Заради високата заболяемост от коронавирус у нас и учителите да

...
Заради високата заболяемост от коронавирус у нас и учителите да
Коментари Харесай

МОН препоръча и учителите да носят маски в час

Заради високата заболяемост от ковид у нас и учителите да носят маски, в това число и по време на образователните часове. Тази рекомендация насочва Министерството на образованието и науката (МОН) в писмо до районните ръководства на образованието по отношение на усложнената епидемиологична конюнктура.

В момента маските в класните стаи не са наложителни за педагозите, когато съблюдават отдалеченост от най-малко 1.5 м от учениците. Те са наложителни за учениците от 5-и клас до 12-и клас по време на образователни занятия, а за по-малките - когато са по коридорите.

МОН предлага също един път седмично да се тества целият личен състав в учебните заведения. Министерството на здравеопазването ще обезпечи безвъзмездни проби посредством Регионалните здравни инспекции. Условието е над 90% от родителите да са съгласни децата им да бъдат тествани.

МОН предлага целият випуск да минава към образование от разстояние, в случай че в него има 10% възпитаници, заболели от ковид. Досега рекомендацията за отдалечени уроци при 10% отсъстващи се отнасяше за цялото учебно заведение. При разгласен пурпурен сюжет за съответната област, всички извънкласни действия би трябвало да се организират онлайн или да се отсрочат, напомнят от министерството. Към момента такава област е Габрово. За да затворят учебните заведения там обаче е нужна експлицитна заповед на здравния министър.

Новите рекомендации на МОН са в следствие от нарасналата заболеямост в страната. Към днешна дата 1.03% от учителите и 1.01% от учениците и децата са под карантина. Най-висок е процентът карантинирани преподаватели в Габрово – 1.95%, а най-нисък в Кърджали – 0.55%. Най-много възпитаници отсъстват поради карантина в Перник – 1.89%. Данните демонстрират съвсем двойно нарастване в каузи на карантинираните педагози по отношение на началото на образователната година - към 17 септември т.г. те са били 0.66%. Троен е скокът при учениците. На 17 септември карантинираните измежду тях са били 0.31%.

Към момента под карантина са 490 групи в детски градини и паралелки в учебни заведения. На този стадий напълно в онлайн образование са две детски градини – в Монтанска и Видинска област, както и едно учебно заведение в област Пазарджик.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР