Засега дипломацията по иранското ядрено споразумение се провежда на старото

...
Засега дипломацията по иранското ядрено споразумение се провежда на старото
Коментари Харесай

Иран изпраща сигнали до Вашингтон относно СВПД

Засега дипломацията по иранското нуклеарно съглашение се организира на остарялото място във Виена на разнообразни равнища, макар че понякога се включват и други столици. Но до момента в който идеологизираният мироглед и дипломатическата процедура не бъдат изместени от рационализма, пробив на този фронт не може да се чака.

Говорителят на иранското външно министерство Насър Канани Чафи сподели по време на конференцията си, че Техеран „ се придържа към процеса на дипломация и договаряния и че към момента има опция за реализиране на съглашение и обновяване на осъществяването на Съвместния изчерпателен проект за деяние (JCPOA) “.

В същото време той се базира на телефонен диалог сред външните министри на Иран и Катар, както и на двустранните, многостранните, само че индиректни договаряния сред Техеран и Вашингтон, извършени в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации посредством медиатори като Енрике Мора от Европейския съюз и някои високопоставени представители на други страни.

Има и въпроси, които се разискват. Основният е премахването на глобите против Иран, само че Техеран категорично предизвестява, че " не би трябвало да се позволяват тълкования, които могат да попречат на осъществяването на изискванията на бъдеща договорка ".

Вярно е, че това са единствено общи думи, макар че по-рано Ройтерс, базирайки се на източници в Държавния департамент на Съединени американски щати, заяви, че „ страните не са могли да реализират съглашение заради позицията на Иран, който упорства да спре следствието на МААЕ за произхода на уранови частици в недекларирани нуклеарни уреди “.

Припомняме също, че съгласно последния план на нуклеарно съглашение, препоръчан от Европейски Съюз, Техеран, в случай че съглашението бъде подписано, е задължен да стартира да редуцира програмата си от първия ден и за още 120 дни от началото на договорката е задължен да изнесе 50 милиона барела нефт " по механизма за инспекция ".

Що се отнася до общата интерпретация на хода на събитията, тя е неизбежна в изискванията на затворения темперамент на преговорния развой, когато страните позволяват лична интерпретация на своите позиции в полза на тактиката. Русия, Англия, Германия, Китай,

И тук идва интригата. Така иранският външен министър Хосеин Амир Абдолахян сподели в изявление за портала Al-Monitor, че Съединените щати са предложили да проведат директни договаряния, без да включват другите членове на Шестте. Според него обаче Техеран " не бърза да се съгласи на подобен формат ", защото " той ще промени хода на играта ". Това е остаряла скица, която лишава Техеран от благоприятни условия за необятна дипломатическа маневра в европейско направление.

Затова форматът 5 + 1 (пет непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации - Русия, Китай, Англия, Франция и Съединени американски щати, както и Германия) остава в действие. Открит разговор сред Техеран и Вашингтон е вероятен единствено в случай че американците първо анулират глобите. Но, съдейки по затворените и открити контакти на Иран посредством медиатори със Съединените щати, пробив е вероятен единствено в случай че ако Вашингтон се откаже от методите за налагане на силова политика на Иран. Но подготвени ли са американците за това?

В същото време Иран вижда и слабостта на Европа, която като че ли излага своите позиции, само че не може да диктува желанията си на Вашингтон. Въпреки това Техеран не отписва изцяло Брюксел, вярвайки, че Съединените щати въпреки всичко ще се вслушат в неговото мнение, макар че в този момент има дребен късмет за това.

Междувременно дипломацията по нуклеарното съглашение се води на остарялата площадка във Виена на разнообразни равнища, макар че понякога се включват и други столици. Освен това Техеран разчита на Москва в своите нуклеарни разговори.

Президентите на двете страни Владимир Путин и Ибрахим Раиси неведнъж са обсъждали въпросите на JCPOA както в персонални диалози, по този начин и по телефона. Външните министри Сергей Лавров и Хосейн Амир Абдолахян, както и ръководителите на техните делегации на договарянията по нуклеарната договорка Михаил Улянов и Али Багери Кани поддържаха непрекъснати контакти и обменяха отзиви по въпроса.

Инициативата на външния министър на Европейски Съюз Жозеп Борел остава в действие. В същото време целият дипломатически маратон се организира на фона на сложни политически процеси, протичащи в Иран и Съединени американски щати, където се демонстрират сили, които се опълчват на възобновяване на JCPOA. Следователно, до момента в който идеологизираният мироглед и дипломатическата процедура на напън не бъдат сменени от рационализъм, не могат да се чакат промени. „ Сигналът “ на Канани към американците единствено показва капацитета на Техеран да възобнови договарянията. Вашингтон към този момент мълчи. Като цяло оттова се чуват единствено песимистични ударения, само че всичко може да се промени в един миг. Ще чакаме.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР