Заседанието на парламента в Скопие започна днес с единствена точка

...
Заседанието на парламента в Скопие започна днес с единствена точка
Коментари Харесай

Извънредно заседание за избор на ново правителство

Заседанието на Народното събрание в Скопие стартира през днешния ден с единствена точка от дневния ред избор на ново държавно управление на Република Северна Македония, заяви МИА особено за Българска телеграфна агенция. Мандатоносителят Димитър Ковачевски показа пред народните представители програмата на новото държавно управление, което ще има 21 членове. СДСМ и обединението към него ще имат 12, Демократичният съюз за интеграция - шест, а Алтернатива - трима министри.

Новият кабинет ще има един член повече от предходния - министър без портфейл за диаспората, пост, който получи Алтернатива.
От държавното управление си потеглят осем досегашни членове, в това число министър председателят Зоран Заев. Никола Димитров към този момент няма да бъде вицепремиер по европейските въпроси, Радмила Шекеринска си потегля от министерството на защитата.

Членове на държавното управление няма да бъдат също министърът на опазването на здравето Венко Филипче, на образованието и науката Мила Царовска, на труда и обществената политика Ягода Шахпаска и министърът на културата Ирена Стефоска.

Местата им ще бъдат заети от досегашния министър на правораздаването Боян Маричич /СДСМ/, който става вицепремиер по европейските въпроси, Славянка Петровска /СДСМ/ - министър на защитата, Беким Сали от Алтернатива - на опазването на здравето, досегашният министър на осведомителното общество и администрацията Йетон Шакири /ДСИ/ ще заеме поста на министър на образованието и науката, Йована Тренчевска /СДСМ/ ще управлява министерството на труда и обществените въпроси, а Бисера Костадиновска-Стойчевска /СДСМ/ взима ресора просвета.

Адмирим Алити от Алтернатива е препоръчан за министър на осведомителното общество и администрацията, а Джемаил Чупи от същата партия е препоръчан за министър без портфейл, отговарящ за диаспората.

В новото държавно управление на Димитър Ковачевски остава вицепремиерът по икономическите въпроси Фатмир Битичи /СДСМ/, а ново име е Славица Гърковска /СДСМ/, която би трябвало да бъде вицепремиер за битката с корупцията и престъпността.

Ресора правораздаване би трябвало да управлява университетският професор Никола Тупанчевски (СДСМ). В министерството на вътрешните работи остава досегашният министър Оливер Спасовски (СДСМ).

Постовете си резервират и министрите на външните работи, на превоза и известията, на финансите и на стопанската система Буяр Османи (ДСИ), Благой Бочварски (СДСМ), Фатмир Бесими (ДСИ) и Крешник Бектеши (ДСИ). В министерството на локалното самоуправление остава и за в бъдеще Горан Милевски (ЛДП, в коалиция със СДСМ), няма промени и в министерството на околната среда и пространственото обмисляне, където остава досегашният министър Насер Нуредини.

Министерството на политическата система и в бъдеще ще управлява Артан Груби (ДСИ). В министерството на земеделието, горите и водното стопанство се връща Купчо Николовски (СДСМ).

Дебатите в Собранието за избор на ново държавно управление ще продължат най-вече два дни, а гласуването на кабинета ще се състои най-късно до 24 часа на втория ден или в този случай в неделя до среднощ. Правителството е определено, в случай че за него гласоподават болшинството от общия брой депутати в Собранието.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР