Защо отново от Турция идват кадри с блокове, които земетресението

...
Защо отново от Турция идват кадри с блокове, които земетресението
Коментари Харесай

Защо в Турция пак има сплескани блокове до непокътнати сгради

Защо още веднъж от Турция идват фрагменти с блокове, които земетресението е трансформирало в сандвич от бетонни плочи, а прилежащите на здания даже не са счупени стъклата на прозорците?

Как е позволено да рухне цялото незабавно поделение на болница, която като основен обект при злополучие би трябвало да е с подсилена структура?

Та нали след ужасния трус от 1999 година с разкритията за жилища-убийци на 17 000 души, строени с морски пясък, и изключително след този от 2010 година бяха въведени по-строги стандарти в строителството?

Тези и други въпроси започнаха още веднъж да се натрупат в страната и по издания в чужбина след земетресението в понеделник и най-често срещаният отговор е, че и да има правила, те не се ползват прецизно и няма кой да следи за това.

 Останките от незабавното поделение на болница в Искендерун.
© Reuters

Останките от незабавното поделение на болница в Искендерун.

В добавка се заприказва и за това, че строителството е от дълги години главен мотор в икономическия модел на президента Реджеп Тайип Ердоган и той е в ръцете на хора, близки до ръководещата партия. Която, парадоксално, натрупа известност точно с рецензиите си против корупцията. След земетресение през 2011 година, при което стотици починаха, тогавашният министър-председател Ердоган упрекна неприятното строителство за огромния брой жертви, като сподели: " Общините, строителите и надзорните органи в този момент би трябвало да видят, че тяхната немарливост е равносилна на ликвидиране. "

Според коментар в " Гардиън " над половината от всички здания в Турция се стартират незаконно. " Фактор номер едно е качеството на строителството ", споделя пред Scientific American директно след земетресението Рос Щайн. " Това просто надвива над всичко останало. Качеството на строителството се управлява от строителен кодекс и използването на този кодекс. (...) Турция имаше съвременни строителни правила в границите на няколко години след земетресението от 1999 година Така че тогава се питате: Е, като се има поради това, за какво постройките се скапват? Тези здания по-стари ли са преди 20 години? Или постройките са били издигнати по метод, по който не са бил уместно подсилени? "

 Защо в Турция отново има сплескани блокове до непокътнати здания
© Reuters

Тъй като най-хубавите и най-умните в Турция са хвърлени в пандиза или са отстранени, духът на незначителност е проникнал в ръководството на страната. Това споделя в коментар за " Вашингтон пост " Аслъ Айдънтънбаш от института " Брукингс ". " Един от най-изявените турски критици на нашия нрав на шеметно развиване е Тайфун Кахраман, урбанист, наказан на затвор от държавното управление за ролята си в градските митинги през 2013 година против опита на държавното управление да трансформира градски парк в Истанбул в мол. (бел.ред. - става дума за " Гези ", а митингът стартира против опит на този обичаен площад на митингите в града да бъде повдигнат ислямски център) Кахраман беше наказан на 18 години затвор по същото дело, което вкара зад решетките филантропа Осман Кавала. Малко след разгласяването на новината за земетресението, той написа в " Туитър " от затворническата си килия: " Приоритетът е да спасим животи, да отговорим на непосредствените потребности на хората и да организираме нашата взаимност. Искането за отговорност за разрушените публични здания, лечебни заведения, пътища и летища ще пристигна по-късно. "

 Защо в Турция отново има сплескани блокове до непокътнати здания
© Reuters

" Природното злополучие е един от аспектите на протичащото се. Разчитането на Турция на икономическия напредък, движен от строителството, връзкарството и желанието да пренебрегва личните си строителни стандарти е другото. Първото беше неизбежно. Второто докара ли до всеобщи жертви? Най-малкото, турският народ ще има цялостното право да изиска задълбочено следствие навръх този въпрос ", споделя още изследователката.

За Би Би Си доктор Кармен Солана, учител по вулканология и връзка на риска в Университета на Портсмут, споделя: " Устойчивата инфраструктура за жалост е неравномерна в Южна Турция и изключително в Сирия, тъй че спасяването на животи в този момент зависи най-много от реакцията. Следващите 24 часа са от решаващо значение за намирането на оживели След 48 часа броят на оживелите понижава доста. "

Това беше район, в който не е имало мощно земетресение повече от 200 години или някакви предупредителни знаци, тъй че равнището на подготвеност евентуално е било по-ниско, в сравнение с за район, който е привикнал повече да се оправя с земетресения, разяснява още английската медия.

 Защо в Турция отново има сплескани блокове до непокътнати здания
© Reuters

" Някои здания просто са се свлекли на земята, до момента в който доста [много]етажни здания са се срутили встрани като тесте карти. Това демонстрира, че множеството от постройките нямат съответните характерности, осигурияващи непоклатимост по време на земетресение. Тези, чиито стени са се сплескали на земята, евентуално са доста остарели здания, издигнати с релативно по-слаби строителни материали. [Много]етажните здания, които са се срутили като колода карти, евентуално не са били издигнати с устойчиви на трусове градивни характерности. "

Д-р Хенри Банг, геолог и специалист по ръководство на бедствия в Центъра за ръководство на бедствия на университета в Борнмут (пред " Гардиън " ) " Като виждам някои от фотосите на потърпевшите здания, се вижда, че множеството от тях не са проектирани да устоят на доста мощни трусове. Ясно е, че доста жилищни блокове претърпяват така наречен палачинково сриване. Това се случва, когато стените и подовете не са свързани задоволително добре и всеки етаж се срутва отвесно надолу върху този изпод, оставяйки плътна купчина бетонни плочи с съвсем никакви празнини сред тях. Това значи, че възможностите за оцеляване на всеки вътре са доста дребни. "

Проф. Иън Мейн, професор по сеизмология и физика на скалите в Университета на Единбург (пред " Гардиън "

 Защо в Турция отново има сплескани блокове до непокътнати здания
© Reuters

" Трябва да има въведени сеизмични кодекси, с цел да се спре това, само че те не се ползват задоволително добре. Не е извънредно да видите един блок да стои с малко вреди, а този до него - заради неправилна структура или потребление на неприятни материали - изцяло сплеснат ", изяснява още проф. Мейн.

По подигравка на ориста тъкмо такива рецензии на турците против управляващите им през 1999 година въодушевиха придвижвания " изпод " за смяна, от което в последна сметка избуя Партията на справедливостта и развиването. Когато пристигна на власт през 2002 година, тя беше за промени и тесни връзки с Европейския съюз, а фондове от Европейски Съюз помогнаха за създаване на по-безопасни учебни заведения и публични здания според стандартите на съюза, напомня Айдънтъшбаш. " И въпреки всичко, защото Ердоган разшири личната си власт (и по този начин европейската фантазия на Турция избледня), ползата на държавното управление да съблюдава европейските правила за сигурност ерозир. През 2018 година, близо две десетилетия след голямото земетресение от 1999 година, Турция най-сетне одобри дълго чаканото законодателство за земетресенията. Но тези правила са повече нарушавани, в сравнение с спазвани. Ердоган постоянно разказва строителната промишленост като перлата в короната на стопанската система - насърчавайки безмълвната липса на контрол. Големите публични поръчки в Турция нормално отиват при едни и същи държавни другари. Правете каквото желаете заключения от това ", добавя тя в коментара си.
 Защо в Турция отново има сплескани блокове до непокътнати здания
© Reuters

Архитектите и урбанистите в страната от дълго време предизвестяват, че строителните правила, свързани със сеизмичната интензивност, не се ползват задоволително и са подкопани от противоречива прошка за нелегално строителство - въведена от личното държавно управление на Ердоган - която донесе на Турция към 3 милиарда $ доходи, напомня и " Гардиън ".

По време на амнистията турските строителни специалисти предизвестиха, че ретроспективното лицензиране на противозаконни здания против възнаграждение би имало съдбовни последствия:
" Това ще значи превръщането на нашите градове, изключително Истанбул, в гробища и ще докара до излизане на ковчези от домовете ни. Дали е напълно без позволение, или е с повече издигнати етажи от първичния проект, амнистираха всички здания. Това е доста рисково "
Джемал Гьокче, ръководител на Камарата на строителните инженери през 2019 година " Това извънредно опустошаване се увековечава от постоянството в повтарянето на неправилни градоустройствени политики и политически оцветени решения като закона за прошка за зонирането от 2018 година "
проф. Пелин Пънар Гиритлиоглу, президент на истанбулския клон на Съюза на камарите на турските инженери и архитекти
Хиляди здания са разрушени, газопроводи са прекратени, летища и пристанища пострадаха и стопираха работа, автомагистрали се разцепиха... Но в съседство има хиляди структури, които оцеляха съвсем непокътнати. Защо е по този начин би трябвало да се задават въпроси и търсят отговори дълготрайно време, защото става дума за загуба на човешки живот.

Дори и с съвременни строителни законодателни правила, хората ще продължат да вършат каквото могат, с цел да ги заобикалят, до момента в който няма дейно правоприлагане, предизвестява Самер Багаин, професор по обмисляне и резистентност на системите в Училището по архитектура и обмисляне в Кент. " Има и политическо измерение - какъв брой аспекти на градското развиване са резултат от локални подмолни пазарлъци. "

 Защо в Турция отново има сплескани блокове до непокътнати здания
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР