Защо “Столичен автотранспорт” купува газ за автобусите от градския транспорт

...
Защо “Столичен автотранспорт” купува газ за автобусите от градския транспорт
Коментари Харесай

ДБ пита: Защо градският транспорт в София ще протестира - стават съучастници на ГЕРБ

Защо “Столичен автотранспорт” купува газ за рейсовете от градския превоз от частна компания, която получава 2,7 милиона лв. комисиона, попитаха общинските съветници от “Демократична България” в София на днешната сесия на СОС.

В декларация за финансирането на градския превоз те упрекнаха ръководещите в София в рекет към страната, в който са забъркали и синдикатите. Според тях така наречен “липса на средства за градския превоз на София” е подправена история, измислена от болшинството на ГЕРБ в Столичен общински съвет като опит да се изнудва държавното управление.

Общинарите алармират, че “Столичен автотранспорт” ЕАД употребяват медиатор за покупката на газ за рейсовете си, до момента в който частното сдружение „ МТК Груп “ купува непосредствено от държавната “Булгаргаз”. По клаузите на този контракт общинското дружество се задължава да заплаща съвсем двойно повече, в сравнение с в случай че купува газа непосредствено от “Булгаргаз”.

“Този медиатор получава 2,7 млн. лева комисионна за периода на контракта, до момента в който в това време в СОС влизат отчети за потребността от нови и нови заеми за автотранспорта, които не са подкрепени с нито една фактура”, се споделя в декларацията.

Общинарите напомнят, че в София не престават да действат три транспортни сдружения и един транспортен оператор, чиито администрации се припокриват - Столичните авто- и електро- превоз, „ Метрополитен “ и ЦГМ. Вече над 1 година, откакто ЦГМ пусна в употреба новата билет система за 97 млн. лева, единствено 10% от продажбите на транспортни документи се правят онлайн, а 90% са още веднъж в офисите на ЦГМ.

“Защо данните от тази билет система не са употребяват за оптимално усъвършенстване на линиите на градския превоз, тъй че да станат по-удобни за пасажерите? Защо столичния метрополитен към момента издава билети и карти, приходите от които може да прикрие по простата причина, че сдружението единствено печата, продава и регистрира какво е продало?”, питат те.

“Пандемията, инфлацията и войната са опит да се прикрие действителната обстановка в градския превоз. Истината е следната - болшинството към Фандъкова няма никакво желание да запуши дупките, откъдето изтичат нашите пари. Затова и има потребност от още и още средства - с цел да продължат същите схеми. Никой от тях не мисли за промени, които да заздравят общинските транспортни дружества”, установяват общинските съветници.

Те задават и въпроса защо е оповестена подготвеност за митинг от водачите от градския превоз, които разлепиха на рейсове, трамваи и тролеи плакати „ Национален митинг “.

„ Протест защо? Пари за заплати за водачите има. Защо общинските предприятия “Столичен автотранспорт” ЕАД и „ Столичен електротранспорт “ ЕАД стават съучастници на ГЕРБ, Съюз на демократичните сили и Вътрешна македонска революционна организация в нагнетяване на напрежение, откакто няма мотив за такова? “, питат общинарите от „ Демократична България “.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР