Засега няма планове за разполагане на ядрено оръжие и международни

...
Засега няма планове за разполагане на ядрено оръжие и международни
Коментари Харесай

Засега НАТО няма да разполага ядрено оръжие в Швеция

Засега няма проекти за разполагане на нуклеарно оръжие и интернационалните бойни групи на НАТО, нито за разкриване на нови военни бази в Швеция.

Това стана ясно през днешния ден от думите на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг и премиера на скандинавската страна Улф Кристершон.

Днес по обяд над централата на НАТО в Брюксел бе повдигнат шведският байрак. На 7 март страната стана 32-ият член на алианса, откакто се отхвърли от над 200-годишния си неутралитет.

„ С влизането ни в НАТО изцяло одобряваме всички негови качества. Напълно разбираме нуждата от отбранителните потенциали, в това число нуклеарните. От друга страна, ясно споделяме, че няма нужда Швеция да има непрекъснати военни бази или нуклеарни оръжия на своя територия в спокойно време. Това е решението на Швеция, което виждам, че напълно се почита “, сподели Кристершон.

Столтенберг добави, че НАТО няма проекти да разполага нуклеарно оръжие в разнообразни страни членки.

„ Естествено, непрекъснато ще оценяваме нашия боен капацитет, когато става дума за стандартните сили. Но няма проекти за бойни групи в Швеция, защото имаме такива в Балтика “, сподели Столтенберг.

Той имаше поради многонационалните бойни групи в Литва, Латвия и Естония.

Швеция сама ще реши в бъдеще какво да прави, добави генералният секретар.„

Столтенберг призна, че не е очаквал Финландия и Швеция да станат членки на НАТО по време на неговия мандат. И добави, че е имал достойнството като общоприет секретар да помогне за влизането на Черна гора и Северна Македония. Всичко обаче се е трансформирала поради пълномащабната експанзия на Русия в Украйна.

Швеция към този момент харчи над 2 на 100 от своя Брутният вътрешен продукт за защита, акцентираха и Столтенберг, и Кристершон. Това е резултат от удвояването на военния бюджет на скандинавското кралство.

Според Кристершон участието в пакта се употребява с поддръжка на голяма част от шведския народ. Резултат от това е, че в делегацията, пристигнала в Брюксел през днешния ден, бяха престолонаследничката принцеса Виктория и водачите на шестте парламентарни сили.

„ Въпросът за влизането на Украйна в НАТО не е дали а по кое време “, сподели Столтенберг.

Така той отговори на въпрос дали тази страна ще получи покана за участие на срещата на върха на алианса във Вашингтон през юли.

„ Да се съобщи Украйна не значи мир “, каяза още Столтенберг.

Очевидно той имаше поради изявлението на папа Франциск, че Украйна би трябвало да развее бяло знаме и да договаря. Но не загатна съответно име.

„ Трябва да продължим да я поддържаме и да създадем по този начин, че Путин да не получи на бойното поле това, което желае. Ще седнем да преговаряме, когато Украйна надделее като самостоятелна и демократична страна “, безапелационен бе той.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР