Зърнопроизводители от страната излязоха на национален протест и блокираха за

...
Зърнопроизводители от страната излязоха на национален протест и блокираха за
Коментари Харесай

Блокади и протести на зърнопроизводителите у нас заради вноса от Украйна

Зърнопроизводители от страната излязоха на народен митинг и блокираха за малко придвижването към граничните пунктове с Румъния. Те упорстват за несъгласие на безконтролния, съгласно тях, импорт на селскостопанска продукция от Украйна, който подбива цените на локалното произвеждане и ги води към неминуем банкрут.

Протестът във Видин събра земеделци от цяла Северозападна България и Румъния. Тракторите им блокираха интернационалния път към " Дунав мост " 2. Зърнопроизводителите затвориха за близо два часа и придвижването към граничните пунктове в Русе и Кардам. Към тях се причислиха овцевъди и овощари от цялата страна.





" Държавата би трябвало да отстоява пред Европейски Съюз, че България е производител, че това, което влиза от Украйна, би трябвало да минава пренос. Ние произвеждаме и нашата продукция остава и ѝ пада цената ", съобщи Цанка Начева – ръководител на Сдружението на зърнопроизводителите в Ловеч.

Складовете на производителите са цялостни със зърно от предходната година, а цената му пада. Тон пшеница към този момент коства 400 лв..

" Искаме да има фактически коридори, през които да върви зърното и ние да осъществяваме нашето зърно ", сподели Жечко Андрейнски, ръководител на Видинския съюз на зърнопроизводителите.



Земеделците не одобряват и финансовата отплата от 16 милиона евро, препоръчана от Европейски Съюз.

" Тези 30 млн. лв. на 40 млн. български декара прави под един лев подкрепяне. Това е срамотия! Това желая да кажа на тези костюмари от Брюксел и по-добре тая помощ да си я вземат назад и да не ни се подиграват и да не се гаврят с българското земеделие ", разяснява Радослав Христов – ръководител на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Пред протестиращите във Видин служебният министър на земеделието Явор Гечев съобщи, че никаква дотация не може да замести приходите на производителите и даде обещание спомагателни ограничения.

" Този проблем не можем да го решим в България, т.е ние не може да не изпълняваме регламенти. Искаме тези коридори да съществуват като коридори, а не на процедура да са за сметка на земеделските производители в България ", изясни министърът.



Протестите не престават до края на седмицата. Ако не бъдат чути, зърнопроизводителите приготвят нови пътни блокади на 7 април.

Екип на БНТ-Русе
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР