Защо повърхностните паралели между Путин и Милошевич не водят доникъде,

...
Защо повърхностните паралели между Путин и Милошевич не водят доникъде,
Коментари Харесай

Войните в Югославия, войната в Украйна: прилики и разлики


Защо повърхностните паралели сред Путин и Милошевич не водят до средата, а основаването на зона, неразрешена за полети, не постоянно е позитивно? Прилики и разлики сред войната в Украйна и войните в някогашна Югославия.

Война в Европа! Това шокиращо възклицание не звучи през днешния ден за пръв път след Втората международна война. На 27 юни 1991 танковете на Югославската национална войска се насочиха към границите на СФРЮ с Италия и Австрия. Целта беше да се попречи на югославската република Словения да напусне федерацията. Дали историята на югославските войни отпреди 30 години може да ни помогне да предвиждаме развиването на войната в Украйна? Кое е общото, къде са разликите? Какви поучения можем да извлечем?

Какви са военните цели?

Русия искаше бързо „ да обезглави “ Украйна и да конфигурира собствен марионетен режим. Този опит се провали. Вместо да реализира търсения резултат, в този момент съветската войска води война в цялата страна. В също за броени дни и седмици изходните военни цели се трансформираха. Първоначално армията се опитваше да резервира целостта на Федеративната република. Неуспешно. В резултат – в Хърватия, а скоро по-късно и в Босна и Херцеговина започнаха войни за териториално преразпределение на разпадащата се федерация. А в края на кръвопролитията, през 1998/1999 година една „ освободителна войска “ към този момент се биеше и за независимостта на Косово. Целите се променяха, войната оставаше.

Поуката: Дори в случай че задачата не бъде реализирана, мирът не настава автоматизирано.

Какви са рамковите условия?

Нито една от „ Великите сили “ (включително и Русия) преди време нямаше интерес Югославия да се разпадне в кървава война, в противен случай. На интернационално ниво непрестанно се полагаха старания за определяне на мир. Дълго време – безплодни. В Съвета за сигурност на Организация на обединените нации се водеха остри разногласия за детайлите, само че в последна сметка постоянно се стигаше до обща резолюция. Днес обаче Организация на обединените нации е блокирана от ветото на Русия. А новата международна мощ Китай не се причислява към интернационалното наказание на съветската експанзия. Москва на всичкото от горната страна има атомни оръжия и заплашва, че ще ги употребява. За разлика от войната преди 30 години, през днешния ден в заплаха е международният мир.

Поуката: В задънена улица водят всички повърхностни паралели, като този сред Путин и, на който сякаш просто трябвало навреме да му се противопоставим военно.

Какви са тактиките?

В Босна сръбската страна, а по-късно и хърватската, се пробваха да си извоюват. В Украйна обаче съветската войска си е сложила за цел да подчини цялата страна и да окупира колкото е допустимо по-голяма територия. Тоест, става дума за страната, а не за един или различен народ. В Украйна не е планувано „ етническо пречистване “. То и няма по какъв начин да се реализира в една страна, която е 12 пъти по огромна по територия от Босна и Херцеговина.
Редакцията предлага
Поуката: Да одобряваме бежанци! И няма за какво да се тревожим, че те ще останат вечно. Те бягат от войната, а не от етническо гонене.

Как наподобява обсадата на огромните градове?

Столицата на Босна и Херцеговина от април 1992 до септември 1995. Но задачата не беше да се превземе градът и да се прокуди популацията, както се случи в редица по-малки босненски градове. Сараево служеше като пленник или като залог за по-сетнешна замяна на територии. Ето за какво хората в града не бяха оставени напълно без храна, без ток и без вода. След два месеца цялостна изолираност породи въздушен мост, по който страдащото население въпреки всичко получаваше някакво епизодично и минимално доставяне.

В момента под блокада са разнообразни украински градове, някои от които са много по-големи от Сараево. Мариупол да вземем за пример има население почти колкото популацията на Сараево, само че е едвам десети по величина град в страната. Разликата сред двете войни се състои в това, че съветската войска желае да превземе градовете. Което значи, че ситуацията в тези градове занапред може да се утежнява – по този начин агресорите се пробват да ги принудят да се предадат.

Поуката: Никога да не забравяме какъв брой значими са снабдителните коридори!

Евакуация – да или не?

Когато ситуацията стане нетърпимо – както се случва сега в Мариупол и Харков – незабавно настава изострен дефицит на лекарства. Токът и водата стопират, храните последователно изчезват, а от ден на ден хора вземат решение да бягат. В случая могат да оказват помощ филантропичните организации. „ Но евакуацията на хората на нас ни основава и главоболия, тъй като по този метод ние в действителност тактически се намесваме в бойните дейности “, изяснява Хансьорг Щромайер, който управлява Службата на Организация на обединените нации за съгласуване на филантропичните действия.

Когато цивилното население напусне един град, нападащата войска може доста по-лесно да го превземе. Щромайер изяснява: „ Тъкмо заради това ние евакуираме само, в случай че такова е желанието на двете воюващи страни и на самите хора “. Чудно ли е тогава, че оповестената в края на предходната седмица по този начин и не се състоя?

По украински данни близо 200 000 души от общо 440-хилядното население трябваше да изоставен града. Щромайер изяснява, че толкоз доста хора се изтеглят ужасно мъчно, а за задачата е належащо най-малко едноседмично преустановяване на огъня и евакуация на няколко етапи. „ Всичко би трябвало да е контрактувано до последния подробност. Колко дълго му би трябвало на един ескорт, с цел да се отдалечи от града? Къде ще отидат всички тези хора? За задачата е нужно време – и доверие “, изяснява той.

Поуката: В момента броят на бежанците е извънредно висок, само че все пак болшинството от хората ще останат по домовете си.

Какво се прави за протекция на цивилното население?

След многомесечна война първо в Хърватия, а след това и в Босна, Организация на обединените нации изпрати навремето„ сини каски “. Те подкрепяха инфраструктурата, осигуряваха проходимост на пътищата, следиха бойните дейности и имаха опция да предизвестяват. „ Сините каски “ обаче не можеха да опазят цивилното население от обстрел или пропъждане. Трудно е да си представим, че сходни умиротворители могат да се намесят в Украйна. Щромайер даже счита, че отсъствието на „ сини каски “ води и до позитивни резултати. Защото умиротворителите постоянно се трансформират в играчка в ръцете на воюващите страни.

Евакуация на цивилни жители от град Ирпин край Киев

А когато няма „ сини каски “, филантропичните организации могат надалеч по-убедително да си правят работата като неутрална страна. Щромайер изяснява, че в такава обстановка те доста точно договарят всички условия с воюващите страни, които нормално ги съблюдават. В случая с Украйна роля играе и фактът, че една против друга са изправени държавни армии, че няма разнообразни въоръжени групировки, както се случва постоянно в Африка или в Сирия.

Поуката: Най-важен е моралният напън против Русия, а не толкоз натискът по военна линия.

Как реагират политиката и интернационалната общност?

По време на войната в Босна Съветът за сигурност на Организация на обединените нации разгласи зона, неразрешена за полети. В момента и украинското държавно управление упорства за такава зона. Доколкото и в двете войни въздушните набези не играеха и не играят основна роля, би трябвало да знаем, че зоните, неразрешени за полети, от много време служат като първа стъпка към военна намеса. Защото при оповестяването на такава зона възбраната важи освен за полети, само че и за обстрел от земята към въпросното въздушно пространство. А когато има обстрел против зоната, на него наложително се отвръща с бомбардировки против съответните наземни цели. Тоест: реализира се към този момент практическа интервенция в бойните дейности.

Югославските войни от 90-те години на предишния век ни учат, че в действителност доста по-важни от самата интервенция са дебатите към нея. Защото всяка опасност към агресора, че ще му бъде отговорено с потреблението на мощ, окуражава защитаващата се страна да ескалира бойните дейности и по този начин да провокира военни дейности против съперника.

Поуката: Който желае да предотврати същинска международна злополука, би трябвало да има смелостта от време на време и да разочарова нападната страна.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
През сълзи: " Оставихме баща в Киев. Той ще оказва помощ на нашите герои. "
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР