Защо инвеститорите се съветват да са гъвкави и добре диверсифицирани?

...
Защо инвеститорите се съветват да са гъвкави и добре диверсифицирани?
Коментари Харесай

Инвеститорите имат един проблем - не могат да се отърсят от егото си

Защо вложителите се поучават да са гъвкави и добре диверсифицирани? Защото практиката сочи, че един от най-големите им проблеми, които ги провалят в вложението е фактът, че просто не могат да се отърсят от егото си.

Дали това ще се изрази с обстоятелството, че постоянно се " влюбват " в дадена позиция (въпреки, че главно предписание гласи " не се влюбвай в компания " ), или просто не желаят да одобряват новите действителности на бързо изменящия се софтуерен свят, няма значение.

Факт е, че егото и стремежът да потвърдят, че са прави в обещано изказване, единствено тъй като не могат да одобряват, че бъркат, може да им коства целия мъчно извоюван капитал. Или най-малко мъчно изкараните облаги.

Имате следната изходна точка... За да печелите в вложението би трябвало да избирате подценени активи от положителни браншове, изпаднали в немилост; положителни компании, с положителни финансови съотношения и незаменими артикули и услуги; без доста дълг и заплаха да фалират; водачи в бранша си, който се развива по-бързо от съперниците си и няма риск внезапно да загуби позиции, тъй като не влага задоволително, или съперник излезе с по-добър и неповторим артикул и така нататък

Да кажем, че преди пет години сте вложили в Tesla, преди акциите на компанията да " избухнат ". Успели сте вярно да предвидите софтуерното преимущество на компанията и избухливия растеж в продажбите й.

Видели сте един недооценен от пазара софтуерен колос, на една компания, която безусловно бе на " ръба на банкрута ", в случай че сте се били задълбали по-дълбоко във финансите й. Но вярата ви в бъдещето на електрическите коли, ви е помогнала да загърбите скептицизма на пазара за Tesla и редицата апели на " специалисти ", че акциите на Tesla са " надценени " или че " могат да доближат до нула " (каквито апропо апели продължава да има и в момента).

Да кажем, че сте съумели търпеливо да изчакате акциите на компанията да се развият през идващите няколко години - достигайки рекордна пазарна капитализация от 1 трилион $. И не сте ги продали!

Не сте продали, тъй като сте били уверени в по-нататъшното развиване на технологията и на компанията в частност. При оценка от 1 трилион $, стартирате да чувате всевъзможни прогнози по какъв начин акциите на компанията ще доближат 2, 3 и даже повече трилиони $ (нещо към момента невиждано в историята).

Започват да се вадят всевъзможни причини за сходна оценка, с екстраполирането на растежите от последните години, прибавяне на нови източници на доходи, като роботаксита и самостоятелен програмен продукт и всевъзможен жанр доводи, които вложителите изборно намират, пропускайки всички " червени знамена " и предизвестия от " псевдо специалисти ", които се счита, че нищо не схващат и преди са предупреждавали същото, като не са били прави.

Сега вложителите могат да са в неизгодната позиция да подминат обосновани паники, единствено тъй като един път са били прави против тълпата. Но тълпата не постоянно бърка! И сложната роля на вложителя е да дефинира вярно по кое време тълпата е права и по кое време не. А това няма по какъв начин да се случи без съществуването на трезви размишления и в случай че преценката ви е затъмнена от развиването на страсти към позицията.

Всъщност, в този момент този жанр метод на мислене от вложителите, стартира да ги прави да изпадат в позицията на " тълпата ", която смяташе, че акциите са прекомерно скъпи, когато бяха в пъти по-евтини (но този път в схващането, че акциите няма по какъв начин да поевтинеят).
 Новите
Новите " тихи пристанища " за световните финансови вложения

Парите " обичат тишината "

Инвеститорите подценяват сериозната конкуренция, която се появява за компанията и то не от какъв да е, а от автомобилни производители с вековна история. Игнорират се милиардите долари вложения в бранша на електрическите коли, от същите тези компании с опит в производството в изключително огромни мащаби. Пренебрегват се рационалните оценки на един към този момент по-зрял авто производител.

Не се обръща внимание на вероятностите за рецесия за международната стопанска система, или пък на намаляването на цените от Tesla, която се пробва очевидно да подтиква забавящото се търсене, което наранява маржина на облагите и евентуалните бъдещи резултати.

Обръща се тил на повишените разноски за зареждане на автомобил с електричество и евентуалните проблеми свързани с достъпността на някои метали, който може да стане действителен в случай че огромните автомобилни производители продължат с упоритостите си в EV-сектора и така нататък

Идеята е следната. Да, при оценка от 50 милиарда $, вярното прогнозиране на това което ще се случи с Tesla и със бранша на електрическите коли, би ви донесло големи облаги.

Но въпросът, който вложителите би трябвало да си задават постоянно е - какво следва от тук нататък? Какъв е капацитетът за растеж на оценката на компания, която към този момент коства 570 милиарда $?

Само за съпоставяне, пазарната оценка на Toyota е 180 милиарда $, до момента в който тази на Volkswagen e 70 милиарда $. А General Motors, който също има извънредно нападателна капиталова стратегия, обвързвана с електрически коли, коства едвам 48 милиарда $.

Да, акциите на Tesla могат да нарастнат още. Никой не е споделил, че не могат да станат още по-скъпи. Но вложителите, когато насочват средствата си на фондовите пазари се интересуват от съотношението доходност-риск - т.е. какъв е капацитета за растеж в акциите на дадена позиция, сравнен с този за намаляване.

Инвеститорите би трябвало да наблюдават непрекъснато изменящата се среда за една компания. Инвеститорите не трябва да се " влюбват " в дадена позиция, с цел да не бъде замъглена преценката им. Добре е да се върнат към основите на това, което са харесали в Tesla, преди компанията да бъде видяна от всички и да тръгне по пътя си нагоре. А за какво не да потърсят идната Tesla, само че още веднъж без да се обвързват прочувствено.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на фондовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР