Защита на правата на човека по време на война може

...
Защита на правата на човека по време на война може
Коментари Харесай

Затворите в русия – пренаселеност, физическо насилие, липса на надзор и законност

„ Защита на правата на индивида по време на война може да бъде и в подтекста на един боен спор, т.е. когато има война и когато ние сме във влечени в тоя спор. Там нормално се счита, че няма място за права на индивида, тъй като гърмят оръдия, гърмят други огнестрелни оръжия. Но там също работи правото - интернационалното филантропично право и то е обвързвано тясно с правата на индивида. Войната има отражение върху нас по един по-косвен метод - посредством обстановката на украинските жители, които получават леговище в България, или на някои съветски жители, които също живеят тук и които също са наранени от войната в няколко смисъла. Единият смисъл е, че тези съветски жители могат да желаят да получат леговище, тъй като не желаят да водят война, опълчват се на режима на Путин и желаят да станат бежанци в България. Тук към този момент има какво да разсъждаваме във връзка на това, България дава ли им леговище или не, при каква обстановка би трябвало да им дава и при каква - не. Другата обстановка е, когато те бъдат поискани за екстрадиция “, споделя Красимир Кънев- основател и ръководител на Българския хелзинкски комитет. Днес той гостува на Деян Кюранов в предаването „ Видимо и невидимо: Място за мислене “.
„ Имало е доста случаи, в които са желани съветски жители, както под предлози, които са измислени, т.е. има учредения да се счита, че тези наказателни обвинявания, които са им предявени, в действителност не са същински, а са прикритие на тяхното искане за екстрадиция по политически аргументи. Но има и такива, в които тези претенции са същински, т.е. става дума за действително осъществени закононарушения, при някои случаи дори и за много тежки закононарушения. “, споделя правозащитникът.

За анулираното от Варненския апелативен съд решение на Окръжния съд за екстрадиция на Алексей Алчин, който беше пожелан от съветските управляващи с обвиняване за неплатени налози, откакто изгори съветския си паспорт Красимир Кънев споделя: „ Трябваше да се реагира бързо, т.к. обжалването беше доста скоро след решението на първата инстанция. Тогава, за пръв път, Варненския апелативен съд изиска от нашата организация да даде отчет за положението на правата на индивида в русия и това беше първият отчет, който дадохме и въз основа, на който Апелативния съд анулира решението на Окръжния и той не беше даден за екстрадиция. И не беше даден на съображение на това, че той може да бъде преследван по политически аргументи, без значение от това, че обвиняването е чисто престъпно, т.к. той има политически прояви…. Решението на Варненския апелативен съд беше огромно задоволство за нас и мисля, че отпуши една обстановка в България, която до тогава беше забулена в всякакви предубеждения, визии, настройки към Русия. “
„ Ако България даде човек за екстрадиция и в случай че той попадне на безчовечен и унизителни условия в пандиза, освен Русия, само че и България, с акта си на екстрадиция носи отговорност. “, споделя правозащитникът.

За да научите повече за неприятните практики в съветската правораздавателна система, нечовешкото и унизително отношение в пандизите гледайте диалога на Деян Кюранов с Красимир Кънев във видеото:

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР