Защитата на данните, не само на личните данни, а и

...
Защитата на данните, не само на личните данни, а и
Коментари Харесай

Новата уредба за защита на личните данни е за поколенията, които не познават живота без Интернет

" Защитата на данните, освен на персоналните данни, а и на другите типове отбрана на информация, в никакъв случай не е самоцелно. Защитата на данните постоянно има някакъв фокус, и то този фокус не са безусловно данните. Този фокус е физическото лице, личността , загрижеността за точно този индивид, който поради избрани негови условия става уязвим тогава, когато бива подложен в публичното внимание с всички свои данни - " разсъблечен " и безсилен. "

 Личните данните на 2 млн. души попаднаха в интернет
Личните данните на 2 млн. души попаднаха в интернет

Властите проверяват случая

Това съобщи университетският учител и понастоящем консултант на президента Румен Радев доктор Невин Фети по време на 16-то издание на Юридически барометър - гражданска самодейност за от време на време наблюдаване и оценка на положението и развиването на правния ред в България. Темата на сегашното издание на Юридически барометър беше особено отдадена на отбраната на персоналните данни в подтекста на Общия правилник по отношение на отбраната на данните (GDPR) на Европейския съюз, който влиза в действие на 25 май 2018 година.

 Нов правилник пази персоналните данни
Нов правилник пази персоналните данни

Новата правна рамка надгражда правото " да бъдеш пропуснат "

" Гледам с оптимизъм на опцията да бъдат съчетани метода на Европейски Съюз, с тази отстояна и вдигната високо летва, и метода на интернационалното право за отбрана на персоналните данни. В комбиниране двете уредби могат да зададат международен стандарт, по който да се реализира тази отбрана . Особено разгадавам, че с новите правила и с увеличените права на физическите лица, админите да излязат от анонимността си и да оставят този бранш на физическите лица, които, с цел да защитят правото си на цялост и всички други свои права, които доста постоянно са предоставяни в зависимости точно от запазване на персоналната им сфера, да могат в действителност те да останат анонимни, те да останат за малко забравени или най-малко оставени намира, " изясни още Фети.

Д-р Невин Фети цитира и констатация на надзорния орган за отбрана на персоналните данни на равнище Европейски Съюз, а точно че " предизвикването пред новата уредба за отбрана на персоналните данни ще бъде да уреди един механизъм за отбрана на данните пред поколенията, които към този момент не познават живота без интернет " .

 Новият правилник за персоналните данни визира 80% от бизнеса в България
Новият правилник за персоналните данни визира 80% от бизнеса в България

Европейска комисия приготвя упътващи материали за бизнеса

Темата за отбраната на персоналните данни разяснява и ръководителят на плана Юридически барометър и някогашен министър на образованието в кабинета " Станишев " Даниел Вълчев. По думите му тематиката е сложена като акцент в 16-я брой на Юридически барометър, тъй като в обществото се следи напрежение във връзка имплементирането на европейския правилник в родното ни законодателство.

" Искахме с тази тематика не толкоз да се присъединим към общия порив да се вайкаме, че нещо ново ще ни застигне. Тъкмо противоположното - да покажем от една страната, че въпросът за отбрана на персоналните данни не е някакъв нов въпрос, в противен случай, той има своя история, има своя уредба - интернационална, европейска и вътрешна. Има органи, които вършат наблюдават за това ", изясни Вълчев.

" Това, което е новото в този момент е, че ще се наложат промени в българското законодателство. Допускам, че такива се готвят към този момент. Несигурността на повече хора идва от позиция на доста в исокия размер на глобите . Ние бихме желали да успокоим този спор и доста деликатно и в действителност професионално и задълбочено да огледаме това, което следва да се случи, и да свалим този тип напрежение ", уточни още Вълчев и подчертава на това, че с новия правилник за отбрана на персоналните данни се уголемява самото разбиране " персонални данни " . По думите му се уголемява и понятието за категорията " специфични персонални данни " или " чувствителни персонални данни ". Тези тематики разяснява по по-подробно доктор Невин Фети.

 Законът за отбрана на персоналните данни се съгласува в Съвета по Европейски Въпроси
Законът за отбрана на персоналните данни се съгласува в Съвета по Европейски Въпроси

Предстои стартирането на социална консултация, а законопроектът ще бъде изпратен до заинтригуваните страни

" Изцяло новите моменти са малко, само че са засилени доста от съществуващите правила. Понятието за персонални данни е разширено, само че то остава непроменено в своите съществени характерности ", разяснява Фети. По думите ѝ наред с елементарните персоналните данни като ЕГН-то, към персоналните данни към този момент спадат и други данни - да вземем за пример за нашето местоположение , което със актуалните телефони мобилни устройства не е мъчно да бъде открито. Другите такива данни са онлайн идентификатори, IP адресите на устройствата, с които работим, както и биометричните данни (например тези, с които днешните устройства работят като пръстови отпечатъци, сканиране на ретината, на лицето и други). Тези данни се дефинират в категорията на специфичните или " чувствителни " персонални данни. Други такива данни са тези, разкриващи породист или етнически генезис, политически възгледи, религиозни или метафизичен убеждения или участие в синдикални организации, генетични данни, биометрични данни, както към този момент стана ясно, данни за здравословното положение или данни за половия живот или половата ориентировка.

 Малките и междинни компании да се приготвят за новия правилник за отбрана на персоналните данни
Малките и междинни компании да се приготвят за новия правилник за отбрана на персоналните данни

За това настоя еврокомисарят Мария Габриел
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР