Защо четири обвинителни акта не са навредили на изборите на Тръмп

...
Множество американци и независими хора смятат, че Доналд Тръмп е
Коментари Харесай

Множество американци и независими хора смятат, че Доналд Тръмп е трябвало да бъде обвинен в престъпление във всяко от четирите му обвинения, според проучване на ABC News/Ipsos. Мнозинството от американците казаха в ново проучване на AP-NORC, че определено няма да гласуват за бившия президент на общите избори през 2024 г.

И все пак Тръмп продължава да държи огромна преднина за републиканската президентска номинация и гласува в границите на грешката на президента Джо Байдън в хипотетичен двубой на общите избори.

Въпреки че първи и втори параграф изглеждат противоречиви, те всъщност не са. Американците не харесват Тръмп, но републиканците харесват. А общите избори не са референдуми за един кандидат, а избор между двама или повече – и американците като цяло не харесват нито Тръмп, нито Байдън.

Ако не друго, позицията на Тръмп в неговата партия стана по-силна от началото на годината. Мнозинството (54%) от републиканците имат силно благоприятно мнение за него в проучване на Fox News, публикувано тази седмица, което е с 11 пункта повече от края на миналата година. Никой друг републикански кандидат за президент не достига дори половината от настоящия процент на Тръмп.

Как републиканците виждат обвиненията

Ако искате да спечелите първичните избори над Тръмп – който се очаква да пропусне първия президентски дебат на Републиканската партия следващата седмица в Милуоки – трябва да има някаква външна сила, която да накара републиканците да се отклонят от кандидата, когото обичат.

Тръмп Getty Images

Бихте могли да изведете аргумента, че четири обвинителни акта просто могат да направят това.

Проблемът е, че републиканските избиратели са последователни в това, което мислят за различните обвинения на Тръмп. Въпреки обвиненията срещу бившия президент, вариращи от усилията му да отмени изборите през 2020 г. до обвиненията, че е боравил неправилно със секретни документи, републиканците ги виждат по един и същи начин. Между 14% и 16% от републиканците смятат, че Тръмп е трябвало да бъде обвинен, според последните проучвания на ABC News/Ipsos. По-голямата част не го правят.

Републиканците оправдават позицията си с това, че обвиненията са политически мотивирани. Над 80% от републиканците са съгласни в новото проучване на ABC News/Ipsos и AP, че както окръжният прокурор на окръг Фултън в Джорджия, така и Министерството на правосъдието играят партизанска политика.

Това накара републиканците не само да се придържат към Тръмп, но и да го удвоят. Основното му предимство в социологическите проучвания набъбна от едноцифрените числа в най-ниската си точка до близо 40 пункта днес пред най-близкия му конкурент, губернатора на Флорида Рон ДеСантис.

Как републиканците виждат общите избори

Може също да очаквате републиканците да изоставят Тръмп, ако смятат, че той не може да победи Байдън на общи избори – дори ако харесват бившия президент и вярват, че той получава сурова сделка. В крайна сметка той е обвинен четири пъти и мнозинството от американците казват, че определено няма да гласуват за него през ноември 2024 г.

Това разсъждение също не проработи. Републиканците като цяло все още казват, че Тръмп е по-избираем от ДеСантис.

Всъщност не съм сигурен, че грешат. Тръмп върви рамо до рамо с Байдън в проучванията на общите избори. Fox News и Quinnipiac University имат съвпадение в границите на грешка на национално ниво, а Тръмп изпреварва Байдън в повече анкети тази година, отколкото по време на цялата кампания през 2020 г.

КОЛУМБЪС, ГРУЗИЯ - 10 ЮНИ: Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп пристига, за да изнесе забележки пред конвенцията на Републиканската партия на щата Джорджия в Конгресния и търговски център на Колумб на 10 юни 2023 г. в Кълъмбъс, Джорджия. В петък бившият президент Тръмп беше обвинен от голямо федерално жури по 37 престъпления в разследването на секретни документи на специалния прокурор Джак Смит. (Снимка от Anna Moneymaker/Getty Images) КЪЛЪМБЪС, ГРУЗИЯ – 10 ЮНИ: Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп пристига, за да направи забележки на конвенцията на Републиканската партия на щата Джорджия в Конгресния и търговски център на Колумб на 10 юни 2023 г. в Кълъмбъс, Джорджия. В петък бившият президент Тръмп беше обвинен от голямо федерално жури по 37 престъпления в разследването на секретни документи на специалния прокурор Джак Смит. (Снимка от Anna Moneymaker/Getty Images) Анна Мънимейкър/Гети изображения

Ако видим, че Тръмп превъзхожда представянето си в суинг щатите в сравнение с представянето му на национално ниво през този цикъл – както направи през 2016 г. и 2020 г. – можете да направите аргумента, че той трябва да бъде предпочитан пред Байдън, ако изборите се проведат днес.

Нещо повече, Тръмп не е по-зле в анкетите срещу Байдън на национално ниво, отколкото неговите съперници републиканци. Ако не друго, той се справя малко по-добре средно това лято.

Причината е проста: изборите на Байдън са ужасни за действащ президент. Той има един от най-високите рейтинги на неодобрение в историята за действащ президент на този етап от неговото президентство: средно в средата на 50-те години. Благоприятният рейтинг на Байдън обикновено е с точка или две по-добър от този на Тръмп, въпреки че това не говори много с благоприятния рейтинг на бившия президент средно около 30-те години.

В крайна сметка проучването на AP-NORC установи, че мнозинството от американците вероятно или определено няма да гласуват за Байдън през 2024 г. – точно както беше вярно за Тръмп в същото проучване.

Случай на дежавю

Ситуация, в която много гласоподаватели не харесват нито една от двете номинирани партии, е твърде позната на политическите анализатори.

Само преди седем години и Тръмп, и демократът Хилари Клинтън имаха неблагоприятни рейтинги на север от 50%. Не е едно и също мнозинство, което не харесваше и двамата кандидати. Повечето избиратели харесаха поне един от тях.

 Президентът на САЩ Джо Байдън, вляво, и бившият президент Доналд Тръмп. Президентът на САЩ Джо Байдън, вляво, и бившият президент Доналд Тръмп. Getty Images

Но значителен блок от електората (18%) не харесва и двамата кандидати, според екзитполовете от 2016 г. Днес средно малко по-висок процент от електората не харесва нито Байдън, нито Тръмп.

Може би си мислите, че предимството за 2024 г. трябва да отиде при човека, който има малко по-висок среден благоприятен рейтинг (Байдън). Но тази математика не проработи през 2016 г. Повече избиратели, които не харесваха Тръмп и Клинтън, се присъединиха към Тръмп и това му спечели изборите.

Много републиканци може би отново залагат на тази математика и кой може да каже, че са грешни? В крайна сметка историята и настоящите проучвания ни казват да не пренебрегваме шансовете на Тръмп.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР