Заради възражения на кметство Поповица прекратиха процедура по почистване на

...
Заради възражения на кметство Поповица прекратиха процедура по почистване на
Коментари Харесай

Възражения на граждани и местна власт спряха чистенето на участък от Марица в Пловдивско

Заради възражения на кметство Поповица прекратиха процедура по разчистване на Марица в района. Несъгласието си унищожаване на наносните отсрочения и подсилване на крайбрежията да се прави от компания „ Венигаз “ ЕООД са изразили и от инициативния комитет на обитаемото място, разбра TrafficNews .
Прочетете още
Припомняме, че през юни смолянското сдружение подаде капиталово предложение за разчистване на реката в региона на селата Поповица, Чалъкови и Белозем. Осъществяване на процедурата е контрактувано с Областна управа-Пловдив през 2022г.. Съгласно договора строителната компания би трябвало изземе наноси и да почисти самораслата растителност, с цел да се усъвършенства проводимостта на речното корито. С конфискувания пясък би трябвало да се поправят компрометираните сектори на бреговите линии.

Гласената процедура обаче провокира недоволството на жители, които предизвестиха за протестна подготвеност. Като причина акцентираха опасението, че чистенето се употребява като предлог от частни компании, с цел да оправдае изземване на неподвижен материал за лични потребности.

Именно това е било включено в претекстовете, с които е поискано прекъсване на капиталовото предложение.

Заради възраженията Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “/ БДИБР/ е поискала от възложителя „ Венигаз “ спомагателна документи, с която да се внесе повече изясненост за плануваното разчистване. В рамките на едномесечния период обаче информация по този начин и не била предоставена от страна на сдружението.

Съгласно закона процедурата е била прекъсната от РИОСВ-Пловдив. Това обаче не значи край с капиталовото предложение, защото заповедта на екоинспекцията е обжалваема. „ Венигаз “ има период от 14 дни да отнесе въпроса към Административен съд-Пловдив. дали обаче това ще се случи, към момента не е ясно.

Припомняме, че доскоро повече от седмица друго сдружение, обвързано със смолянската компания, получи отвод на институциите. На „ Вени - Трансстрой ” ЕООД, още веднъж благосъстоятелност на Венцислав Гиритлиев, бе отказано да гради кариера в региона на Рогош. Причината бе основната дума „ неприемливо “, с която БДИБР дефинира пожеланата от него процедура да добива инертни материали наоколо до коритата на реките Стряма и Марица. Същото е в прорез със Закона за водите и обоснова решение на Регионална инспекция за опазване на околната среда да приключи инвестицията му.  

Повече за желанието на локални сдружения да чистят река Марица в района на Пловдив, прочетете тук:
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР