Заразените с коронавируса COVID-19 в България нараснаха до 81 по

...
Заразените с коронавируса COVID-19 в България нараснаха до 81 по
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: Заразените нараснаха до 81, има заболели в Лом и Перник

Заразените с ковид COVID-19 в България набъбнаха до 81 по данни от 17 часа на 17 март, при 62-ма вечерта предния ден. В тази статистика се включват и двамата починалиминалата седмица пациенти в " Пирогов ". От през днешния ден към областите с разпространяване на ковид се причисляват и Лом и Перник.

България е в изключително състояние със затворени заведения за хранене, питейни заведения и нощни клубове, просветителни институции и са анулирани всички спортни, културни и публични събития. От 24:00 ч. през днешния ден страната стопира полетите от Испания и Италия.

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев България затвори границите си от 18 март за жителите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Англия и Северна Ирландия. Информация и карта за разпространяването на COVID-19 по света може да видите тук.

Ако имате въпроси, сигнали или информация за ковид и обстановката на изключително състояние, изпращайте ги през формата тук или на [email protected].

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".
Ключови моменти 17:18Президентът Румен Радев се срещна с шефа на Българската национална банка Димитър Радев, с цел да обсъдят настоящото положение на стопанската система и банковата система на България и новите провокации, произлизащи от обстановката с COVID-19. Според Радев страната и нейните институции следва да се активизират и проявят оптималната успеваемост в поддръжка на най-нуждаещите се и на тези, които ще понесат тежестта както на прекосяване през рецесията.
" В резултат на обичайно прилаганата от Българска народна банка консервативна надзорна политика през днешния ден банковата ни система разполага със обилни по мярка финансови и ликвидни запаси, както и с високо доверие на клиентите, както жители, по този начин и компании. Така банките имат опция да ползват еластичност и самостоятелен метод с оглед понижаване на отрицателните резултати от наложените ограничавания, свързани с COVID-19. Кризата ще засегне по друг метод кредитополучателите, а силата на евентуални отрицателни резултати върху тях ще зависи от изходната им финансова позиция и секторния им профил. Всичко това допуска нова, още по-висока степен на отговорност, аналитичност и благоразумно ръководство на работните процеси и рисковете в банките ", съобщи Димитър Радев17:16Заразените към този момент са 81, има пациенти в Лом и ПерникВече 81 души са с доказан ковид в България, заяви Националният действен щаб. Към градовете с разпространяване на COVID-19 се прибавят Лом и Перник, където има надлежно един и двама пациенти. Иначе, заболелите главно са съсредоточени в София, като от през днешния ден и в столичната болница " Софиямед " има инфектиран с ковид пациент. От позитивните проби през днешния ден две са на пациенти от Варна.

Към момента няма пациент в изявено тежко положение, сподели ръководителят на щаба проф. Венцислав Мутафчийски.16:16България подаде документи и взе участие в взаимната социална поръчка на Европейската комисия за защитно здравно съоръжение - маски, защитни очила, както и за респиратори и сетове за тестване, заяви държавната осведомителна работа. От там внесоха конкретизиране по отношение на изявления, че страната е отказала да взе участие в публичната поръчка на Европейски Съюз. " Поради механически аргументи страната ни не е утвърдила Рамковото съглашение за взаимно възлагане на публични поръчки при ограничения за здравно противопоставяне. За тази цел е належащо да разполагаме с достоверна езикова версия на съглашението на
български език, която може да бъде направена само от преводаческата работа на Европейска комисия. До момента преводът не е подготвен ", се споделя в известието.16:08Спират всички туристически пътуванияОт през днешния ден до 13 април се преустановяват всички действия по Закона за туризма, в това число вътрешен туризъм и задгранични пътувания. Заповед за това е издала през днешния ден министърът на туризма Николина Ангелкова, заяви самата тя на брифинг. " Очевидно е, че единствено на благосклонност не се получава ", сподели Ангелкова. И към момнета 483-ма български жители са на екскурзия в чужбина, в това число Египет, Мароко, Мианмар.

" Със сигурност, за жалост, може би ще има компании от сектора, които ще банкрутират ", сподели Ангелкова, само че уточни, че министерството няма планове и прогнози за мащаба. " Ние не можем да предвиждаме сега дали въобще ще имаме летен туристически сезон ", сподели още министърът. Повече четете тук.16:08Законът за ограниченията за изключителното състояние мина на първо четене в правната комисия в Народното събрание с 15 " за ", без " срещу " и със 7 " въздържал се ", както и с доста ангажименти за ремонти, допълнения и промени, които ще бъдат импортирани сред първо и второ четене. Предстои да бъде разискван в още две комисии, преди да стигне до гласоподаване в пленарна зала. Подробностите - тук.15:56Във втора градска болница ще работи едно поделение за пациенти с ковид - това предложение на столичния кмет Йорданка Фандъкова е било признато от здравния министър Кирил Ананиев, заяви Фандъкова в профила си във Facebook. Втора градска болница трябваше да се преобразува в инфекциозна с потенциал 50 кревати и да поеме болни от коронавирусна зараза, само че лекари всеобщо подадоха молби за овакантяване като оповестиха, че лечебното заведение просто няма подготвеност за това.

Започнала е метаморфоза на отделението по пулмология, което е с обособен вход и то ще проработи откакто се подсигурява нужният личен състав, уточни Фандъкова. Тя увери, че болничното заведение разполага с нужните защитни дрехи, а отделението ще получи в допълнение един уред за обдишване. 15:41Захариева прикани да се преустановят туристическите пътуванияОт 13 март до момента българските управляващи са оказали подпомагане за прибиране в страната на над 200 български жители, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева на брифинг.

Тя прикани да се прекратят всички туристически пътувания, а българите да не излизат зад граница, в случай че не е извънредно належащо. " Най-важно е сами да се самоограничаваме и да бъдем виновни ", посочи Захариева. Тя заяви и за блокирани в Мароко български жители като все още 41 души са декларирали предпочитание да се приберат в страната. Повече по тематиката - тук.15:27Задължителна карантина за идващите от 16 държавиЗдравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която на наложителна карантина от 14 дни подлежат всички български жители и жители на други страни с непрекъснато, дълготрайно или дълготрайно престояване на територията на България и членовете на техните фамилии, идващи от Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Англия и Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария. Карантина би трябвало да бъде в дома или на друго място за настаняване, в което лицето е показало, че ще обитава. Подробностите вижте тук.15:19Достъпът до електронни административни услуги става безвъзмезден за месецГражданите ще имат опция да декларират е-услуги през Единния портал за достъп до електронни административни услуги и да подписват гратис документи с дипломиран електронен автограф в границите на един месец, заяви Държавната организация " Електронно ръководство ". Освен посредством дипломиран електронен автограф (КЕП) публикуван върху физически притежател от доставчиците на удостоверителни услуги, достъпът ще е вероятен и с личен идентификационен код (ПИК), който се издава от Националния застрахователен институт.

Заради изключително състояние, жителите и бизнесът ще могат да получат от " Борика " и " Евротръст Технолъджис " безвъзмезден заоблачен или мобилен КЕП, с който за интервал от един месец да подписват гратис заявките за електронни административни услуги.15:13Гешев изиска режим на " съвсем военно състояние " " Трябва да се мине в режим на съвсем военно състояние. Трябва да се готвим за най-лошото и в случай че не се случи, толкоз по-добре. Времето ни изтича като песъчлив часовник, уповавам се да не е изтекло ", съобщи основният прокурор Иван Гешев по време на разискването на новия Закон за ограниченията за изключително състояние. Според Гешев законопроектът за ограниченията за изключителното състояние е извънредно либерален.

" В обстановка изключителна сме меко казано. Трябва да се подхващат изключителни ограничения. Този законопроект е извънредно либерален. Вчера беше настоящ, към този момент не е. Това го споделям без да проучвам обстановката. Негативните сюжети, които се развиват в цяла Европа, евентуално ще се развият и тук ", разяснява основният прокурор.14:44Църквата не се отхвърля от богослужения, прибавя специфични молитвиВ ситуацията на изключително състояние поради COVID-19 Светият синод на Българската православна черква реши при отслужването на светите литургии във всички православни храмове да бъдат добавени " специфични молебствия при болести и епидемии от изключително заразни и смъртоносни заболявания ". В окръжно писмо на Синода са посочени и трите молебствия: на Св. Проскомидия, на Великата Ектения и на Сугубата Ектения. Междувременно Пловдивската митрополия инициира самобитен " църковен флашмоб " - камбаните във всички храмове в Пловдивско ще бият всяка вечер до края на март от 21:00 до 21:15 ч. в символ на поддръжка към медиците, които поставят грижи за боледуващите.

По-рано през днешния ден 130 общественици настояха с отворено писмо да бъде прекратено наличието на миряни на богослуженията и те да се излъчват онлайн онлайн. Засега Светият синод разгласи, че храмовете в цялата страна ще бъдат отворени и ще се правят богослужения.14:39Аптека е затворена в София за продажба на медикаменти без рецептаВече има затворена аптека в столицата поради инспекциите на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, осведоми БНР. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов дефинира като " далавера " решението на аптеки да затварят поради инспекциите за продажба на медикаменти без рецепта. Председателят на Асоциацията на аптекарите в България Николай Костов окачестви инспекциите като " принуда " по отношение на сътрудниците му. Няма по какъв начин пациентите да имат постоянно рецепта, тъй като достъпът до персоналните лекари сега е усложнен, сподели той в отговор на думите на ръководителя на щаба за ковид. Подробности - тук.13:54Служители на митническия пункт " Капитан Андреево " са задържали 26 250 медицински маски и 17 280 опаковки с антибактериален гел, пренасяни от румънец в пътнически рейс, дошъл от Турция. Шофьорът и пасажерите декларирали, че нямат нищо за обявление, само че при инспекцията в багажното поделение са открити 70 кашона с защитните средства. На румънски жител, притежател на маските и дезинфектантите, е формиран акт.
В края на предходната седмица митнически чиновници са задържали общо над 257 хиляди контрабандни медицински маски, 150 защитни дрехи и 165 литра антисептичен разтвор при инспекции на граничните пунктове " Капитан Андреево ", " Малко Търново " и " Дунав мост " -Видин.13:16  Коронавирусът в България: Заразените набъбнаха до 81, има болни в Лом и Перник
© Юлия Лазарова

Дълга опашка от чакащи на отдалеченост хора, с цел да влязат в магазина " Била " се изви в подлеза на Софийския университет след наложеното от управляващите ограничаване за броя на купувачите, които да бъдат допускани в комерсиалните обекти. Магазинът обичайно е доста претрупан поради огромния поток от хора, които минават през централния софийски подлез.13:00Българската петролна и газова асоциация предизвести, че в бензиностанциите тоалетните могат да се окажат затворени за жители. Причината е грижата на притежателите за здравето на личния състав.

" Това се постанова, защото пред и в тоалетните се струпват голям брой хора, изключително след затварянето на кафенетата и заведенията за хранене по автомагистралите и главните пътища в страната. Наличният личен състав на бензиностанциите не може да ограничи достъпа на хората. Създава се голяма заплаха от преместване на болестта ", се споделя в писмо от асоциацията. по бензиностанциите към този момент не се оферират непакетирани храни, отстранени са и местата за сядане на закрито.12:15Светската страна да обезпечи използване на антиепидимичните ограничения и от Българската православна черква, упорстват в писмо до институциите 130 общественици. Поведението на БПЦ директно уронва престижа, подкопава доверието в институциите и саботира подхванатите от страната невиждани дейности, споделят те.

Посещението на църковни служби, изключително от възрастни наши сънародници, би ги изложило на риск, който може да се окаже съдбовен, и сме надълбоко обезпокоени, че представители на БПЦ не признават този факт, се споделя в писмото до Народното събрание, президента, Министерския съвет. Авторите му упорстват да се прекрати наличието на миряни на богослуженията и те да се излъчват онлайн онлайн. От неделя, поради изключителното състояние, божествените литургии в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " се излъчват онлайн на Facebook страницата на Светия синод.12:10И ски зоната на Витоша затвориСки зоната на Витоша затвори от през днешния ден. Спират работа всички уреди на " Витоша ски ", както и ски дрешникът и ски учебното заведение под ръководство на сдружението. Решението е взето поради оповестеното изключително състояние с оглед предотвратяване на жителите само че и на чиновниците на компанията

" Грижете се за себе си, за вашите фамилии, другари и близки като бъдете виновни в дейностите си през тези нелеки за всички нас времена ", се споделя в известие на " Витоша ски ". От през вчерашния ден и Банско, Пампорово и Боровец оповестиха, че затварят ски зоните си.11:56Рецептурните книжки и протоколите за медикаменти на хронично болните пациенти, които изтичат в интервала до 16 април, ще бъдат служебно продължени за период от 1 месец, заяви здравната каса. Хартиените протоколи няма да бъдат презаверявани от районните каси. Аптеките могат да отпускат лекарствени артикули по удължените протоколи, както и за лекарствените артикули от позитивния лекарствен лист, за които не се изисква експертиза за скъпоструващи артикули единствено по рецептурна брошура, без показване на рецепта. Повече - тук.11:42България предлага защитни дрехи за общата поръчка на ЕСБългария ще предложи на страните от Европейския съюз да ги достави със защитни дрехи, като част от огромната социална поръчка на блока за снабдяване на защитни средства поради ковид. Това заяви министър председателят Бойко Борисов, който посети дружество, произвеждащо защитни дрехи.

Борисов съобщи, че България взе участие в поръчката, като до 18 часа през днешния ден елементи ще се разискват по видеоконферентна връзка. Посочи, че следва страната да изпрати документите на облеклата, чието произвеждане стартира тази седмица.

 Борисов направи анонса при посещаване на фабрика, която стартира произвеждане на защитни дрехи
© Правителствена осведомителна пресслужба

Борисов направи анонса при посещаване на фабрика, която стартира произвеждане на защитни дрехи
11:26БЧК стартира национална благотворителна акция против коронавирусаБългарският Червен кръст разгласи национална благотворителна акция " Заедно против ковид " в поддръжка напъните за справяне със болестта.

Дарения могат да се вършат посредством SMS на къс номер 1466 на цена 1 лев (освободен от ДДС) към всички мобилни оператори, както и посредством уеб страницата на БЧК или по банковата сметка на организацията:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК
IBAN: BG47UNCR7630 1077 9117 00
BIC: UNCRBGSF11:22Дарителска сметка за помощ за болницитеМинистерството на опазването на здравето откри дарителска сметка за набиране на средства за подкрепяне на активността на лечебните заведения в условия на изключителна обстановка, обвързвана с COVID-19. Средствата ще се употребяват за обезпечаване на цялостни защитни комплекти за работещия медицински личен състав, за консумативи и инсталация, включително и респиратори. Желаещите да дарят могат да го сторят посредством:

IBAN BG91BNBG96613300129302
BIC BNBGBGSD
Примерно платежно разпореждане
От Министерството на здравеопазването показаха, че като съображение за заплащането следва да се впише " подаяние " и предоставиха примерно запълнен платежен документ (в прикачения файл).11:16Заради оповестеното изключително състояние в страната ТЕЛК - РУСЕ стопира работа до 31 март в това число, оповестиха от русенската УМБАЛ " Канев ". В взаимозависимост от епидемиологичната конюнктура и напътствията на управляващите тази дата може да се промени. Пациентите ще бъдат документално известени за новата дата на освидетелстването им, показват от болничното заведение.11:08
 Коронавирусът в България: Заразените набъбнаха до 81, има болни в Лом и Перник
© Дневник
Инструкции към пътуващите са разлепени на " Летище София ". Заради изключителното състояние на двата терминала на столичното летище се позволяват само пътуващи, чиято телесна температура се мери на входовете.

Ако имате персонални усещания от прекосяването на българските граници - по суша, въздух или вода, може да ги споделите през формата тук или на [email protected]:03Социалното министерство заяви, че ще бъде удължена валидността на всички документи и на периодите, които изтичат в интервала на изключителното състояние, в това число за даване на месечни фамилни помощи за деца и направленията за прилагане на обществени услуги. Индивидуалните оценки на потребностите на хората с увреждания се вършат от обществени служащи по телефон или е-поща, с цел да се дефинират часовете за прилагане на персонален помощник. Министерството предлага още за приемане на обществени помощи да отпадне условието за полагане на общественополезен труд от безработни лица до края на изключителното състояние.10:58Спират плануваните инспекции от обществените и от Инспекцията по трудаДо края на изключителното състояние се преустановят плануваните инспекции от обществените служби, както и от Инспекцията по труда, заяви Министерството на труда и обществената политика (МТСП).

Мерки за протекция за деца ще бъдат предприемани както до момента – единствено при потвърден риск за живота и здравето на децата, прецизират от МТСП. Временно се приключват срещите сред деца, настанени отвън фамилията, с родственици, близки и кандидат-осиновители.

Министерството ще предложи до края на изключителното състояние да се спрат всички настанявания в профилираните институции и обществените услуги от резидентен вид, в това число за възрастни хора. Предложението е и да не се позволяват и свиждания.

Приемът на заявки и заявления за прилагане на обществени права ще става единствено по
пощата и по електронен път. Безработни в страната също ще могат да се записват
онлайн в Бюрата по труда.10:53Нови условия за прилагане на SPARKПрепоръки за потребление на ръкавици при шофиране на споделените коли от услугата Spark, наемането им за по-дълъг интервал и прилагане единствено при потребност, насочи компанията, която ги оперира. Колите се дезинфекцират на къси шпации. До края на изключителното състояние колите ще могат да се наемат за най-малко 20 минути, като цените са понижени с 25%. Подробности - тук.09:56Заради изключителното състояние се отсрочва програмата за финансови тласъци за жители от Европейски Съюз, които решат да се осъществят в България. Кандидатстването по две процедури по оперативната стратегия " Развитие на човешките запаси " - " Национална EURES мрежа " и " Детски кътове ", ще може да стартира най-рано през юни, заяви Министерството на труда и обществената политика (МТСП).

Основната цел на " Национална EURES мрежа " – Компонент 2, е да даде посреднически услуги и финансови тласъци на жители на страни-членки на Европейски Съюз, с цел да се осъществят професионално в България. По процедурата " Детски кътове " работодатели ще могат да аплайват за адаптиране и обзавеждане на подобаващи пространства за детски кътове на работното място.08:33БСП упорства всички изключителни заплащания поради ковид да се вършат единствено с актуализация на Закона за бюджета. " Бих записала (в закона), че всеки лев се харчи само посредством актуализация на бюджета, а не еднолично от премиера Бойко Борисов през прозореца на джипа ", съобщи пред Би Ти Ви водачът на партията Корнелия Нинова във връзка идната полемика по измененията в законодателството по отношение на изключителното състояние.

Тя акцентира, че значими ограничения като към този момент оповестените ограничения в интерес на жителите и бизнеса, не са записани в законопроекта на ръководещите, до момента в който се оферират строги санкции за лекари, които отхвърлят да извършват отговорностите си - пробация и 1000 лева санкция. " Ръкопляскаме им, разчитаме да ни избавят и вместо да им осигурим условия на труд - санкции. А за спекулантите, които сега подвигат цените на медицинските медицински произведения - нито дума ", сподели тя..08:05Заразените са 67, с петима повече от вчераЗаразените с ковид COVID-19 в България набъбнаха до 67 по данни от сутринта на 17 март при 62-ма вечерта предния ден. Кризисният щаб е предложил на премиера да се ограничи събирането на хора навън, заяви шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Щабът предлага повече от двама възрастни да не се събират на открити пространства. Опашката пред магазин да бъде най-малко през 2 м и със съответните ограничения вътре в отворения обект - магазин, банка, дрогерия, държавна институция. Това не се отнася за промишлените предприятия, които имат ясни инструкции. Той може да бъде осъден със 100 лева, а доктор - с 1000 и пробация07:47Масови оставки във Втора градска болницаДесетки лекари от общинската Втора градска болница в София са подали оставка, тъй като се считат за неподготвени да работят в инфекциозна среда. Те споделиха, че не са готови за това, от години там не е имало експерти с подобен профил, а преместването на отделения ще унищожи добре работещо лечебно заведение. Подадени са 85 молби за овакантяване при 250 души личен състав, заяви шефът доцент Узунов пред Би Ти Ви.

" Обещала съм да няма проблем с финансирането. Докато има неясноти, общината ще покрие всички разноски на болничното заведение. Всички защитни средства и апаратурата също е обезпечено, че ще получат, до момента в който върви подготовката. Няма да постъпват инфектирани пациенти, до момента в който подготовката на завърши. Надявам се, че лекарите ще останат, а доста доброволци ще се запишат да оказват помощ. И други лечебни заведения - " Пирогов " и Александровска, към този момент бяха преструктурирани. Никоя болница не е застрахована, че в един миг там няма да се появи пациент с ковид ", разяснява пред Би Ти Ви кметът Йорданка Фандъкова.

Доц. Узунов, шефът на болничното заведение, съобщи, че през вчерашния ден е трябвало да проработи най-малко едно поделение в болничното заведение в този режим, само че към този момент не доближава личен състав.

[[img:4041967]]

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (616)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР