Защо европейският главен прокурор Лаура Кьовеши не иска да работи

...
Защо европейският главен прокурор Лаура Кьовеши не иска да работи
Коментари Харесай

Защо Лаура Кьовеши не иска за европрокурор Бисерка Стоянова

Защо европейският основен прокурор Лаура Кьовеши не желае да работи с Бисерка Стоянова? Този въпрос задават в писмо до „ Скандал “ представители на прокурорската гилдия, които не желаят да бъдат представени. Те описват по-малко известна информация за Бисерка Иванова Стоянова. Тя е следовател в Националната следствена работа и учител в Националния институт на правораздаването. Според екипа на Кьовеши, Стоянова е една от седемте кандидатури, която е върната поради неналичието на опит в правосъдни каузи. Най-голямото й следствие е като следовател за злополуката край Своге, където досега няма нито един наказан министър или различен върховен държавен чиновник, разясняват прокурори.

След над две години следствие, прокуратурата най-накрая внесе през февруари т.г. в съда делото за тежката злополука с рейс край Своге, при която през лятото на 2018 година починаха 20 души. На съд отиват водачът на рейса Григор Григоров, както и още петима души – началници в строителната компания "Трейс ", надзорници на ремонта на пътя, както и шефка на дирекция в организация "Пътна инфраструктура " (АПИ). За същата злополука има и още едно дело. Обвиняеми по него са някогашните началници в АПИ Светослав Глосов и Дончо Атанасов. В края на предходната година съдът го върна поради нарушавания.

Според сигнала, Стоянова е близка до шефа на Националната следствена работа Борислав Сарафов, който е някогашен зам.-главен прокурор от 2013 година до 2017 година по времето на Сотир Цацаров, когато беше основен прокурор на Република България. Името му се свързваше неведнъж в медиите с депутата от Движение за права и свободи и предприемач Делян Пеевски. Вероятно това е същинската причина да не бъде желана Бисерка Стоянова в екипа на Лаура Кьовеши, настояват прокурорите.

В писмото се споделя още, че тя живее в мезонет в столичния квартал „ Надежда “. Често посещавала голямо имение в село Гаганица до Берковица. Нейната сестра Снежа и шурей Томас живеят в Симеоновград и съгласно сигнала били сектанти. Освен това Бисерка Стоянова работила още като специалист и получава заплата от Амбулатория – групова процедура за профилирана здравна помощ „ Първа контузия “ ООД. Фирмата е благосъстоятелност на Виктор Спасов, Христо Христов, Валентин Кънев и Николай Цонев. Интересен миг е, че до 2014 година съучастник в амбулаторията е бил Асен Балтов, настоящ шеф на болница „ Пирогов “, демонстрира информация в Търговския указател.

Виктор Спасов е шеф на „ Първа контузия “ ООД и е брачен партньор на Стоянова. В нейната декларация пред Инспектора на Висшия правосъден съвет за 2019 година се показва, че къщата в село Гаганица е на 916 кв. м и е закупена за 2000 лева Двата жилището от над 120 кв. м., които са декларирани от двамата съпрузи предходните години, изчезват от документа. Стоянова си купува „ Форд Мустанг “ на лизинг за 77 080 лева Тя заявява 12 400 лева налични средства. Двамата съпрузи имат над 338 000 лева заеми (ипотечни, потребителски и лизинг). Виктор Спасов заявява приходи от към 148 000 лева за година.

„ Скандал “ изпрати питане за коментар от страна на Националната следствена работа. Очакваме мнението на Бисерка Стоянова.

Европейският основен прокурор Лаура Кьовеши е обяснила персонално на членовете на прокурорската гилдия какви забележки има към българските магистрати, препоръчани за европейски делегирани прокурори. Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) се ръководи от основния прокурор Иван Гешев. В онлайн съвещанието са взели участие заместниците на Кьовеши – Данило Чекарели и Андрес Ритер. Участвала е и Теодора Георгиева, която е българският представител в колегиума на европейската прокуратура.

Лаура Кьовеши е съобщила на членовете на Висш съдебен съвет, че в Европейската прокуратура е основана работна група за разглеждане на всички документи, изпратени от България. Преди седмица членовете на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет показаха недоумението си какво повече би могла да желае Кьовеши от тях. През февруари колегията номинира 10 български магистрати за европейски делегирани прокурори, само че единствено трима бяха признати без забележки, а за други бе поискана спомагателна информация.

Шефът на кабинета на Кьовеиши Милан Ярон даде да се разбере, че това е равнозначно на отменяне и България би трябвало да предложи нови седем прокурори. "Ние не желаеме да влизаме в полемика по какъв начин да интерпретираме регламента. В писмото на Европейския прокурор се споделя ясно, че българската страна би трябвало да номинира хора със съответния опит и отговарящи на всички условия за самостоятелност и честен интегритет ", разяснява Ярон.

Наблюдателите разясниха, че жестът на Кьовеши е знаков към българската прокуратура и демонстрира неналичието на доверие. Европейските делегирани прокурори ще проверяват закононарушения, които засягат финансовите ползи на Европейски Съюз. Основно условие към тях е да са самостоятелни и висококвалифицирани.

Предложените от България за делегирани прокурори са:

Светлана Георгиева Шопова-Колева - прокурор в Софийската градска прокуратура

Вероника Бориславова Трифонова - прокурор в Софийската районна прокуратура

Бойко Кирилов Калфин - прокурор в Окръжна прокуратура - Кюстендил

Божидара Евгениева Ганева-Димова - прокурор в Софийската районна

Бисерка Иванова Стоянова - следовател в Националната следствена работа

Венцислав Данев Фердинандов - прокурор в Специализираната прокуратура

Преслава Теодосиева Петкова - следовател в Следствения отдел в Специализираната прокуратура

Мая Паскалева Ковачева - следовател в Следствения отдел в Софийската градска прокуратура

Христо Кръстев Крачунов - арбитър в Софийски областен съд

Димитър Здравков Беличев - прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив

Екип на „ Скандал “
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР