Защо днес нашите съседи – Гърция, Сърбия и Румъния, не

...
Защо днес нашите съседи – Гърция, Сърбия и Румъния, не
Коментари Харесай

Защо Одринският договор от 1829 г. не е национален празник на Гърция, Сърбия и Румъния?

Защо през днешния ден нашите съседи – Гърция, Сърбия и Румъния, не честват своя народен празник на датата на Одринския кротичък контракт, който узаконява или затвърждава тяхната автономия? В България денят на подписването на Санстефанския прелиминарен контракт е разгласен за народен празник, само че при нашите съседи не е по този начин.

Одринският кротичък контракт е подписан на 14 септември 1829 година сред Руската и Османската империя и слага завършек на двегодишната война сред двете страни.  Договорът постанова автономност на Гърция, Сърбия и Дунавските княжества –Влахия и Молдова, под османски сюзеренитет и съветска протекция.

Вижте обаче по кое време честват съседите.

Националният празник на гърците е на 25 март. На тази дата Гърция отбелязва годишнината от националноосвободителното въстание през 1821 година След дълги години на борби и дипломатически ходове, победи и провали, най-после то довежда до война сред Турция и Русия, до освобождението на Гърция и до основаването на самостоятелна гръцка страна.

Гърците са извоювали официално самостоятелност през 1829 година, само че за Ден на независимостта и за собствен народен празник са избрали 25 март 1821 година На тази дата митрополитът на Патра Германос издига гръцкия байрак и този ден се счита за начало на битката им против турското господство, увенчала се с триумф 8 години по-късно.

Сърбия чества националния си празник на 15 февруари. На този ден през 1804 година избухва първото сръбско въстание отпред с Кара Георги Петрович, с което стартира битката на сърбите за избавление от османско робство. На 15 февруари Сърбия чества и годишнина от провъзгласяването /15 февруари 1835/ от княз Милош Обренович на първата конституция на страната.

Националният празник на Румъния е датата на обединяването на Трансилвания и Румъния. Това става на 1 декември 1918 година

У нас народен празник обаче продължава да е 3 март. Той е разгласен за подобен с декрет на ръководителя на Държавния съвет Петър Младенов от 27 февруари 1990 година Има и решение на последното комунистическо Народно заседание от 5 март 1990 година

Датата 3 март утвърждава поклонение пред непозната страна и българския комплекс за непълноценност. Всяка година излиза наяве, че 3 март разделя българите. Крайно време е за смяна. Но коя да бъде датата?

И България, като съседите, си има въстание, обединяване и първа конституция. Априлското въстание, провокирало Руско-турската война, избухва на 20 април 1876 година Търновската конституция е призната на 16 април в Търново, а Княжество България и Източна Румелия се сплотяват на 6 септември 1885 година

Има и други дати.

Една от най-важните в нашата история е учредяването на Българската екзархия – на 27 февруари 1870 година

Денят на българската книжовност и просвета – 24 май, честван за първи път от българите още през 1851 година

22 септември – на тази дата през 1908 година княз Фердинанд афишира самостоятелност от Османската империя и приема купата „цар“.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР