Защо в прокуратурата съществува двоен стандарт – интересни есеми и

...
Защо в прокуратурата съществува двоен стандарт – интересни есеми и
Коментари Харесай

БСП: Защо за Гешев олигарсите са лоши и добри


Защо в прокуратурата съществува двоен стандарт – забавни есеми и неитересни есемеси, положителни олигарси и неприятни олигарси. Това попита от парламентарната естрада депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков по време на чуването на основния прокурор. Той разяснява и рецензиите, които Европейският парламент и интернационалните наблюдаващи имат към работата на прокуратурата у нас - властта на основната прокуратура е доста огромна, тя се употребява изборно, а над фигурата на основния прокурор нямадостатъчен надзор. Според него и от самия отчет на Иван Гешев тези констатации се удостоверяват.

„ Съществува двоен стандарт, смс-ът ми е по-добър от смс-ът ти. Това е плод на пристрастност-политическа, както и към някои бизнеси, а смеската от политика и бизнес се назовава олигархия. За основния прокурор олигарсите биват положителни и неприятни, акцентира Социалистът напомни обяснението на Гешев от през вчерашния ден, че неговата власт не е толкоз огромна: „ Голямата власт и огромният боязън, който основната прокуратура поражда не е поради това, че някой може да бъде наказан, огромната власт е, че може безнаказано да те съсипе, без да те осъди “, приключи Крум Зарков.

Работата на прокуратурата е образец за двоен стандарт, сподели от своя страна Явор Божанков от левицата. Той подсети и неспиращото към този момент три месеца публично неодобрение, ежедневните митинги с искане за оставка на основния прокурор.

Множество сигнали не получиха следствие, правдивост и решение в България. Затова стигнаха до Европа, тъй като проблемите на нашата правна система са проблем и на Европа. Корупцията е това, което прави хората небогати, това е най-големият проблем. Тя не намира съответен отговор от прокуратурата, акцентира Божанков. Той напомни, чеедни преписки са завършили за 2 месеца, а за други не са задоволителни и 2 години: „ 700 милиона изчезнали налози стигнаха за ангажиране единствено на служители на ниско равнище, само че не стигнаха до върховете на страната. Едни записи на един обвинен са забавни на прокуратурата, само че същият този обвинен не е забавен на прокуратурата, когато приказва за връзките си с висши политици от ръководещото болшинство. Това назоваваме двоен стандарт. “

Явор Божанков уточни, че от прокуратурата се чака да управлява разходването на обществен запас, който се харчи главно от публични поръчки, само че самата прокуратура повдига много въпроси със личните си публични поръчки. „ Не разбрахме за какво и кому са нужни най-малко 400 конски сили. Получихме отговор, че са направени инспекции и нарушавания не са открити, само че ние считаме, че това към този момент е наклонност “, приключи Божанков.

Колко месеца трябват на прокуратурата, с цел да ни кажете дали записите и фотосите с Бойко Борисов за същински, попита Антон Кутев.

„ Казахте, че разполагате с цялостна информация за случая с къщата на премиера в Барселона. Моят проблем е, че Вие разполагате с цялостна информация, само че аз не разполагам с никакъв резултат. И освен аз, а нито един българки жители. Проблем е, когато 6 месеца всички пишат и приказват за този случай и той изрично касае подозрения за корупция по най-високите етажи на властта, а Вие разполагате с цялостна информация, само че не разполагате с резултат. Колко месеца трябват на прокуратурата, с цел да ни кажете дали записите и фотосите с Бойко Борисов за същински? “, обърна се той към Гешев.

Самият главени прокурор употребява трибуната на Народното събрание, с цел да изиска законодателни промени. Гешев напомни, че още през месец май е изискал промени в Наказателния кодекс, с които да бъдат повишени наказванията за водачи, които ръководят МПС след приложимост на алкохол и опиати.

На рецензиите на опозицията отговори, че от законодателя в лицето на Народното събрание зависело какви ще са пълномощията на прокуратурата. Никой прокурор в Европа не повдига обвинявания с политическо изтъкване или по политическа преценка. Това може би се е случвало в други времена. За страдание, живеем в народна власт, работим при съблюдаване на законите и има правила за върховенството на закона, отсече Гешев.

Говори и за Пеевски. Това, което ми е известно - депутатът, вашият сътрудник Делян Пеевски, всичко, което е получено като финансиране като физически и юридически лица, е върнато на КТБ и това е реалност по делото. Получаването на заеми не е закононарушение, бяха думите на основния прокурор.

Това, какъв брой време ще продължи инспекцията по случаите с премиера Борисов, е регламентирано в закона и решението се взема от съответни магистрати, а не от българския основен прокурор, бе отговорът му на въпроса какъв брой време е нужно да се откри дали са достоверни записите и фотосите с премиера Борисов.

Според него " има шизофренно разделяне – от една страна се твърди, че българският основен прокурор е всевластен и всесилен, въпреки това се желае да управлявам всички прокурори ".

За сигналите, по които няма следствие, Гешев сподели: " Аз съм основен прокурор от края на 2019 година Ако имате съответни въпроси – изпратете ми лист с делата, аз ще желая отговор от съответните наблюдаващи прокурори и те може да ви отговорят, а може и да не ви отговорят ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР