Защитата на Молдова трябва да бъде засилена, за да се

...
Защитата на Молдова трябва да бъде засилена, за да се
Коментари Харесай

Визията на Путин за Русия показва нуждата от оборудване на Молдова: Външният министър на Обединеното кралство

Защитата на Молдова би трябвало да бъде засилена, с цел да се защищити от визията на съветския президент Владимир Путин за разширение на Русия в Източна Европа, съобщи външният министър на Обединеното кралство Лиз Тръс.

В изявление за английския вестник Telegraph Тръс съобщи, че макар съветското оттегляне от украинската столица, Путин се стреми да сътвори " огромна Русия ", която да гледа към други територии в Източна Европа.

Наред с по-голямата поддръжка за украинската защита, една " уязвима " страна в района, която Алиансът на НАТО би трябвало да поддържа, е Молдова, сподели Тръс.

 

" Бих желала Молдова да бъде оборудвана по стандартите на НАТО. Това е полемика, която организираме с нашите съдружници ", сподели Тръс.

" Путин е безусловно явен в упоритостите си да сътвори велика Русия - и това, че опитите му да превземе Киев не са били сполучливи, не значи, че се е отказал от тези упоритости ", добави тя.

Молдова е някогашна руска република, ситуирана сред румънската и украинската граница. Тя няма обща граница с Русия, само че настъплението на Путин в регионите на Източна и Южна Украйна се насочи към териториите на Молдова, които се намират във вътрешността в западния бряг на Черно море.

Страната, ръководена от президента Мая Санду, не е член на НАТО, само че след съветската инвазия в Украйна се стреми към по-тесни връзки със Запада, като подаде молба за присъединение към Европейския съюз единствено две седмици откакто съветските сили навлязоха на украинска територия през февруари, отбелязва Политико.

 

Тази седмица Санду отпътува за Брюксел, с цел да лобира за кандидатурата на страната си за участие в Европейски Съюз. " Наясно сме, че би трябвало да се вземат политически решения на равнище Европейски Съюз. Наясно сме също, че това не са лесни решения. Но даването на Молдова на статут на страна кандидатка е вярно решение. Ние принадлежим към Европейския съюз ", сподели тя пред членовете на Европейския парламент в Брюксел.

Молдовският президент също по този начин акцентира, че неотдавнашните събития в Приднестровието - тясна линия земя сред Молдова и Украйна - са причина за безпокойствие. На 25 и 26 април в района са регистрирани три детонации. " Неотдавнашното напрежение в Приднестровието... ускори опасенията за евентуална дестабилизация ", сподели Санду.

Приднестровието е отделила се страна, която напуща Молдова след разпадането на Съветския съюз през 1990 година

Тя е тясно обвързвана с Кремъл, а в края на април съветският боен пълководец Рустам Минекаев разкри, че тактиката на Москва е да сътвори сухопътен кулоар през Южна Украйна до Приднестровието.

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР