Заразата от COVID-19 е разпространена неравномерно из страната. Това отчита

...
Заразата от COVID-19 е разпространена неравномерно из страната. Това отчита
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Две седмици и половина се пазете и вълната на...

Заразата от COVID-19 е публикувана неравномерно из страната. Това регистрира математикът проф. Николай Витанов. По думите му в някои области - огромните градове и Западна България пожарът гори мощно, само че в по-малки области не е по този начин. И заключва: „ Това пречи на появяването на суперпожар.

На места пожарът стартира да прегаря. Както се очакваше, материалът за поддръжка на пожара стартира да свършва на някои места, а на други пожарът не се е разгорял. Омикронът не стартира добре интервала на царстването си в България. Просто би трябвало да сме невъзмутими в идващите две седмици и половина и да се пазим. И ще се разправим и с тази вълна”, счита математикът.

Според Витанов няма да се стигне до цялостен локдаун в страната: „ Страната е надалеч от Етап 4 на проекта на държавното управление. Налагат се и ограничения, които ще стартират да дават резултати през идната седмица - ще видите по какъв начин броят на случаите ще опитва да продължи да пораства, само че ще стартира да се спъва по пътя на растежа”.

Математикът посочи, че за налагането на ограниченията не се гледа единствено броят на интензивните кревати, а се прави мултифакторен разбор. „ Пиша отново - ценете каквото имаме. По остарелия проект от 10 дни най-малко трябваше да сме в цялостен локдаун. Сега страната не е затворена, ограничаващи ограничения има единствено там, където се постанова. Ограничителните ограничения, където ги има, ще стартират да имат резултат. Няма да бъдат достигнати чудовищните стойности на болни, предсказани ви от други анализатори. Целите са ясни - запазване на здравето, незадръстване на лечебните заведения, неналагане на цялостен локдаун”, прецизира още Витанов.

И още от думите на математика: „ Виждате, че няма чудовищни бройки болни, няма претъпкани лечебни заведения и бизнесите не са затворени, както е в други европейски страни. Въпросът е да издържим по този начин 3 седмици, за което е нужна и малко помощ от вас, в смисъл да пазите себе си, колкото можете, а не с блеснали очи да си играете на съветска рулетка с вируса. Няма по какъв начин да минете с малко инфектирани, в случай, че в значителен % от популацията царуват хрумвания, които водят до подценяване на опосността. Пак да кажа крилата фраза - всеки самичък си преценява. Моята работа е да изчисля какъв ще е резултатът от това и да видя кой е най-благоприятният сюжет при тези условия. Повече не мога да направя”.

И заключва с зов: „ Случи се нещо, което не се бе случвало от дълго време - тази карта (картата на риска) стана напълно виолетова. Рискът да се болестите по никакъв начин не е пренебрежим и то за цялата страна. Така, че пазете се”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР