Засега войната между Русия и Украйна влиза по-скоро в определението

...
Засега войната между Русия и Украйна влиза по-скоро в определението
Коментари Харесай

Пет сценария за хода на войната: 3/5 Ескалация в съседни държави

Засега войната сред Русия и Украйна влиза по-скоро в определението " местен спор ", само че все още вероятността той да стане районен, т.е. да се трансферира към трети страни, е сериозна. Рискът е изключително огромен за Молдова, Беларус и вероятно други страни от тогавашния Съветски съюз, чиято сфера на въздействие Путин очевидно се пробва да възвърне. Преливане на спора към България и Румъния, на този стадий наподобява съвсем невероятно.

В първите две седмици от нашествието в Украйна на бойното поле в общи линии участват две и половина враждуващи фракции - атакуващата съветска постоянна войска, отбраняващите се украинци плюс не изключително ефикасните в нахлуване " проруски сепаратисти " от Донецк и Луганск. На Беларус досега се пада единствено ролята на статист - безсловесен логистичен " гръб ", откъдето силите на Кремъл се пробват да доближат до столицата Киев по най-краткия път и откъдето атакуващата войска изстрелва крилати и балистични ракети по украинската сериозна инфраструктура. Това обаче може да се промени.
Другите сюжети за хода на войната: - - - -
Проблемът е, че за към половин месец дейни бойни дейности настъпващата съветска войска загуби движение, без даже да е стигнала Киев. Логистичните й вериги очевидно започнаха да се нарушават, а най-предните сили постоянно оставаха без гориво, хранителни запаси, а евентуално и с лимитирано количество муниции. Това в общи линии към този момент ги принуждава да лимитират фронтовите си интервенции до южното поречие на р. Днепър, предградията на украинската столица и обсадите на 3-4 града близо до съветската граница. Най-големият стратегически триумф на окупаторите досега е построяването на сухопътен кулоар сред Крим и " континентална " Русия, който даже не е изцяло приключен поради продължаващата опозиция в региона на пристанищния град Мариупол.
Реклама Може ли Русия да напредва сама
През идващите 2-3 седмици следва да се види дали и до каква степен Русия в действителност е изчерпала потенциала на най-елитните си подразделения, а също по този начин разполага ли Кремъл с боеспособна аварийна войска, която при потребност да трансферира като подкрепление за управлението на Украйна. И в случай че такава не се откри, в деяние ще би трябвало да бъдат включени и въоръжените сили на Беларус.

Това дейно би вкарало във войната още една най-малко официално " самостоятелна " страна. За сходна заплаха неколкократно предизвести и украинският президент Зеленски. Армията на Лукашенко най-вероятно ще получи задачата да нахлуе в територията на Западна Украйна, където сега се прегрупират украинските въоръжени сили и откъдето би могла да стартира контраатака, в случай че руснаците обкръжат Киев.

Ако вследствие на това съветската атака стартира да става по-ефективна и успее да обхване по-голямата или даже цялата територия на Украйна, рискът от разпространение на спора към прилежащи страни като Беларус и Молдова (а в по-широк проект - Грузия, Армения и даже Босна и Херцеговина) въобще не е неосъществим сюжет. Това би трансформирало актуалната война в пълномащабен районен спор от призрачен вид, който ще е доста сложен за ограничение и ще сътвори големи опасности от ескалация с НАТО, тъй като се разиграва на практика по целия източен фланг на алианса.
Най-заплашена е Молдова
Всъщност рискът от преливане на военния спор в Молдова е голям и сега, даже без да е нужно откриването на втори фронт от страна на Беларус. На територията на дребната някогашна руска република, която е самобитен буфер сред Украйна и натовска Румъния, се намира така наречен Приднестровие - проруски сепаратистки район, който не е под контрола на държавното управление в Кишинев още от 90-те години на предишния век. Там Кремъл държи собствен боен контингент от няколко хиляди " миротворци " плюс 5-7 хиляди души локална " войска ".
Реклама
Очаква се тези сили да бъдат задействани при офанзивата против Одеса - жизненоважното южно черноморско пристанище на Украйна, което със своето едномилионно население е третият по величина град в страната. Властта в Киев не може да си разреши да го изгуби, тъй като дефинитивно ще бъде отрязана от каквито и да е доставки по море. Това дейно ще задуши както стопанската система на страната, по този начин и снабдяването на армията при по-дълъг спор.

Точно по тази причина Кремъл евентуално ще хвърли в борбата за Одеса всичко налично, в това число и молдовските сепаратисти. За идна офанзива против черноморския град предизвести преди дни и президентът Зеленски. Самопровъзгласилата се власт в Приднестровието изиска то да бъдат прието за самостоятелна страна сега, когато държавното управление в Кишинев подаде молба за приемане в Европейски Съюз. И въпреки всичко е много евентуално Одеса към този момент да е превърната в самобитна въоръжена до зъби цитадела, защото се намира относително покрай натовска Румъния и съвсем несъмнено е построила логистични вериги за доставяне с съвременни оръжейни системи и муниции от западните съдружници.
Приднестровието - плацдарм за офанзива към Западна Украйна
Шансът съветската войска да нахлуе в Приднестровието, а най-вероятно и в цяла Молдова, се усилва заради чисто военни и стратегически фактори. Сепаратисткият район " се забива " като самобитна кама в територията на Украйна, като би разрешил на настъпващите сили да употребяват пътната му инфраструктура и необезпокоявано да стартират сухопътна атака непосредствено в централната и даже западната част на страната. Това пък ще принуди и украинската войска да навлезе на територията на Приднестровието и Молдова, с цел да се опита да спре това напредване. Затова Русия даже може да нападна непосредствено молдовската столица Кишинев, като по този метод получи достъп до цялата инфраструктура на Молдова, а освен на сепаратисткия район.

Трябва да се означи, че при по-нататъшна ескалация Русия може да се опита да " разпилее " лимитираните военни запаси по източния фланг на НАТО, като дестабилизира и други околни райони - да вземем за пример Балканите, употребявайки своето районно прокси Сърбия. Ако да вземем за пример Република Сръбска в Босна и Херцеговина реши да разгласи самостоятелност и незабавно бъде приета от Москва и Белград, това ще сътвори ново огнище на неустойчивост по западната граница на България.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Енергетика 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Право 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Енергетика Реклама
За сходно евентуално развиване предизвести още преди няколко седмици генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Вероятно тъкмо по тази причина Съединени американски щати, Франция и Италия сега държат в Адриатическо море три свои самолетоносача, чиито изтребители относително бързо могат да доближат както Република Сръбска, по този начин и целия югоизточен фланг на НАТО.
Ефектите за България
При този сюжет незнайните ще бъдат още по-големи - както за директното или индиректно присъединяване на България, по този начин и за последващите резултати след края на по-мащабната война. И в този случай търговията със засегнатите страни съвсем напълно ще спре, туризмът също ще бъде обиден.

При изброените нагоре вероятни развития евентуално някои бизнеси ще извлекат изгоди - да вземем за пример производителите на зърно, нишови производители, компании, които биха взели участие във възобновяване на Украйна. Като цяло обаче отрицателните страни за България ще са доста повече от позитивните.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР