Засегната е една от всеки 10 жени в репродуктивна възрастБезплатни

...
Засегната е една от всеки 10 жени в репродуктивна възрастБезплатни
Коментари Харесай

Силната болка при ендометриоза не е задължителна

Засегната е една от всеки 10 дами в репродуктивна възраст
Безплатни прегледи през март и април

Ендометриозата е положение, при което кафези, сходни на ендометриума (лигавицата на матката), се популяризират отвън матката, причинявайки хронично инфектиране и сраствания.

По неизяснени аргументи тези ендометриални кафези мигрират на други места в тялото, оформяйки лезии, които се уголемяват и кървят всеки месец в такт с менструалния цикъл. Те се откриват най-често в яйчниците, където се назовават “шоколадови кисти”, на фалопиевите тръби, по долната част на матката, по връзките, които придържат матката на мястото є. Подобни огнища могат да се открият и в региона на дебелото черво, пикочния мехур, обвивката на таза (перитонеум), в редки случаи и отвън тазовата празнина, даже в белите дробове.

Ендометриозата визира една на всеки 10 дами в репродуктивна възраст и 4% от тези в менопауза. Причина е за неплодородие при 25% до 50% от дамите, които имат репродуктивни усложнения. Изследователите не знаят за какво и по какъв начин се появява, само че има някои общи трендове. Болестта нормално е наследствена и протича по линията баби - майки - дъщери. Тя се среща по-често при дами с къс или по-дълъг от естествения менструален цикъл. Тези, които имат по-малко от 25 дни сред менструациите или кръвотечение повече от 7 дни, са два пъти по-склонни да развият ендометриоза. Като една от аргументите за отключването є се подозират диоксините - промишлени химикали, които участват от ден на ден в природата и оттова - в храната от скотски генезис.

Ендометриозата постоянно може да бъде неглижирана или сбъркана с други диагнози като синдром на раздразненото черво или тазово възпалително заболяване. Може даже да протича безшумно и безсимптомно, по тази причина международната статистика демонстрира, че са нужни сред 7 и 10 години за точна диагноза.

Обикновено заболяването е съпроводена със мощни, напряко непоносими болки по време на менструация, които не минават от обезболяващи медикаменти. Жените с ендометриоза постоянно одобряват, че това е обикновено положение и търпят. Според една от теориите тъканта, сходна на ендометриума, реагира на хормоналните проблеми, уплътнява се и в последна сметка кърви. Тази кръв няма от кое място да се оттече и се събира покрай засегнатите органи и тъкани, като ги нервира и възпалява. Резултатът е болежка, а от време на време и съществуване на сраствания, които блокират органите. Това на собствен ред може да докара до болежка при придвижване или секс.

Болката не е единственият признак, тъй като не всяка наранена жена я изпитва. Много пъти тя научава, че има ендометриоза, едвам откакто стартира да изследва за какво не може да забременее или когато направи импровизиран аборт.

Друг мит, обвързван с заболяването е, че болката е единствено по време на менструация. Не, тя може да се появи във всеки миг. Освен това дамите с ендометриоза могат да изпитват хронична, генерализирана тазова болежка, както и проблеми, свързани с червата.

Все още някои лекари считат, че ендометриозата е болест на по-зрелите дами. Този мит бе развенчан с напредъка на медицината и появяването на лапароскопията. Вече е потвърдено, че множеството дами с тази болест изпитват признаци още по време на юношеството, само че не се диагностицират и лекуват в точния момент.

Март е месецът, отдаден от международната общност на това обществено значимо заболяване. У нас той се отбелязва за четвърти път с безвъзмездни прегледи във водещи клиники по женско и репродуктивно здраве за всички дами с диагноза ендометриоза, както и за тези с фамилна обремененост или подозрения за болестта.

Местата и методите за записване са оповестени на уеб страницата на фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве” - endometriosis.bg. На 19 и 20 март от фондацията провеждат пациентска конференция “Митове и истини за ендометриозата”, която ще бъде предавана онлайн. В нея ще вземат присъединяване изтъкнати експерти, както и пациентки.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР