Защо да засадим турта в градината и как да я

...
Защо да засадим турта в градината и как да я
Коментари Харесай

Защо да засадим турта в градината и как да я използваме?

Защо да засадим турта в градината и по какъв начин да я използваме? Туртата ( Тagetes Erecta L. ) е едногодишно, тревисто растение от семейство Сложноцветни (Asteraceae). Латинското  Tagētes  произлиза от Tages в  етруската  митология, като означава  “родено от оран на земята ” . Познато и под имена като тагетис и мариголд , растението предлага многочислени изгоди, когато е засадено в градината.

Тези красиви растения като се изключи че усъвършенстват естетическата прелест, също по този начин играят решаваща роля за здравето и продуктивността на вашата градина. Освен това туртата намира разнородни приложения в кухнята, медицината и даже в занаятите. Сега ще разгледаме за какво да засадите турта във вашата градина и по какъв начин да я употребявате по-късно.

Знаете ли, че: в християнската символика туртата често се свързва с Дева Мария. Златният нюанс на цветето е обвързван с легендата “Златото на Мария ” (от англ. Mary’s gold – мариголд), която споделя историята за Мария, която предлага своите златни монети на бедните. Следователно туртата се употребява за удостояване на Дева Мария по време на разнообразни религиозни събития и празненства.

В Индия растението турта символизира непорочност, сгода и божественото. Смята се, че мощният му мирис прогонва негативността и злите духове. Живите цветове на туртата също съставляват слънчевата сила, което значи топлота, пристрастеност и креативност.

Защо да засадим турта в градинат а ?

Туртата е извънредно потребно растение. Всеки градинар би трябвало да го отглежда в градината си. Ето част от потребните му страни:

Привлича опрашители: Туртата е чудесно средство за привличане на опрашители. Различни типове пчели , пеперуди и други потребни инсекти биват привчелени от тези цветя. А това оказва помощ при опрашването на растенията.

Репелент против вредители: Известно е, че тези растения отблъскват избрани вредители, защитавайки околните насаждения. Те могат също по този начин да защитят доматите и да предотвратят нездравословните нематоди.

Придружаващо засаждане: Туртата е отлично съпътстващо растение за доста зеленчуци, в това число домати и картофи , само че не би трябвало да се засажда покрай боб или членове на фамилията на зелето.

Естетична прелест: Освен полезността си, туртата прибавя живи цветове и хубост към всяка градина, без значение дали е засадена в лехи, саксии или измежду зеленчуци.

Как да използваме турта след засаждането?

В кулинарията туртата е годна за консумация. Тя е богата на флавоноиди, антиоксиданти и витамин С. Листенцата могат да се употребяват пресни в салати, като топинги за торти, кексчета или захаросани в захар.

Те също по този начин служат като на ниска цена сурогат на шафрана , добавяйки цвят и пиперлив усет към ястията. Венчелистчетата на туртата могат да се употребяват и за подготвяне на чай. А ето по какъв начин да си извършите запарка от турта за лекуване на миоми !

Туртата има антибактериални, противовъзпалителни, антиоксидантни и антисептични свойства. Цветовете могат да се употребяват в чайове за лекуване на менструални конвулсии, неприятно храносмилане и язви.

Знаете ли, че: видът Tagetes lucida , прочут като pericón , се употребява за подготвяне на блудкав лековит чай с мирис на анасон в Мексико. Използва се и като кулинарна билка в доста топъл климат, като сурогат на естрагона.

Венчелистчетата от турта могат да се ползват върху ожулвания и изгаряния, като предизвикват растежа на кожата и се употребяват в мехлеми за обриви и кремове за акне.

Туртата може да се употребява и като естествена багра за боядисване на яйца , тъкани и други. Изсушените листенца са отлични за попури. Кокошките също обичат да ядат турта, която може да усъвършенства цвета на жълтъците на техните яйца.

Растението турта е наложително във всяка градина заради множеството му преимущества, вариращи от възстановяване на здравето на растенията до кулинарни и медицински приложения. Тези красиви растения са освен празник за очите, само че и обезпечават естествено решение в грижите за градината, в кулинарното творчество и като естествен лек.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР