мисли “, споделя Шорт - черти, които е запазил в своето президентство, написа в своя анализ Sky News.

„ Той в действителност беше много образован и изненадваше съучениците си с метода, по който разбираше концепциите на съветски писатели като Гогол “, сподели създателят.

Тогава имал и склонността към вдишване на " големи опасности ".

„ Когато порасна, той осъзна това и го компенсира с изключителна нерешителност “, споделя Шорт.

Но несъмнено, има и огромни изключения към това предписание - не на последно място войната в Украйна, в която той в този момент е " персонално зает ", показва Sky News.

Част втора: Как рухването на Съветския съюз повлия на Путин?

Съветският съюз - формиран от 15 републики, в това число Русия, Украйна и Беларус - в миналото бил най-голямата нация в света, заемаща съвсем една шеста от земната повърхнина.

Когато се разпаднал през 1991 година, това бил огромен потрес за живеещите в съюза.

„ Това беше голям преход, през който на хората в множеството страни по света не им се постанова да минават. От това да бъдеш част от суперсила, която има голям политически и геополитически обсег, до това да осъзнаеш, че си бил част от Русия “, казва Шорт.

„ За руснаците това означаваше, че доста от догатките, с които са израснали, в този момент са погрешни “, споделя той.

„ Беше извънредно мъчно - в действителност ужасяващ интервал, през който трябваше да преминат през 90-те години “, изяснява Шорт.

Д-р Алън Мендоса, създател и изпълнителен шеф на Обществото на Хенри Джаксън, сподели, че това " явно доста се е отразило [на Путин] ".

Putin looks weaker than ever but his opponents should expect vengeance
— The Guardian (@guardian)
„ Не съм сигурен дали Путин безусловно е вярвал в комунизма, само че е вярвал в системата, това беше явно “, споделя той пред Sky News.

Путин, който евентуално желал да си проправи път нагоре в Комитет за Държавна сигурност (на СССР), видял стремежите си " раздрани ", сподели доктор Мендоса.

Станал очевидец на " хаоса " на 90-те години в Русия, през последните 20 години той се пробва да възвърне " изгубената империя ".

Д-р Мендоса добави, че чувството на Владимир Путин за съветски шовинизъм и империализъм - отразено във възгледа му за украинците не като за „ същински хора “ – може да се наблюдава чак до „ тази контузия от изгубения Съветски съюз “.

Част трета: Защо Путин толкоз се опасява да не бъде погубен?

Появиха се многократни известия, че Владимир Путин се опасява от ликвидиране - и е мъчно да се каже до каква степен това е някаква параноя и основавали се на доказателства, написа Sky News.

„ Мисля, че откакто човек е бил на власт толкоз години, колкото Путин, естественото му положение е това на параноя “, казва д-р Мендоса.

Той прибавя: „ Може да се забележи по това, че нормално не се знае къде е даденият човек и по време на срещи с хора сред тях има огромни дистанции. Очевидно има чувството, че хората се пробват да го заловен - това е в мозъка му. "

„ И евентуално някои хора в действителност желаят да го заловен. След 25 години на върха вие в действителност трупате врагове по пътя си - само че част от тях са мислени. “

Професор Дейвид Луис, специалист по световна политика в университета в Ексетър, счита, че аргументите могат да се потърсят и по-назад.

„ Путин постоянно е имал мощно възприятие на неустановеност, може би произлизащо от неговия опит в Комитет за Държавна сигурност (на СССР), както и от разпадането на Съюз на съветските социалистически републики “, споделя той, пред Sky News.

Bizarre and chaotic 36 hours in Russia feels like the beginning of the end for Putin
— Citizen TV Kenya (@citizentvkenya)
Руският президент има вяра, че задачата му е да „ прекъсне господството на Запада в интернационалната политика и да „ направи Русия велика още веднъж “ - тъй че „ не е изненадващо “, че има вяра, че западните служби за сигурност, украинското разузнаване и съветските му противници кроят скрит план против него, проучва Sky News.

„ Това може и да е неизбежният резултат от това да бъдеш безспорен държател на една много канибалистична система “, споделя Галеоти.

„ Путин предизвиква подчинените си да се състезават един против различен. И мисля, че това е по този начин частично, тъй като той възприема това за естествения ред, по който нещата се случват. “

Четвърта част: Интересува ли го Путин какво мислят елементарните руснаци?

За Галеоти има две аргументи, заради които Владимир Путин се интересува по какъв начин наподобява пред съветските жители.

" Г-н Путин ясно мисли за историческото си завещание и по какъв начин ще бъде запомнен от бъдещите генерации ", споделя той.

Но също по този начин, на по-прагматично равнище, " най-успешните полицейски страни са тези, в които следените не осъзнават или даже поддържат режимите, които ги експлоатират ".

„ За руснаците има два облика на Путин - и това се отразява във обстоятелството, че рейтингът му на утвърждение е към 80%, до момента в който рейтингът му на доверие клони към 30% “, сподели той пред Sky News.

Тогава за какво руснаците биха одобрили някого, на който нямат доверие?

„ Единият е на Путин - иконата на Русия, което се трансформира в систематизиран облик... Ако хората бъдат запитани дали утвърждават Путин, въпросът като че ли е дали одобрявате или не Русия. “

„ Вторият облик е на политика Путин, човешкото създание и мисля, че това е, което се отразява в рейтинга на доверието. “

Все отново Галеоти споделя, че все по-голямо е чувството, че " срокът на валидност " на Путин е пристигнал и може би даже си е отишъл.

„ Спомням си последния път, когато пътувах до Русия, преди да ми забранят и чух хората да го назовават „ старецът “.

Сър Андрю Ууд, някогашен английски дипломат в Русия, споделя, че има известно равнище на незаинтересованост от страна на руснаците.

„ Те избират да не мислят за това, феномен, който е много характерен. Ако разгледате метода, по който гледат обратно към времената на Сталин и на Съветския съюз, има най-различни неща, за които те избират да не мислят “, сподели той, в изявление за Sky News.

Сър Андрю добави: „ Начинът, по който [Путин] го разказва като време на успех, Русия била велика, спечелили войната през 1945 година и те възприемат това безусловно добре. И да, това потвърждава, че те са велики хора, само че " те не мислят за броя на убитите в лагерите, за убити на бойното поле. Те не обичат да мислят за тези неща, тъй като е прекомерно мъчително. "

Част пета: Какво мисли за него близкият кръг на Путин в Кремъл?

Това може да е сложен въпрос за отговаряне даже за тези, които са изучавали Русия в продължение на доста години.

Сър Андрю сподели, че една от главните характерности на господин Путин е „ да приказва с допустимо минимум хора “, което значи, че има малко хора в Кремъл и още по-малко в близкия кръг към него.

Джон Форман, който неотдавна бил аташе по защитата на Англия в Москва, сподели, че хората в близкото му обграждане са дружно от 25 до 30 години.

Russia-Ukraine War: Insights and Analysis | Harvard Kennedy School
— Gina Pacelli (@ginapacelli)
Русия има " доста друго схващане за мощ ", учредено на " личността, другарствата и старите, устойчиви взаимоотношения ", споделя той.

„ Тези решения се вземат от момчета, които са ходили дружно на учебно заведение, общували са между тях, упражнявали са джудо дружно и по този начин нататък. “

Форман продължава: „ Всички те знаят, че разчитат на Путин за властта и благосъстоянията, до които имат достъп. Така че, когато имат мнение за Путин, те в никакъв случай не биха го изразили обществено, когато знаят какви биха били следствията от това да се опълчват един на различен и да бъдат избрани за нелоялни. "

„ Те не са " глупави хора " и са наясно какво се случва с войната, само че на този стадий са решили, че е по-добре да се придържате към този, който познават, в сравнение с да рискуват промяна на управлението и да се изправят пред загубата на позициите и евентуално животите им “, споделя той пред Sky News.

Професор Люис е склонен, че близкото обграждане на Путин може да загуби „ извънредно доста “, в случай че той бъде свален от власт.

Но той също по този начин счита, че доста от хората към Путин споделят неговия светоглед - като някои заемат даже по-крайна позиция - вярвайки, че Западът е " враждебна мощ ", която " употребява обстановката в Украйна като причина, с цел да нападна Русия ".

Сър Андрю има вяра, че близкото обграждане на Путин в този момент се концентрира главно върху войната, като множеството от институциите, които нормално съставляват държавно управление, към този момент са отстранени.

„ В началото той в действителност имаше държавно управление. Имаше хора, които можеха да го поучават за стопанската система “, сподели той.

Но тези с локална власт из цяла Русия „ всички бяха дейно отстранени “, тъй че решенията, които Путин взема в този момент, „ се основават значително на това, в което той има вяра “, казва сър Андрю за Sky News.

Шеста част: Защо Путин би се срещнал с Пригожин на чай, откакто го разгласи за „ изменник “?

Руската частна група наемници " Вагнер ", водена от своя създател Евгений Пригожин, провежда временен протест против военните водачи на Москва през юни.

Скоро по-късно се оказа, че Пригожин - който Путин назова „ изменник “ - е отишъл на чай с съветския президент.

А предишния месец той се появи на среща на върха сред Русия и африканските водачи. И по този начин, какво става?

„ Срещата има повече смисъл, в случай че възприемате Русия на Путин като сходна на мафиотска организация “, споделя професор Луис, в изявление за Sky News.

„ Няма господство на закона, а единствено неофициални съглашения сред съперничещи си групи, с посредничеството на Путин като тип кръстник. “

Той сподели, че би имало смисъл Путин да наруши „ неофициална сделка “, с цел да резервира Пригожин жив, както и част от силите на " Вагнер " непокътнати, само че да ги държи под контрола на Кремъл, с цел да могат да извършват поръчките на Москва в елементи от Африка и на други места.

Шорт, създател и публицист, е склонен, че господин Путин „ към момента има роля “ за Пригожин, най-малко към този момент.

‘A war of empire, the Russia–Ukraine conflict is also a colonial war in which the Ukrainians are effectively freedom fighters.’

Read ’s analysis from the latest edition of Survival 65:4.
— IISS News (@IISS_org)
Той споделя, че когато господин Путин бил заместник-кмет на Санкт Петербург, той „ си имал работа с нарушители като Пригожин и е намерил способи да се оправи с тях, както и способи да ги употребява “.

„ Системата, която той е построил като президент, разчита на опълчването на една секта против друга, една група против друга, тъй че никоя група да не може да стане прекомерно мощна и да заплаши централната власт “, прибавя Шорт.

Форман споделя, че съветският президент изглеждал " смутен " и " смутен ", по времето когато се състоял протестът.

Но срещата на Пригожин с господин Путин е била като на пълководец, който „ коленичи пред господаря си, молейки за амнистия и обещавайки своята преданост “.

Все отново наподобява, че бъдещите вероятности на Пригожин по-скоро висят на косъм.

„ Той има мощни врагове, Пригожин, и това, което се случва с него в средносрочен проект, съгласно мен е друго от това, което се случва с него в кратковременен проект “, споделя Форман.

Професор Луис прибавя: „ Във всеки случай Пригожин не трябва да се отпуска прекалено много. Кариерата на Путин допуска, че той твърдо има вяра в остарялата сентенция - че отмъщението е ядене, което най-добре се сервира студено. “

Седма част: Ще отстъпи ли в миналото Путин в Украйна?

„ Митът за мощната власт (на Путин) беше очернен с повече от 500 дни война, само че това напълно не значи, че той ще отстъпи “, разяснява Форман за Sky News.

„ Все още считам, че той е напълно потънал в задачата си. Мисля, че я че намира доста историческа... като част от персоналното му завещание “, сподели той.

Форман споделя, че съветският президент е наясно с следствията персонално за него, в случай че се провали в Украйна и затова " няма цена, която (Русия) да не е подготвена да заплати ".

Путин счита Запада за " извънредно слаб ", споделя Форман, тъй че съгласно него ще е належащо Русия да бъде победена на бойното поле, с цел да се изтеглят войските на Москва.

„ Мисля, че единствената вяра за Русия е украинците да съумеят да изгонят руснаците, макар че това наподобява малко евентуално тази година “, споделя той.

In, highlights 's analysis on how drone warfare is changing the shape of the Russia-Ukraine War.

Learn more:
— Hudson Institute (@HudsonInstitute)
Д-р Мендоса, създател и изпълнителен шеф на Обществото на Хенри Джаксън, сподели, че Путин също е наясно с историческия подтекст.

Последният руски водач, който залагал толкоз високи залози бил Никита Хрушчов по време на кубинската ракетна рецесия - 13-дневен конфликт сред Съединени американски щати и Русия, считан за най-близкото до нуклеарен Армагедон събитие, пред което светът бил изправен.

Д-р Мендоса добави, че същият въпрос е бил подложен по време на онази рецесия: " Може ли Хрушчов да отстъпи? "

„ И той се отдръпна, само че, несъмнено, по-късно беше отхвърлен от власт. “

Следователно е допустимо Владимир Путин да отстъпи, само че доктор Мендоса споделя: " Той е изцяло наясно със сравнението с Хрушчов. "

И прибавя: „ След като всъщност е заложил работата живота си за спечелването на тази война, би било доста мъчно да се види по какъв начин [Путин] отстъпва и оцелява след следствията. “

Част осма: Какво ще стане с Путин, в случай че загуби войната в Украйна?

Струва си да напомним, че Русия е окупирала елементи от украинска територия, в Крим и в региона на Донбас, от 2014 година

Въпреки че задачата на Украйна е да си върне цялата територия, завзета от Русия от този момент - освен областите, окупирани след нашествието през 2022 година - военни анализатори считат, че това ще бъде извънредно мъчно за реализиране.

Затова е мъчно да се каже по кое време тъкмо Русия е " изгубила " войната.

„ Русия губи войната единствено когато Путин реши. Дори в случай че украинската войска нанесе огромно проваляне на съветските войски и ги принуди да се изтеглят от по-голямата част от украинската територия, Русия към момента може да се бие в Крим и Донбас и да продължи да нападна украински градове с ракети ", споделя професор Луис, пред Sky News.

„ Мощната пропагандна машина на Русия ще се опита да продаде провалянето като победа. “

— Pamela Maccabee (@PamMaccabee)
Шорт разяснява, че съветският президент ще може да претендира за победа, в случай че Москва успее да удържи освен това от това, което имаше при започване на нашествието през 2022 година

Той споделя, че съветският президент ще употребява това против Запада, който поддържа Украйна, с цел да каже: „ Всички те поддържаха Украйна и ние въпреки всичко успяхме да получим повече, в сравнение с имахме преди. Те не съумяха да ни спрат. "

Но професор Луис сподели, че в случай че Украйна успее да резервира територията си от преди 2022 година, доверието в Путин ще бъде „ съществено накърнено “ и съветските политически елити „ могат да решат, че Путин е станал въздържан и ще потърсят смяна “.

„ Може да се появи извънредно десен боен режим, който да търси реванш за провалянето на Русия “, споделя той.

„ Но по-вероятно е Путин да бъде сменен от фигура от настоящето му обграждане, която да търси договорка със Запада и преустановяване на войната. “

„ Всички сюжети са в ход, в това число интервал на безпорядък, до момента в който разнообразни фракции се борят за властта. “

Форман, скорошният английски аташе по защитата в Москва, споделя, че Путин е „ прекарал пандемията, в един от своите бункери, четейки история “ и знае, че в съветската история диктаторите могат да бъдат и са били сменяни.

„ Така че той е добре осведомен с тези неща, само че без значение дали ще му бъде разрешено да се отдръпна или ще бъде погубен... преходи във властта в Русия нормално са свързани с някаква форма на проливане на кръв. Мисля, че по тази причина се е вкопчил в концепцията, тъй като знае какво ще му се случи. "

Все отново Шорт има вяра, че е доста малко евентуално съветската войска да бъде изтласкана изцяло от Украйна - и затова позицията на Путин е " сигурна " - най-малко в обозримо бъдеще, предава Sky News.

По темата

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР