Защо хълцаме и как да спрем досадната прищявка на нашия

...
Защо хълцаме и как да спрем досадната прищявка на нашия
Коментари Харесай

5 начина да спрем да хълцаме

Защо хълцаме и по какъв начин да спрем досадната волност на нашия организъм. Ето няколко съвета, които могат да ви бъдат от изгода.

1. Останете няколко минути със сгънати към гърдите колене.Без да бързате, само че и без да спирате, изпийте на дребни глътки чаша със студена вода. Това би трябвало да извършите без помощта на ръцете – сложете ги зад тила и хванете пръстите си.А в този момент поставете чашата на края на масата или помолете някой от околните ви лекичко да я накланя.

2. Натиснете мощно диафрагмата за 30-40 секунди.Тя се намира малко по-високо от талията.

Опитайте да задържите дишането. Поемете си надълбоко въздух и не дишай те 10-15 секунди. Обикновено след 3-4 такива опита от хълцането не остава и диря. Ефектът се ускорява, в случай че откакто сте задържали поетия въздух, го издишвате колкото може по-бавно.3. Седейки, направете 6-7 бързи и дълбоки вдишвания и издишвания.Опитайте се да кихнете (при това също се получава внезапно стесняване на диафрагмата).

4. Можете да посмучете късче лед или резенче лимон.На някои е задоволително да подържат в устата си бучка захар.

Добре оказва помощ загряването на подлъжичната област (там, където свършват гърдите и стартира коремът). Сложете върху това място грейка за няколко минути.5. Не обръщайте на хълцането никакво внимание.Заемете се с някаква домакинска или служебна работа – хълцането ще мине от единствено себе си.

Ако работите в офис е неизбежно да попаднете в обстановка, която ви постанова да седите в една поза дълго време, което постоянно дава резултат в…

Интересни обстоятелства за хълцанетоХълцането може да бъде връщане към античните прадеди на човечеството, които са дишали с хриле, оповестяват учените. Нашето хълцане е ненадейно стесняване на мускулите, употребявани за поемане. Щом мускулите стартират да се редуцират, гласовият отвор се стеснява, закривайки дихателната тръба, и се получава характерният тон “ик ”. Това става без никаква забележима причина. Двойнодишащите риби и доста амфибии, при които към момента хрилете са се запазили, вършат същото, с цел да стартират да “дишат ”. Те изхвърлят водата през хрилете, стискайки устната празнина и по едно и също време с това затварят гласния отвор, с цел да не попадне вода в белите дробове.Но за какво хълцането се е запазило повече от 370 млн. години след излизането на животните за пръв път на сушата? И за какво зародишът хълца в утробата на майката, още преди да бъде видяна каквато и да е дихателна активност?Изследователите допускат, че този табиет се е преобразил и в този момент оказва помощ на млекопитаещите да се научат да сучат от майката.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР